HOTDOGEgészségLúdtalpasan az iskolába

Lúdtalpasan az iskolába

Sokszor és sokféleképpen foglalkoztak már ortopédusok a lúdtalppal, mint állapottal, melyet vérmérséklettől függően akár betegségnek is lehet nevezni.

Hol bokasüllyedésként, hol harántsüllyedésként emlegetett, népbetegségnek számító állapot a szakrendeléseken mindennaposan előforduló probléma, mely a panaszok sokszínűsége miatt néha diagnosztikus problémát is okozhat.

Most nem térnék ki a lúdtalp kialakulásának mechanizmusára, de talán elég annyi, hogy a láb („lábfej”) összetett statikai zavara, mely a láb saját izmainak és a láb ízületeit rögzítő szalagrendszernek a hanyag működésére vezethető vissza. A végeredmény, a megváltozott statikai viszonyok miatt a láb terhelése is rendellenesen alakul (megbomlik a kettős kupolára emlékeztető szerkezet), így a lábat alkotó csontok és ízületek többletterhelés alá kerülnek, ez pedig jelentős panaszok – főként fájdalmak – forrása lehet.

Az iskolakezdés azért ad aktualitást a téma ismételt felvetésére, mert a nyári szünidő alatt (miközben a gyermek természetes hossz és súlygyarapodása is szinte észrevétlenül zajlott) sok pihenésre is volt mód, mely az elhanyagolt láb deformitást-, lúdtalpat- átmenetileg elrejtette.

Az iskolakezdést követően a rendszeressé váló fizikai terhelések – főként, ha nem megfelelő lábbelit hord a gyerek – a láb funkcionális kapacitását kimerítik, az addigi egyensúly felborul, megjelennek a panaszok, melyekről a szülő gyakran nem tudja, hogy, mi áll a háttérben.

A terhelést követő, főként a nap végén jelentkező boka, talp, vagy sarok fájdalmak egyaránt származhatnak a lúdtalppal kapcsolatos statikai zavarból. Gyakori panasz lehet, hogy a sípcsont előtti (melletti) területen, ritkábban a vádli izomzatának megfelelően jelez a gyermek fáradtságérzést, vagy egyértelmű fájdalmat, melyet nem mindig tud pontosítani. Ezek a panaszok pihenésre jellemzően szűnnek, vagy csökkennek.
Ne felejtsük el, hogy a rendellenesség a térd, a csípő ízületeket is túlterheltté teheti, nem beszélve az ágyéki gerincről.
Ezekben az esetekben a gyerek olyan panaszokat is produkálhat (pl. derékfájás, térd fájdalom, hátfájás), amely a szülő figyelmét eltereli a valódi problémáról.

Célszerű tehát odafigyelni, ha csemeténk növekvő rendszerességgel panaszokat említ, mert célirányos ortopéd orvosi segítséggel a komolyabb panaszok megelőzhetők, illetve a lúdtalppal kapcsolatos későbbi problémák kivédhetők.

Nem mellékes az sem, hogy egyidejűleg megtörténhet a gerinc ellenőrzése is, melyek rendellenességei (tartáshibák) gyakori „kísérői” lehetnek a láb boltozati rendellenességnek.

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek