HOTDOGEgészség3 derékkímélő bababútor és kiegészítő újdonsült anyukáknak

3 derékkímélő bababútor és kiegészítő újdonsült anyukáknak

Amikor megszületik a kisbabánk, hajlamosak vagyunk arra, hogy háttérbe szorítsuk magunkat és a saját igényeink valahogy egy idő után mindig a sor legvégére kerülnek. Sajnos ez gyakran jelenti azt, hogy nem figyelünk az egészségünkre úgy, ahogy kellene, és sem időnk, sem pedig türelmünk nincs azon gondolkodni, hogy mit lehetne másképp csinálni a komfortosabb érzet eléréséhez. Azt szeretnénk megmutatni ebben a cikkben, hogy hogy tudjuk ötvözni a két dolgot: egyszerre érezze jól magát anya és baba, és hosszútávon kíméletes megoldások legyenek ezek a beruházások a derékhoz is – nagyon könnyű elsodródni a hétköznapok rutinjával, ami aztán olyan fájdalmakat tud okozni a későbbiekben, hogy bánni fogjuk, ha nem próbáltuk meg azokat az eszközöket, amivel segíthettünk volna saját magunkon.

De miért van az, hogy előbb-utóbb kialakul a fájdalom?

A terhesség és egy csecsemő gondozása is jelentős terheket ró a szervezetre, ami gyakorlatilag sokként éri a testünket, hiszen előtte teljesen másképp működhetett. Néhány lehetséges ok közé sorolandó:

  1. A terhesség: a hatalmas pocak eleve jelent egy bizonyos súlyt, amit a deréknak és a hátnak is el kell bí A súlypont előre helyeződik, nem egyenletes az elosztás, ennélfogva pedig természetes, hogy ez az egyoldalú terhelés előbb-utóbb fájdalmat okoz.
  2. A szülés: hogy is ne tartozna ez a pont ide, hiszen egy újdonsült anyukának még nagyon friss az élmé Akár természetes úton, akár császármetszéssel hozta világra a babáját, mindkettő óriási fizikai megterhelés, amit a szervezetnek időbe telik feldolgoznia.
  3. A mellek megnagyobbodása: a tejtermelés miatt a mellek mérete megváltozik, ez pedig igenis plusz, extra súlyt jelent, amit a hát és a derék fog megsínyleni – a testtartásról pedig nem is beszélve!
  4. Szoptatás, újszülött gondozása: akár szoptatunk, akár pelenkát cserélünk, folyamatosan előre helyeződik a súlypontunk és rengeteg ismétlődő, monoton mozdulatsort csinálunk. Nagyon hamar alakulhat ki ebből akár komoly fájdalom is, így érdemes tudatosan figyelni már az elején arra, hogy minél jobb legyen a helyzetünk.

Mi az a 3 dolog, amivel könnyíthetünk magunkon és tehermentesíthetjük a derekunkat?

Az első és legfontosabb dolog az egy jó minőségű szoptatós párna beszerzése. A legjobb az benne, hogy akár már a várandósság kezdetétől is hű társunk lehet, hiszen rengetegen használják az alváshoz is, mert nagyon jól megtámasztja az egyre növekvő pocakot. Egészen addig a pillanatig nem tudjuk, mit is jelent egy szoptatós párna használata, pedig, ha egyszer megtapasztaljuk, egészen biztos, hogy többé el sem eresztjük! A párna segítségével megtalálhatjuk azt a nyugodt kényelmi pozíciót, ami az áldott állapotban oly fontos pihenést tudja megfelelően és kielégítően szolgálni. Amikor megérkezik a kisbaba, kezdetét veszik az egymásba folyó, soha véget nem érő etetések sorozata. Gyakorlatilag azt érezzük ilyenkor, hogy etetésből és altatásból áll egy újszülött gondozása egész nap – nos, ez valójában tényleg így is van!

Érdemes tudatosnak lenni ebben és már az első perctől kezdve használjuk a szoptatós párnát akkor is, ha etetünk! A babának is kellemes a pihe-puha anyagon feküdni, nekünk pedig jelentősen megkönnyíti a dolgunkat, és elfelejthetjük az elgémberedett végtagokat, az egyre gyakrabban jelentkező szúró derékfájdalmakat. Mivel egy baba táplálása az egyik legintimebb folyamata a gondozásnak, tegyük ezt maximálisan kényelmessé és ne hagyjuk, hogy bármilyen fájdalom árnyékot vethessen ezekre a csodás pillanatokra!

A második tippünk a babahordozó – az a babahordozó, amivel magunkra köthetjük a babánkat, felszabadítva ezzel mindkét kezünket. Ódákat lehetne zengeni a hordozás csodás erejéről, a pozitív élettani hatásairól és arról is, milyen nagy mértékben csökkentheti az anya fizikai terhelését azzal, hogy megfelelően, egyenletesen oszlik el a súly. Lehetőséget nyújt a szorosabb kapcsolat kialakítására szülő és baba között, ráadásul az apukák is ki tudják belőle venni a részüket és részt vehetnek olyan intimebb közelségben, amire kevés más dolog képes. A kényelmi szempont is nagyon fontos a hordozás előnyeinek felsorolásában, hiszen felszabadul mindkét kezünk és akár a házimunkát is könnyűszerrel el tudjuk végezni annak ellenére, hogy a babánk ott van rajtunk.

Mivel nagyon praktikusak és könnyen kezelhetők, bárhova, bármikor magunkkal vihetjük és nem kell a babakocsit cipelnünk magunkkal. Bejárhatjuk vele a világot, kirándulhatunk vele, altathatunk a tengerparton, megmászhatunk bármilyen lépcsős helyet, szóval a szabadság, amit ad ez az eszköz, az megfizethetetlen.

A babahordozás segít a baba súlyának egyenletes elosztásában a szülő testén. Ez nagyon fontos, hiszen az egyoldalú terhelés rövid időn belül komoly fájdalmakat okozhat, így érdemes erre tudatosan figyelni, hiszen saját magunknak is jót teszünk velük. A hordozás ráadásul lehetőséget teremt arra, hogy a babánkkal szemmagasságban legyünk, így nem kell folyamatosan lehajolni hozzá, hogy kommunikálni tudjunk velük. Természetesen fontos, hogy jól legyen beállítva a hordozó, ha kell, kérjük inkább szakember segítségét az elején, mert ez lesz az alapja annak, hogy nekünk és a babánknak is egészséges legyen az eszköz használata!

Ugyan nem azt mondjuk, hogy nagyon sokat legyen ezekben az eszközökben a baba, de nagyon jól tud jönni egy baba pihenőszék vagy egy olyan babahinta, amibe már az újszülöttet is beletehetjük akár. Vannak olyan szituációk, mikor nem tudjuk másképp megoldani a jobb kedvre derítést vagy épp az altatást, így bizony jól jön az extra segítség, főleg, ha egyedül vagyunk otthon. A hinták és a pihenőszékek kényelmes és biztonságos fekhelyet nyújtanak a babák számára, hiszen a finom ringató mozdulatok jótékonyan hatnak az idegrendszerre és segítik a megnyugvást. Természetesen törekednünk kell arra is, hogy megfelelő időt töltsön hason, a földön is a babánk, de ezek olyan dolgok, melyekben könnyen meg lehet találni az egyensúlyt egy kis tudatos odafigyeléssel.

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek