Január a fogadalmak, a fogyókúra ideje, így sokan keresik a lehetőségét, hogy csökkentsék a kalóriabevitelt.
Szerencsére számtalan lehetőség van arra, hogy cukrászati remekeket készítsetek mentes (tej-, tojás-, cukor), csökkentett kalóriatartalmú alapanyagokból. Az egyik ilyen édesítőszer, amellyel tudjátok a cukrot helyettesíteni, az Eritrit.
Az eritrit egy természetes cukoralkohol. Kis mennyiségben megtalálható gombákban, körtében, dinnyében, szőlőben, és erjesztéssel készült ételekben: borban, szójaszószban, sajtban. Mint a legtöbb cukoralkoholt, édesítőszerként használják. Édesítőereje 60-80%-a a hagyományos kristálycukorénak. Íze hűs és édes. 160°C-ig nem veszíti el édes ízét, és nincs utóíze. Jól kombinálható más édesítőszerekkel. Számos előnnyel rendelkezik a hagyományos cukorhoz képest. Kalóriamentes, alacsony (nulla) a glikémiás indexe, és nem okoz fogszuvasodást.
Néhány tipp az eritrit használatához
- Sütéshez és főzéshez általában a kristálycukor mennyiségének 60-80%-át használhatjuk eritrit helyett.
- Az eritrit nem karamellizálódik, ezért sütés közben figyelni kell, hogy ne égjen meg.
- Az eritrit jól kombinálható steviával, xilittel vagy maltitollal.
1848-ban fedezte fel John Stenhouse brit kémikus friss és erjesztett gyümölcsökben.