HOTDOGSportMegdönthetetlen sport világrekordok

Megdönthetetlen sport világrekordok

Ha a sport világa kerül szóba, akkor a kitartás, az edzettség és a rendszeres mozgás jutnak legtöbbünknek eszébe. Vannak, amiben hazánk sportolói teljesítenek kiemelkedően, más területet hiába támogat minden eszközzel az állam, mégsem hozza a várt színvonalat. A világméretű sportrendezvények rendszerint elképesztő rekordokkal bizonyítják be, hogy az ember igenis képes felülemelkedni a nehézségeken és mindig magasabbra tenni a mércét saját magával szemben. Akadnak azonban olyan sport rekordok, amelyek a Guiness rekordok között szerepelnek, és különlegességüknél fogva valószínűleg sokáig nem kerülnek még megdöntésre. Szemezgessünk most ezek közül!

Úszás bilincsben

Elham Sadat Ashgari nevéhez köthető a bilincsben úszás világrekordja. Törökországi edzésein készült fel arra, hogy Bushehr-ben, Iránban felállítsa ezt az egyedülálló rekordot. Kezét rendőrségi bilincsekkel rögzítették, majd így úszott 4,2 km-t, tehát elsősorban lábaival tartotta fenn magát és mozgott a vízben. Sokak számára még szabad kezekkel is kihívást jelentene mindez.

Szörfözés és kosárlabda

A két sportágat kapcsolta össze Bernie Boehm, aki 33.25 másodpercig egy kosárlabdát forgatott az ujjával, miközben szörfözött. Mindehhez nem mást választott helyszínként 2013. augusztus utolsó napján, mint a floridai Ponce Inletet, Daytona Beachen. Ha belegondolunk, milyen egyensúlyérzék szükséges a két sport együttes végzéséhez, láthatjuk, miért van méltó helye a kísérletnek a Guiness rekordok között.

Maraton gumiabroncsokkal

A maraton lefutása önmagában már nem elég a futás rajongóinak. Ezt példázza tökéletesen, hogy olyan őrült ötletek láttak napvilágot az elmúlt években, mint a maraton zsonglőrködéssel, babakocsik átadásával, vagy például két gumiabroncs szállításával. Ennyit tartott ugyanis a vállán Mikeal Ball, aki 2013-ban futotta le a maratont úgy, hogy közben két gumiabroncs súlyát is magán cipelte. A rekord felállítására a texasi Austin Maratonon került sor, hozzá pedig 4óra 24 perc volt szükséges.

50 méteres gyaloglás lábak között focilabdával

A már önmagában is megmosolyogtató mozgásforma bizony igencsak kihívás elé állítja a vállalkozó kedvűeket. Zhang Shuang három évig gyakorolt arra, hogy megpróbálja felállítani ezt a rekordot. A lábai között egy futball labdával végül 2019 áprilisában állított a fel a rekordot a China West Normal Universityn, Kínában.

A sport világrekordok száma természetesen nem merül ki ennyiben, hiszen az embereket mindig is hajtotta az, hogy megdöntsék rekordjaikat, vagy új sportágakban mérjék össze tudásukat, kitartásukat. Az egészben talán nem is az őrült ötletek számítanak elsődlegesnek, hanem az a tény, hogy kiötlőjük időt és energiát fektetett abba, hogy megvalósítson valami egyedülállót. Valami azonban mégis megfontolandó lenne, s ha már erőn felüli teljesítményről, vagy a világrekordok által sokszor megkövetelt összefogásról van szó. Érdemes lenne az olyan területeket célként kitűzni, melyek valóban hasznosnak is bizonyulnak a társadalom vagy éppen a bolygó számára. Erre tökéletes példa az indiai faültetési rekord, mely során India középső részének egyik államában 12 óra alatt 66 750 ezer fát ültettek el. A szám egészen elképesztő, a társadalmi, környezeti hasznossághoz pedig kétség sem férhet.

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek