HOTDOGKönyvNem is gondolnád, hogy melyik könyvből adtak el a legtöbbet

Nem is gondolnád, hogy melyik könyvből adtak el a legtöbbet

Az olvasás máig nem veszített kedveltségéből. Bár sokan vannak, akik az egyszerűbben fogyasztható tartalmakat részesítik előnyben, de aki egyszer belekóstolt az olvasásba, az nehezen engedi el. Nem csak tökéletes kikapcsolódást biztosít, hanem azokra az órákra, melyeket a könyv lapjai között töltünk, tényleg egy egészen más világba cseppenhetünk. Megoldást lelhetünk problémáinkra, nyitottabban állhatunk a világ és mások dolgai felé, és persze nem mehetünk el az érzelmi töltet mellett sem, amely egy igazán jó alkotás közben megélhető. De vajon melyik könyveket adták el a legnagyobb példányszámban a világon?

Talán meglepő lehet, de a Biblia toronymagasan vezeti a listát a körülbelül 3900 milliós példányszámmal. A második helyre Mao Ce-tung elnök idézeteit tartalmazó kötet került 820 millió eladott példánnyal. Mindezektől azonban gyökeresen különbözik a dobogó harmadik helyezettje, ez ugyanis a Harry Potter-sorozat. A 400 millió eladott példány nem csak gyermekek könyvespolcain landolt, hanem gyakran felnőttek is szívesen olvassák J. K. Rowling fantáziavilágát.

Hasonlóképpen egy filmes történet követi a Harry Pottert, mégpedig A gyűrűk ura. Másféle kikapcsolódást biztosít Coelhotól Az alkimista, amiből 65 milliós eladott példányszámot produkált az író. Stepheny Meyer Alkonyat-trilógiája éppen úgy megtalálható még az élmezőnyben, mint Dan Brown alkotása, A Da Vinci-kód. Természetesen az örök klasszikusok sem hiányozhatnak, így Margaret Mitchell regénye, az Elfújta a szél is igazi kedvencnek minősül a romantika és a dráma szerelmeseinek körében.

Anne Frank naplója ma is nagy népszerűségnek örvend, erről pedig az eladott 27 milliós példányszám az igazi bizonyíték. A zsidó származású német lány 13. születésnapjától vezette naplóját. Az 1942-1944-ig terjedő időszakot felölelő napló tragikus jellegét az adja meg, hogy 1945-ben, pár héttel a koncentrációs tábor felszabadítását követően halt meg Bergen-Belsenben. Világháború témában egyébként is nagyon széles a választék, de ha az erotika világát céloznánk meg, akkor is sok könyvet találhatunk a népszerűségi listán. A szürke ötven árnyalata által elindított hullámot sokan igyekeztek meglovagolni, de már az ötven árnyalat-könyvek is bebizonyították, hogy nagyon kell tudni írni annak érdekében, hogy a végeredmény ne a ponyva kategóriát súrolja. A kategóriában például Sophie Morgantól Az engedelmesség naplója garantáltan nem okoz csalódást a műfaj szerelmeseinek.

S hogy mik futnak manapság? Mikkel találkozhatunk gyakran a könyves blogokban és webáruházakban? Jennie Melamed Lányok csöndje című könyve igencsak felkavarta az állóvizet, éppen úgy, mint Naomi Aldermantól A hatalom. A sci-fi rajongói számára Adrian Tchaikovskytól Az idő gyermekei okozhat felejthetetlen olvasmányélményt. Vegán receptkönyvek és vérfagyasztó thrillerek közül válogathatunk a könyves webáruházak kínálatában, de az élettörténeteket feldolgozó alkotások is szép számmal megtalálhatóak a kínálatban. Sajnos tény, hogy manapság olyanok is könyvet írnak, akiknek nem kellene, és a kiadók által favorizált személyek nem feltétlen közvetítenek értéket, de okosan választva új kedvencekre bukkanhatsz, melyek könyvespolcod népszerű darabjaivá válhatnak, amikhez időről-időre visszatérsz majd.

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek