HOTDOGSzórakozásA legjobb társasjátékok listája: neked melyik van már meg?

A legjobb társasjátékok listája: neked melyik van már meg?

A listák kissé megosztó dolgok: egyesek ez alapján néznek filmeket, olvasnak könyveket, és nagyra tartják őket, mások pedig úgy vannak vele, hogy ezek csak egy vagy néhány személy véleményét tükrözik, így rájuk ez „nem vonatkozik”. Valószínűleg, ha egy témában jobban otthon vagyunk, egy általános lista kevéssé lesz segítségünkre (bár nem lehet kizárni, hogy film-őrültként is egy szimpla listán találunk egy olyan szuper filmet, amiről lemaradtunk valahogyan. De amikor inkább kezdők vagyunk és érdeklődünk egy téma iránt, egy lista is új dimenziókat nyithat meg számunkra. Ebben a cikkben a sok lista közül a Gémklub TOP 50-es listáját vesszük alapul.

Hogyan készült ez a lista?

A Gémklub listájának alapja az itthoni és a nemzetközi értékesítési statisztikák és a játékosok visszajelzései. Találunk itt Év Játéka-díjat nyert társasokat is, modern klasszikusokat (Dobble, Dixit), és a lista folyamatosan, évről-évre frissül, így érdemes egyszer-egyszer újra rápillantani, hátha lemaradtunk egy újdonságról.

Mit találunk a listán?

Itt a cikk még egy kicsit szubjektívebbé fog válni. Azokat említjük legelőször az 50-es listából, amelyekről „mindenki beszél”. És ki az a mindenki? A mi ismerősi körünk. Lássuk, hogy mekkora az átfedés a Te érdeklődési / társasos baráti köröddel!

Ha körbekérdezünk, hogy mivel is játsszunk, kezdőként (vagy újrakezdődként, hiszen ki ne játszott volna néhány kör Capitaly-t, Gazdálkodj okosan!-t és egyszerű táblás játékokat gyerekkorában), hamarosan el fog kerülni az Azul és kiegészítői, a 2018-as Év Játéka, ahol csempéket kell összeállítanunk. Pörgős, esztétikus, érdekes.

Előbb-utóbb valaki szóba fogja hozni a Dixit családot, ez egy Activity jellegű játék, csak extra fordulatokkal, érdekességekkel, élvezetekkel.

Kisebb gyerekekkel ideális a Dobble és speciális kiegészítői. Egyszerű, de nagyszerű. Tudjuk, közhely, de itt tényleg igaz.

Ha tinédzserekkel, és idősebbekkel, mint 11-12 évesekkel akarunk valami hosszút játszani (vagy talán jobb is, ha hagyjuk őket, egymással játszani), mi lehetne jobb téma, mint egy zombiapokalipszis. A Holtak tele: válaszúton egy kooperatív társas, a játékosok együtt igyekeznek túlélni.

A Jaipur egyike azoknak a modernebb jellegű játékoknak, amelyet csak ketten lehet játszani. Így nem egy unalmas, „jaj, miért nincs itt még két barátunk” jellegű játékról van szó, hanem egy versengő (nem durván konfrontatív) játékról, amely sok 20-as, 30‑as, 40-as éveikben járó pár polcára felkerült az utóbbi egy évben. Nem véletlenül.

Pandemic család: na igen. A készítők sem látták előre, amikor először kijött (amely a közhiedelemmel ellentétben nem tavaly történt, hanem 2008-ban), hogy ez mennyire aktuális lesz hamarosan… Tematikában ez gyakorlatilag verhetetlen jelenleg, ez is kooperatív egyébként, a gyilkos világjárványt okozó vírussal kell felvennünk a harcot, együtt.

Gondoltad volna, hogy ezek fognak szerepelni a legjobb társasjátékok listáján?

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek