HOTDOGÁllatokKirálypiton vagy ezerlábú? A legegzotikusabb háziállatok

Királypiton vagy ezerlábú? A legegzotikusabb háziállatok

A háziállatok kapcsán legtöbben azonnal a kutyákra és a cicákra gondolunk. Ezek ugyanis a leggyakrabban tartott fajták. Tény azonban, hogy már hazánkban is egyre többen döntenek különleges, egzotikus állatfajok mellett. Vannak, akik csodálattal tekintenek ezekre, mások viszont rettegnek tőlük, és elképzelni sem tudják, hogy egy háztartásban éljenek velük.

Az egzotikus állatok közül számos veszélyes, és tartásukat a vonatkozó rendelet szabályozza. A különösen veszélyes állatokat magánszemély nem, csak állatkert vagy cirkusz tarthatja. A nagymacskák, a cápák és krokodilok, az anakondák, a gorilla vagy a csimpánz is e körbe tartoznak. Közepesen veszélyes állatokat bizonyos feltételek megléte esetén magánszemély is tarthat, de szakmai tapasztalat és képesítés szükséges ehhez. A skorpiók, a sasok, hiúzok, pitonok és viperák ilyennek minősülnek. Vannak olyan fajok is, melyekhez nem kell engedély és a tartási feltételek biztosításával bárki tarthatja azokat. A strucc, a teve vagy a hangyász ilyennek számítanak.

Madárpók

A madárpók látványa sokakat félelemmel tölt el, pedig vannak, akik háziállatként tartják. A vöröspotrohú madárpók tulajdonképpen nem igényel sok törődést, néhány havonta szükséges neki négy-öt tücsök, és azokkal jól elvan. A tévhitekkel ellenben a madárpók csípése nem halálos, de hozzáértő kezekben nem kell tartani a csípéstől. Mérgük egyébként körülbelül a méhecskéével azonos erősségű. Tény azonban, hogy a madárpók nem simogatni való kedvenc, inkább csak gyönyörködni célszerű benne a terráriumon keresztül.

Királypiton

A királypiton kezdő kígyótulajdonosok számára is remek választás lehet. Mivel maximum másfél méteresre nő meg, így akár házi kedvencként is tarthatóak. Könnyen kezelhető állatról van szó esetében, amely kis helyen is jól érzi magát. A felnőtt példány számára például egy 120 literes terrárium megfelelő lehet. A megfelelő hőmérséklet biztosítása fontos, és mivel éjszakai állatról van szó, így különösebb világítást sem igényel a jószág. Etetni egy-két hetenként elegendő egerekkel, patkányfélékkel.

Ezerlábú

Az afrikai óriás ezerlábú sokak számára gusztustalannak vélt, rajongói azonban szívesen megosztják vele otthonukat. A körülbelül 36 centiméterre megnövő állat elhalt növényi részekkel, gyümölcsökkel táplálkozik, tartása pedig igen könnyű. Fontos, hogy 20-24 fok körüli hőmérsékletet biztosítsunk neki, ugyanis 28 fok fölött elpusztul.

Afrikai óriáscsiga

Ugyan simogatni és különféle trükkökre nem lehet betanítani, de mindennapjaiban el lehet gyönyörködni az afrikai óriáscsigának. A húszcentis állatnak kényelmes méretű terráriumra van szüksége, kókuszföldre és szépiacsontra, amely a kalciumpótlás miatt fontos az állat számára. A salátát és az uborkát legalább úgy kedveli, mint a lédús gyümölcsöket, ám amit nem fogyaszt el, azt 12 óránál tovább nem szabad a terráriumban hagyni, ugyanis az elszaporodó élősködők miatt veszélyes lehet a csigára az. Mivel a csiga szeret fürdeni, ezért biztosítsunk lehetőséget neki erre egy lapos edénnyel, amiben rendszeresen cserélni kell a vizet.

Botsáska

Ugyan nem a legizgalmasabb élőlény, de akik kedvelik a rovarokat, azok számára igazi különlegesség lehet a botsáska. Egyszerűen tartható és táplálható, tehát sok gond biztosan nem lesz vele. Van, hogy botnak vagy levélnek álcázza magát, ragaszkodásra pedig biztosan nem számíthatunk tőle. Bár ki lehet venni a terráriumból, de nagyon óvatosan célszerű hozzányúlni, mert törékeny kis állatról van szó esetében.

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek