HOTDOGUtazásTóparti nyaralás Olaszországban

Tóparti nyaralás Olaszországban

Olaszország a nyaralás egyik legnépszerűbb célpontja, és nem is véletlenül: az Alpok, a tenger, az erdők és a mediterrán óvárosi hangulat különleges egyvelegét biztosítja. Olaszországról és a hajózásról maga az Adriai-tenger jut eszünkbe mélykék vizével, pedig igazán különlegesek az itáliai tavak is. Cikkünkben bemutatjuk a legszebb tóvidékeket, amelyek szintén a hajózás és a nyaralás úti céljaivá válhatnak!

Olaszország legszebb tavai

A Garda-tó az olaszországi nyaralás egyre kedveltebb és népszerűbb úti célja, ugyanis a vize alkalmas a strandolásra, emellett gyönyörű helyen található, amely kiránduláshoz és túrázáshoz is ideális. Az Alpok lábánál fekszik, így egyik oldalról völgy, másik oldalról hegyek veszik körül. Autóval is megközelíthető, Milánótól 131 km-re, Bolognától 194 km-re, Velencétől pedig 200 km-re található. Az északi és a déli rész merőben különbözik egymástól. A déli rész pezsgőbb, élettel telibb, olyan városok is megtalálhatók, ahol állatkerttel, aquaparkkal, vidámparkkal és termálfürdőkkel találkozhatunk. Az északi part sokkal nyugodtabb, kiváló bicikli úttal rendelkezik, így a biciklizés, sziklamászás, hegymászás is szuper időtöltés lehet. Itt található Európa egyik legizgalmasabb kerékpárút szakasza, amely benyúlik a Garda-tó fölé, ezzel biztosítva lenyűgöző látványt.

Garda-tó

Amitől még igazán különleges ez a rész, az az, hogy ideális a tó a hajózáshoz is.  Egy jacht bérlés Olaszországban felejthetetlen élménnyé válhat, hiszen a napozást és a tengeri élővilág felfedezését is garantálja.  A vitorlázást is érdemes kipróbálni! Ha pedig strandolásra vágyunk, akkor mindenképp Riva strandját ajánljuk, amely családok számára is megfelelő. Emellett ne hagyjuk ki a Bastione erődöt se, amely fél óra alatt elérhető. A Ponale-úton végighaladva pedig 2 óra alatt elérkezünk a Ponale vízeséshez, miközben a hegyi úton végig a tó mellett haladhatunk, ezzel garantálva a csodálatos panorámát.

Az Iseo-tó egy, a Bergamo-hoz közeli tó, amely a hajózás és a vitorlázás nagy kedvence. Kevésbé zsúfolt, mint a Garda-tó, köszönhetően annak, hogy nem túl felkapott. A tó közepén, akárcsak a szlovén Bledi-tó esetén áll is egy neogótikus kastély áll,  az Isola di Loreto, amelyet a 15. században építettek, majd 1910-ben renoválták. A tó közepén található sziget a Monte Isola, és egy kastély, és 17. századi katedrális otthona, így mindenképp érdemes bérelni egy jachtot, és megnézni. Castello di Grumello mellett pedig szintén hajóra pattanhatunk, és kifoghatjuk a tinca nevű helyi halat, ami isteni fogások főszereplője!

A Comói-tó George Clooney egyik otthona, így méltán híres és népszerű. Az Alpok látványa tárul a szemünk elé, és a legromantikusabb város, Bellagio is elérhető. Olyan csodálatos villákat érdemes megnézni, mint a Villa Charlotta, valamint a Como katedrális, amely gótikus stílusban épült. Biciklizésre és túrázásra szintén remek megoldás, főleg azért, mert itt található a Valsassina-völgy is. Szintén csatlakozhatunk egy hajókiránduláshoz vagy bérelhetünk hajót, hogy magunkba fedezhessük fel a tájban rejlő szépséget.

Olasz tó

A Maggiore-tó kevésbé ismert, pedig több sziget is található benne, például az Isola Madre is. Ez a sziget nevezetes a bambuszokról, citrusfákról és olajfákról, valamint a gyönyörű magnólia bokrok miatt is – olyan, mintha az Éden-kertben járnánk. A másik sziget, amit nem szabad kihagyni a nyaralás és a hajózás során, az Isola Bella, a lenyűgöző Borromeo palotával és a parkjával.

Programok a tónál

A nyaralás alatt mindenképp próbáljuk ki a helyi specialitásokat, ha azok az ott található halból készülnek. A tavi halakból is ínyenc fogások készülhetnek! Az úszás és a strandolás mellett érdeklődjük meg, van-e lehetőség búvárkodásra vagy valamilyen vízi sportra, akár a jetskizésre is. A túrázás, kirándulás lehet, hogy megterhelő a melegben, de a látvány meg fogja érni, főleg, ha olyan változatos a táj, mint az olasz tavak esetén.

Az olasz tavak egyike

Tippek a tóparti nyaraláshoz

  • Az éttermek közül érdemes olyat választani, amelyet maguk a helyiek ajánlanak, így biztos hogy a valódi, tradicionális gasztronómiát ismerhetjük meg.
  • A tóparti nyaralások esetén mindig készüljünk fel a töménytelen mennyiségű szúnyogra, elkerülve a teljes olaszországi nyaralást megkeserítő szúnyogcsípéseket.
  • Legyen nálunk legalább 30 faktoros naptej, ami elmaradhatatlan kelléke minden napozásnak!
  • Vigyünk törölközőt és rengeteg vizet magunkkal.
  • Szemeteszsákról is gondoskodjunk! Elképzelhető, hogy nincs a környéken kuka, de ebben az esetben gondoskodjunk róla mi magunk, és ne szemeteljünk.
KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek