HOTDOGUtazásTúrázás és kirándulás babával

Túrázás és kirándulás babával

A kisbaba születése nem jelent egyet a lemondásokkal. Ezen tevékenységek közé tartozik a kirándulás, természetjárás is. Azoknak szól ez a cikk, akik babával, babakocsival szeretnének kirándulni, akár városon belül, akár erdei utakon. Számos túraútvonal között válogathatnak a természet szerelmesei aszerint, hogy gyalogosan vagy babakocsit tolva szeretnének elindulni. Vannak túrák, melyeket bármilyen babakocsit tolva megtehetsz, másokhoz azonban ajánlott babahordozót beszerezned.

Egy babakocsis kirándulás hozzávalói

 • öltözzünk rétegesen, esetleg arra is gondolva, hogy ha hidegben kell majd szoptatni, a derekunk ne fázzon
 • ha már eszik, csomagoljunk bébiételt, előkét, kanalat, innivalót, és jó sok szalvétát
 • úti pelenkázó szett – néhány pelenka, popsitörlő, krém, textilpelus (autóban remekül lehet pelenkázni)
 • váltóruha a babának, ha mégis átázott
 • üres nylon zacskó a használt pelusnak és egyéb szemétnek
 • kullancs elleni krém és spray
 • kullancscsipesz / kullancskanál, ha már beléd mászott a dög
 • pokróc – lehetőleg olyan, amelyiknek az alja vízálló rétegű – száraz marad, és a kullancsok se szeretik
 • napolaj
 • szúnyogháló (babakocsira húzható)
 • eső elleni cucc babakocsira
 • babahordozó – ha valahova már nem jutsz el kocsival

Hogyan kirándul a baba?

1 – 3 hónapig : Legegyszerűbben babakocsival

Tulajdonképpen ahogy ki szabad vinni a babát a levegőre, már kisebb kirándulásra is mehetünk vele. Érdemes úgy kiválasztani az útvonalat, hogy kényelmesen bejárhassuk babakocsival, és legyen lehetőség pihenésre, pelenkázásra, etetésre útközben.

3 – 6 hónapig: babakocsival vagy hordozóban

A kendő már korábban is használható, de érdemes hosszabb távon kipróbálni. Ekkor már a baba stabilan tartja a fejét, ezért „ültetett” pozícióban előre vagy hátra is felköthető. A kenguru 3 hónapos kor alatt nem használható, és utána sem olyan jó a gyerek gerincének, mint a kendő vagy a Mei Tai. A hordozást nem kedvelő babáknak (vagy szülőknek), illetve a nehézsúlyú csöppségeknek továbbra is a babakocsi ajánlott.

6 – 12 hónapig : hordozóban (vagy babakocsiban)

Ez a legjobb alkalom, hogy visszarázódjunk az igazi túrázásba. Gyermekünk már lelkes, érdeklődő, de még nem tud/akar a saját lábán gyalogolni. Ha a baba szereti a hordozót, hosszabb utakra is vállalkozhatunk, akár 10-15 km is megtehető.
A túrába persze be kell iktatni pihenőket, ahol tudunk etetni, illetve le tudjuk tenni mozogni a kicsit.

1 – 3 éves korig : hátihordó

Ha már biztosan ül a gyerek, érdemes beszereznünk egy hátihordót. Ebben sokkal szabadabban mozoghat, mint a kendőben. Ilyenkor is lehet hosszabb túrára menni, de akad olyan gyerek, aki már önállóan gyalogolna, és ez némileg lassítja a haladást.

3 év felett: gyalog

Mindenkinek máskor jön el az az időszak, amikor már a saját lábán jön a csöppség. Ekkor válasszunk rövid, de izgalmas túrákat, ahol akad valami látnivaló. Ne riadjunk vissza a kisebb hegymászástól sem, büszkeséggel tölti el a kicsit, ha legyőzi az akadályt.

Milyen az ideális babakocsi?

A lehető legjobb babakocsi kiválasztása hosszú időre megkönnyíti és kényelmesebbé teszi a babák és szüleik hétköznapjait. A Babazu babaáruház kínálatában több gyártó (Milu Kids, Kunert, Baby Merc, Riko, Euro-Cart, Expander, EasyGo, Tomas,Adbor, stb.) terméke között biztos, hogy megtalálod a megfelelő babakocsit.

Babazu - Babakocsi

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek