HOTDOGUtazásTörökország utazás tudnivalók: 5 dolog, amit mindenképp tarts fejben

Törökország utazás tudnivalók: 5 dolog, amit mindenképp tarts fejben

Mélykék tenger, történelmi városok, elképesztő természeti és épített látnivalók. A mediterrán országok között idegenforgalmi szempontból előkelő helyet elfoglaló Törökország hamisítatlan kisvárosi hangulattal, pezsgő piacterekkel, jéghideg koktélokkal, naplementével és vízi sportokkal várja a turistákat.

Utazás előtt izgalmakkal teli várjuk az indulást. Fontos azonban, hogy az utazás, az esetleges átszállások, a helyi szokások és a választott szálláshely kapcsán egyaránt előre felkészüljünk. A helyi ételek, az esetleges megbetegedések kockázata, a biztosítás és az autóbérlés – Erre is érdemes figyelned a törökországi nyaralásod alatt.

3 tenger közül is választhatsz

Törökország nagyrészt az ázsiai kontinens nyugati részén helyezkedik el, de egy kis szeletkéje az európai kontinensen van. Tudtad, hogy az ország partjait három tenger is mossa? Ha tehát elsősorban a fürdőzés érdekében választanád az országot, akkor megéri annak földrajzával és a kiszemelt régió adottságaival is megismerkedned.

Kulturális élményt keresőknek Isztambul ajánlott

Törökország fővárosa Ankara, ám meglepő módon nem ez a legnépesebb városa, hanem Isztambul. A repülős utazás alkalmával valószínűleg itt fogsz landolni, ezért ha időd engedi, akkor mindenképpen megéri akár néhány napot eltölteni a városban. Az európai és ázsiai kontinensen egyszerre elhelyezkedő Isztambul nagy tereivel, tágas parkjaival, hangulatos piactereivel és persze építészeti és vallási épületeivel igazi csemegének számít. A Hagia Sophia mellett sok más mecset is megtalálható itt, sőt, a Topkapi Palota is figyelemre méltó nevezetesség.

Török Riviéra? Itt az igazi a tengerparti strandolás!

A napfürdőzés és a tengerparti strandolás szerelmeseinek az Égei-tenger partja tuti befutó lesz. Bodrum, Izmir mellett sokan döntenek. A Török Riviéra változatos természeti adottságokkal, vízesésekkel, barlangokkal várják a kalandra éhes turistákat. Pamukkale termálvizes forrásokból gazdagodó medencéiben felejthetetlen élményekkel gazdagodhatsz.  

Beutazási feltételek

Vízum nélkül 90 napig van lehetőséged az országban tartózkodni. A beutazáshoz egyébként csak érvényes útlevélre van szükséged, tehát komolyabb adminisztráció és nehézségek nélkül fedezheted fel Törökország elképesztő turisztikai értékeit.

Célkeresztben az időjárás

A déli mediterrán területek nyáron igen magas hőmérséklettel szolgálhatnak, tehát ilyenkor elsősorban a tengerparti pihenésé a főszerep. Ha inkább a városnézésre, a kulturális és történelmi értékek felfedezésére helyeznéd a hangsúlyt, akkor a kora őszi hetek bizonyulnak ideális választásnak.

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek