HOTDOGAutóEgyszerűen, gyorsan, online: ezért jobb az internetes autópálya matrica vásárlás

Egyszerűen, gyorsan, online: ezért jobb az internetes autópálya matrica vásárlás

Ezer okunk is van, miért állítjuk, hogy kézenfekvőbb e-matricát vásárolni, mint a hagyományos, hőpapír alapú fecniért sorban állni a benzinkúton. Olvass tovább, és kerülj képbe a digitális megoldás előnyeivel. Igen, a vásárlás lépéseit is eláruljuk!

Magyarország autópályái, illetve gyorsforgalmi útjainak egyes szakaszai kizárólag térítés ellenében használhatók. Ez nem jelent mást, mint hogy felhajtás előtt érvényes autópályamatricával kell rendelkezned, ugyanis enélkül megbüntethetnek, hiszen jogosulatlanul használod a fizetős utakat. Szerencsére e-matricát pár perc alatt szerezhetsz, ráadásul a tennivalókban nincs semmi ördöngösség. Autópálya matrica az autopalyamatrica.hu honlap felületén mindössze néhány kattintással vásárolható. Hidd el, ilyen könnyű dolgod még nem volt!

E-matricát a Nemzeti Mobilfizetési Rendszer hivatalos online viszonteladóinál, így az autopalyamatrica.hu oldalon lehet váltani – a honlapon való vásárlás tehát hivatalos, és tökéletesen biztonságos.

A papírlapú és az SMS matrica hátrányai

A benzinkúton megvásárolt, hőpapírra nyomtatott autópálya matricát sokáig meg kell őrizni, mert visszamenőleg is kérhetik ellenőrzésre. A probléma ezzel többek között az, hogy gyakran kifakul a tinta a hőpapíron. Arról nem is beszélve, hogy az apró papírcetliket könnyedén leveszítheted.

Ugyanez a gond, ha mobilszolgáltatón keresztül történik az úthasználati jogosultság megváltása. Az SMS szintén egyetlen óvatlan mozdulattal törölhető, és nem helyreállítható. Arról nem is beszélve, hogy ugyancsak bajban vagy, ha történik valami a telefonoddal, elveszíted, ellopják vagy összetöröd, hiszen a vásárlást igazoló SMS-hez többé nem férsz hozzá.

Sokkal biztonságosabb, stresszmentesebb megoldás, ha online váltod meg a matricát. Az e-mailben érkező bizonylatot postafiókod gond nélkül tárolja. Ha véletlenül tölröd is, a kukából vissza tudod hozni, ha pedig onnan is elvész, a rendszerből újra lekérheted.

A vásárlás lépései

Nyisd meg az autopalyamatrica.hu oldalt! Itt mindössze pár kattintással kiválaszthatod a járművednek megfelelő matrica típusát. Ezután következik a felségjel, a gépjármű rendszáma. Ennél a pontnál érdemes nagyon figyelni, hogy ne legyen benne elütés! Ellenőrizd kétszer, hogy jól írtad-e be a karaktereket. Ugyanitt kell megadnod az autópálya matrica érvényességi idejének kezdetét is. A rendszer automatikusan kiszámolja az érvényesség végét.

A következő lépés az e-mail cím és a telefonszám megadása. Itt szintén nagyon fontos, hogy helyesen írd be elérhetőségeidet, mert erre az e-mail címre fog megérkezni a matrica vásárlás sikerességét igazoló levél.

Számlaigényedet is kielégítheted, add meg az adatokat, és a rendszer kiállítja a számlát. Fizess a számodra szimpatikus módon (banki utalással vagy bankkártyás fizetéssel). A folyamat végeztével e-mailben kapod meg az e-matricát, a fizetés visszaigazolását és a számlát. Az online vásárolt e-matricát kérésünkre bármikor újraküldi e-mailben az ügyfélszolgálat.

2024-es matrica árak

Év elején jelentősen drágultak a magyar autópályamatricák. Alábbi táblázatunk segít eligazodni.

Országos

Megyei

E-matrica
díjkategória

Heti (10 napos)

Havi

Éves

Éves

D1M

3 200 Ft

5 180 Ft

57 260 Ft

6 660 Ft

D1

6 400 Ft

10 360 Ft

57 260 Ft

6 660 Ft

D2

9 310 Ft

14 670 Ft

81 280 Ft

13 330 Ft

B2

20 640 Ft

29 270 Ft

U

6 400 Ft

10 360 Ft

57 260 Ft

6 660 Ft

A pótdíjak összege is emelkedett tavalyhoz képest:

  • A D1/D2 díjkategória alap pótdíja: 18 750 Ft
  • A D1/D2 díjkategória emelt pótdíja, 60 napon túli fizetés esetén: 74 970 Ft
  • A B2 díjkategória alap pótdíja: 84 330 Ft
  • A B2 díjkategória emelt pótdíja (60 napon túli fizetés esetén): 337 290 Ft
KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek