HOTDOGTudományMit csinál egy szoftvertesztelő? - Rövid interjú, vélemények, fizetések és miegymás

Mit csinál egy szoftvertesztelő? – Rövid interjú, vélemények, fizetések és miegymás

A digitális munkaerő-piacon még ma is újdonságnak számít a szoftvertesztelő munkakör. A weboldalak, alkalmazások, szoftverek optimális működése nemcsak a céges image szempontjából fontos, hanem a felhasználók, megrendelők bizalmával összefüggésben is. Ahol emberek dolgoznak, ott természetesen hibák is előfordulhatnak. Könnyen lehet, hogy nem vettek észre a szakemberek egy később esetlegesen kárt okozó hibát, vagy egyszerűen a fáradtság számlájára tehető a baki. A szoftvertesztelő feladata egyértelműen a programok tesztelése, a tipikusnak vagy kevésbé elterjednek számító hibák felismerése, feltérképezése.

Cél az optimális funkció és a biztonság

Könnyen lehet, hogy a szoftvertesztelő munkájának hiánya nem tűnik fel, viszont ha hiba van, akkor nagyon is szembetűnő a szakirányban végzett tevékenység. Természetes, hogy a megrendelő olyan appot, weboldalt szeretne kapni, ami minden igényét kielégíti. A szerteágazó feladatokat ellátó tesztelők erre a célra készült teszt-forgatókönyv alapján veszik sorra, hogy a program funkciói megfelelően működnek-e, kényelmes és átlátható-e a használhatósága, gyorsan működik-e, optimális teljesítményre képes-e, és persze a biztonság kérdése mellett sem érdemes elmenni.

Csernus Klára segített eligazodni a témában

Az IT szektorban az emberi tényező kiemelt jelentőséggel bír. Az emberek által embereknek készített felületekkel szemben a legfontosabb elvárás az igényeknek való megfelelés. Ha úgy nézzük, a felhasználók is folyamatosan tesztelik az appokat és site-okat, ám ha ők vesznek észre hibákat, az kevésbé vet jó fényt a cégre. Milyen a jó szoftvertesztelő? A tényleges tudáson túl milyen személyiségjegyek fontosak ehhez a szakterülethez? A témában Csernus Klárát kérdeztük, aki 20 éve dolgozik informatikai területen.

„A főiskola elvégzése után PHP webfejlesztőként kezdtem dolgozni. Pár év múlva rájöttem, hogy a tesztelés közelebb áll a szívemhez, így váltottam. Munkámmal szeretném a szoftverek, weblapok és mobil applikációk minőségét javítani, akár a legrejtettebb hibák megtalálásával is, illetve a felhasználók életét könnyebbé tenni, hiszen nincs is annál bosszantóbb, mint ha valami nem működik, vagy nem jól működik, amikor használni szeretnénk.”

Szoftvertesztelőként a rendszerszintű gondolkodás éppen olyan fontos, mint a jó kommunikációs készség, a precizitás. A cél nem más, mint megtalálni a hibákat, és ezek bizony mindenhol ott rejlenek. A kérdés csupán az, hogy a szakember veszi-e észre, vagy a felhasználó.

Kezdőként 800 ezres fizetés?

A munkakör egyre többek számára tűnik vonzónak, ám fontos tudni, hogy a juniorként elérhető akár bruttó 600 és 850 ezer forintos fizetésért cserébe szakirányú képzés, a technológiai ismeretek, az újdonságokra és a fejlődésre való nyitottság mellett a gyakorlat sem elhanyagolható. A kifejezetten ez utóbbira alapuló szakmában a tapasztalat az, ami igazán számít. A mindennapokban végzett tevékenységéről Csernus Klára elmondta: „Munkám változatos, a funkcionális kattintgatástól kezdve a tesztek és riportok készítésén keresztül az automatizált tesztek írásáig nagyon sok érdekes feladatot foglal magába. Az elmúlt 15 évben többféle alkalmazást tesztelhettem, többek között a szállásfoglalás, játékok, közösségi média, fintech, online hírek és magazinok, e-commerce, streaming, kiterjesztett valóság és virtuális valóság területein.”

Az IT világáról még mindig úgy vélik a fiatalok, hogy időtálló szakmákat kínál, amelyek ráadásul jól is fizetnek. Arról azonban sokan elfeledkeznek, hogy a szövegírás éppen úgy sajátos képességeket igényel, mint ahogy a szoftvertesztelői munkakör. Nem ritka, hogy egyéni vállalkozóként tevékenykednek a hozzáértők, így a szakmaválasztásnál ennek kihívásaival is érdemes számolni. Utóbbi egyszerre igényel elemzési, tervezési, rendszerezési és fejlesztési ismereteket, de az empatikus és intelligens kommunikáció is lényeges annak érdekében, hogy mind az ügyfelekkel, mind a programozókkal sikerüljön megütni a megfelelő hangnemet.

Gondolkodj hackerként?

Kicsit üzemeltetőként, kicsit hackerként is célszerű tehát gondolkodni, és megtalálni a gyengének minősülő pontokat, akár a biztonság tekintetében. A kreatív, kihívásokat, monoton és izgalmas napokat egyaránt ígérő munka megéri a figyelmet az újdonságok iránt érdeklődők IT-sek és szakmaválasztás előtt állók részéről. A szoftvertesztelés kínálta lehetőségeket nemcsak munkavállalóként, hanem cégvezetőként is érdemes kihasználni. A kifogástalan online megjelenés érdekében a „több szem többet lát”- elv alapján célszerű gondolkodni, főszerepbe helyezve a céges image javítását is.

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek