HOTDOGAutóMegyei autópálya matrica árak 2022-ben: ennyiért vásárolhat matricát!

Megyei autópálya matrica árak 2022-ben: ennyiért vásárolhat matricát!

Sokan jogosan gondolják jó döntésnek a megyei matrica vásárlást. Nagyon megéri a matrica megvásárlása, hiszen ezzel megtakarítást érhetünk el. Amennyiben az év nagy részét az utakon töltjük, akkor nem is érdemes nagyon gondolkodni azon, hogy megéri-e a befektetés. Ha esetleg más fizetős útvonalakon is járunk az év során, akkor is megéri inkább az éves megyei autópálya matrica ára mellett letenni a voksunkat. Annak érdekében, hogy könnyedén eldönthessük vajon megéri-e valóban a magyarországi megyei autópálya matrica megvásárlása nézzük meg a 2022. évi árakat. Vásárlás előtt azonban át kell gondolni, hogy az év során vajon hányszor fogunk olyan autópálya szakaszokat érinteni ahová ez a megyei matrica szükséges.

Az alacsony árnak köszönhetően a d2 megyei matrica megvásárlása a legelőnyösebb megoldást kínálja az összes megvásárolható matrica közül. Ha már kirajzolódott, hogy merre visz az utunk, az évben akkor a megyei matrica ár számunkra jó lehet. A neten nagyon könnyen meg lehet találni azt a térképet, amely segít eligazodni a fizetős útszakaszokkal kapcsolatban. Pest környékén nagyon jól jöhet a matrica, hiszen, ha az év során sűrűn járunk Budapest környékére, vagy esetleg az MO gyűrűre, akkor megtakarításokat is elérhetünk.

Meddig tart egy megyei matrica érvényessége, ha az éves lehetőség megvásárlása mellett döntünk?

Az összes hazai éves matricáról elmondható, hogy minden év első napjától a rákövetkező év január 31. napjáig érvényes. Ha elővásárlásban szerezzük be éves matricánkat, akkor annak más az érvényessége. Az előzetesen, még decemberben megvásárolt matricák következő év január 1-től lesznek csak érvényesek, hiába a decemberi beszerzés. Ez a matrica nem a vásárlástól számított 365 napig érvényes, hanem az adott évre. A megyei matricák mindegyikére igaz, hogy a megyét követő első csomópontig lehet azokat használni.

Hogyan lehet megvásárolni a megyei matricákat?

A megyei matrica árak mellett nem árt tudni, hogy hol lehet beszerezni a matricákat. Nagyon jó hír, hogy akár online otthonunk kényelméből is megvásárolhatjuk a kívánt matricát. A vásárlást előzetes regisztráció nélkül is megtehetjük, csupán a bankkártyánkra lesz szükségünk. Amennyiben nem rendelkezünk kártyával, akkor az azonnali átutalás lehetőségét is választhatjuk. Emellett a megyei matricákat általában a benzinkutakon akár személyesen is megvásárolhatjuk. Online vásárláskor ki kell választani a járműkategóriát és az időtartamot, majd meg kell adni a rendszámot és a jármű felségjelét, esetünkben Magyarországot. A sikeres fizetés időpontja alapesetben a matrica érvényességének kezdete, de ezt igény esetén módosíthatjuk. Ezután következhet a fizetés. A matricáról szóló igazolást sikeres fizetést követően emailben küldik meg. Ha ezzel rendben vagyunk, akkor máris rendelkezünk e-matricával az általunk megadott időponttól.

Milyen megyei matrica típusok közül választhatunk?

A különféle járművekre különféle matricák megvásárlása lehetséges. Díjkategória szerint sorolják be a járműveket, így erre nagyon oda kell figyelni amikor elindítjuk a matrica megvásárlását.

D1 – maximum 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű személygépkocsi, amely maximum 7 személyt szállíthat.

D1M – motorkerékpár

D2 – azok a személy szállítására alkalmas járművek, amelyek 7-nél több személyt tudnak szállítani. Ide tartozik a tehergépkocsi maximum 3,5 tonnáig és a lakókocsi is.

B2 – autóbuszok, amelyek 8-nél több ülőhellyel rendelkeznek és személyszállításra alkalmasak

U – utánfutó, amely a D1 és B2 kategóriába tartozó járművek által kerülnek vontatásra

Éves megyei matrica ár 2022-ben

Most nézzük meg, hogy az egyes kategóriák szerint mennyiért tudunk éves megyei matricákat vásárolni.

D1 – 5 450 Ft

D1M – 5 450 Ft

D2 – 10 900 Ft

B2 – 21 800 Ft

U – 5 450 Ft

Nézzük meg azt a lehetőséget is, ha nem éves megyei matricát szeretnénk vásárolni?

D1 – 10 napos 3 820 Ft, havi 5 210 Ft

D1M – 10 napos 1 600 Ft, havi 2 730 Ft

D2 – 10 napos 7 630 Ft, havi 10 420 Ft

B2 – 10 napos 16 890 Ft, havi 23 950 Ft

U – 10 napos 3 820 Ft, havi 5 210 Ft

A matrica áraknál tisztán látható, hogy sokkal érdemesebb megvásárolni az éves megyei matricát, hiszen, ha a havit választjuk, akkor közel ugyanakkora összeget fizetünk, mint ha az éves matricát vásárolnánk meg. Ezért érdemes mérlegelni minden vásárlás előtt, hogy vajon mennyit fogunk közlekedni az adott megyében az év során. Ezt a lehetőséget azoknak is érdemes átgondolniuk, akik nyáron megyén belül indulnak nyaralni, hiszen már akkor is érdemesebb az éves megyei matrica megvásárlása mellett dönteni. Ha szüleink egy szomszédos megyében laknak, de gyakorta ellátogatunk hozzájuk, akkor szintén érdemes inkább a két megyei matricát éves szinten megvásárolni, mint havonta ugyanazt az összeget többször is megfizetni.  Ma már számtalan olyan weboldal van, ahol megtekinthetjük a fizetős útvonalak jó részét, így a tervezés is sokkal egyszerűbb lesz. Az éves terv elkészítése nélkül ne vásároljunk autópálya matricát, mert sokkal többe kerülhet az éves autókázásunk, mint gondolnánk.

Milyen büntetésre számíthatunk, ha nem váltjuk ki időben a megyei matricát?

Azok, akik megyei matrica nélkül közlekednek pótdíjat kötelesek fizetni. Van azonban még egy lehetőség, hogy ha elfelejtkezünk a matricáról akkor is gyorsan pótolhassuk. Erre csak a felhajtástól számítva 60 perc áll rendelkezésünkre. Ha ekkor még gyorsan megvásároljuk a matricát, akkor nem kell pótdíjat fizetni. Jó hír az éves matricát vásárlóknak, hogy utólag is dönthetnek úgy, hogy megvásárolják az éves matricát. A pótdíjak D1 és D2 matrica esetében 60 napon belüli fizetés esetén 15 460 Ft, B2 kategóriában 69 540 FT. Ha 60 napon túl fizetjük be, akkor emelt pótdíjat számolnak fel, ezért nem érdemes ezt sem az utolsó pillanatra hagyni. Ekkor a D1/D2 esetében 61 820 FT, míg B2 esetében 278 140 Ft lesz a pótdíj.

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek