GYED, GYES és CSED 2022: mekkora összeg jár és mikor lesz utalás?

0
179

Cikkünkben a GYED, GYES és CSED kérdéskörét járjuk körbe. Nézzük meg, hogy melyik meddig igényelhető. Hogy mik az igénylés pontos feltételei, arra cikkünkben nem térünk ki.

Mennyi ideig igényelhető a CSED? Mekkora összeget kapunk csed utalása esetén?

A CSED a szülési szabadsággal azonos időtartamra jár, amely 2022-ben 24 hét. Ebből 4 hétnek mindenképpen a szülés előtt időtartamra kell esnie és fel kell használni az időtartamból minimum két hetet. A csecsemőgondozási díj első napja a gyermek várható születésének időpontja, vagy az azt megelőző 4 hét bármelyik napja. Legutolsó nap a CSED igénybevételéhez a szülés napja lesz. A CSED-et csak a szülést követő 168. napig folyósítják. Vannak kivételek koraszülött és különleges gondozást igénylő gyerekek esetében, hiszen ekkor az anyuka akár egy éven át is kaphatja a CSED-et. A CSED 2022 összege a bruttó fizetésünk 100 százaléka. Mivel a csedből csak személyi jövedelemadót vonnak, így a havonta érkező utalások összege magasabb lesz mintha aktívan dolgoznánk és fizetést kapnánk.

Csed 2022 utalási időpontok

A Csed folyósítása havonta egyszer történik a tárgyhónapot követő 10. napjáig. A csedet kérhetjük átutalással és postai kifizetéssel is. Ma már gyakoribb, hogy átutalással fizetik ki akárcsak a fizetésünket. A csed-et minden esetben a foglalkoztatónak kell elutalnia. A cseddel kapcsolatos fontosabb kérdéseinket munkáltatónk HR osztályának tegyük fel.

Mit érdemes tudni a gyedről?

A gyermekgondozási díj 2022-ben a következő esetekben jár. A CSED után indítható el a GYED, amely a gyermek 2 éves életkoráig jár. Ikergyermekek esetén a 3. életév betöltéséig a diplomás gyed pedig szintén a gyermek 2 éves koráig. Ha nevelőszülőknél van a gyermek, akkor a nevelésbe vétel napjától számított naptól a gyermek 2. életévének betöltéséig jár. Nagyszülők is igényelhetik a gyedet, számukra szintén a 2. életév betöltéséig jár. Gyed utalás előtt meg kell állapítani a gyed összegét. A gyed összegét – ha lehetséges – akkor a gyedet megelőző 3 hónap utolsó napjától visszafelé számított 180 naptári nap jövedelmével számolják. Fontos, hogy a biztosítási idő folyamatos legyen. A gyed összege, maximális mértéke 2022-ben bruttó 280 000 Forint havonta akkor is, ha a napi átlag jövedelem 70 százaléka azt meghaladja. A gyed a mindenkori minimálbér kétszeresének a 70 százaléka.

A GYED kifizetés 2022-ben a következőképpen alakul: február 1., március 2., április 4., május 3., június 4., július 4., augusztus 2., augusztus 25., október 4., november 3., december 2., illetve a decemberi ellátás a következő év, azaz 2023. január 3-án várható.

Most pedig vegyük górcső alá a GYES-t

A gyes utalás során a következő összegekre számíthatunk a gyermek 3 éves koráig. A gyes a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 100 százaléka, azaz 2022-ben 28 500 Ft. 2 ikergyermek esetén az összeg a duplájára nő, míg 3 ikergyermek esetén a háromszorosára, 4 ikergyermek esetén a négyszeresére. Ikergyermekeknél a tankötelessé válás évének végéig jár. Ha tartósan fogyatékos gyermeket nevelünk, akkor egészen 10 éves koráig folyósítják a Gyes-t. 2022-ben a Gyes-t ugyanazokon a napokon fogják utalni, mint a gyedet.

Gyes és csed egyszerre lehetséges?

2022-ben gyermekek után járó ellátást csak egy jogcímen lehet igénybe venni. Ha például kettő gyermekkel vannak otthon a szülők, egy csecsemővel és egy 2 és fél éves gyermekkel, akkor az édesanya megkapja a kisebbik gyermek után a csecsemőgondozási díjat, de az apa nem veheti fel a másik gyermek után a gyes-t.

Láthatjuk, hogy a gyermekgondozasi dij körül, azért elég sok a tennivaló és az információ is, így ennek nekifutni csak úgy lehet, ha minden jogszabállyal tisztában vagyunk. A rengeteg hivatalos irat kitöltése még a kisgyermek megérkezése előtt beindul és ez évről évre csak nő. A családi pótlékról még nem is beszéltünk. Minden év elején érdemes átolvasni a legfontosabb és legfrissebb tudnivalókat a különféle ellátások folyósításáról és összegeiről, hogy ne érjen bennünket meglepetés az év folyamán. Az ellátásokkal kapcsolatos jogszabályok akár évről évre is változhatnak. Ha bárhol elindítunk egy kérvényt vagy beadványt, akkor mindenképpen tartsunk meg magunknak is egy másolatot, vagy online ügyintézés esetén a visszaigazolást mentsük el. Ügyfélkapus ügyintézés esetén lehetőség van a tartós tárhely használatára is, ami ilyenkor kedvezhet nekünk. Nagyon ügyeljünk arra, hogy ha az adatainkban bármilyen változás áll fent, akkor azt minél előbb jelentsük le a hivatalos helyeken, nehogy bármelyik ellátás megszakadjon emiatt a baki miatt. Fontos, hogy az Államkincstárnál és az Önkormányzatoknál, valamint a NAV-nál is mindig a friss személyes adataink szerepeljenek. A különféle változásokat nagyon egyszerűen bejelenthetjük az egyes irodákban az ügyintézők segítségével, vagy pedig online a változásbejelentés elnevezésű formanyomtatványt kell kitölteni. A gyermekek születése esetén az állam is segítséget nyújt az otthonmaradó szülőknek, láthatjuk a számtalan igénybevehető ellátásból. Ezen felül még egyéb ellátások is elérhetők, hiszen például iskolakezdési támogatást is lehet igénybe venni a szülőknek, valamint a gyermeknek is, ha mindkét szülője elhunyt. Tanköteles rászoruló családoknak az állam ingyenes tankönyveket biztosít, valamint hozzáférést a papíralapú tankönyvek mellett az online letölthető összes állami kiadványhoz. Sok munkahelyen az államtól függetlenül is egyéb családtámogatási formákat vezetnek be, amelyről érdemes minél előbb tájékozódni a HR osztályokon.