HOTDOGSportAz NBA draft menetrendje és a története

Az NBA draft menetrendje és a története

Az NBA draft tökéletesen szolgálja azt a célt, hogy kiegyenlítse az erőviszonyokat az amerikai kosárlabda-bajnokság legjobb és leggyengébb csapatai között. Nézzük, hogy működik!

A draft folyamat bemutatása

Talán kevesen tudják, de az amerikai profi kosárlabda-bajnokság, az NBA lebonyolítása úgy van kialakítva, hogy simán előfordulhat, hogy az idén leggyengébb csapatok 1-2 éven belül a legjobbak közé emelkedhetnek. Az összes sportági liga közül talán ebben lett a legjobban kialakítva az a draft-rendszer, ami azt biztosítja, hogy ne legyenek egyeduralkodó csapatok, akik aztán évtizedeken át dominálnak bajnokságokat. Nézzük csak meg példának okáért az európai labdarúgó topligákat, ugyanaz a 2-3 csapat uralkodik hosszú évek óta. És az NBA-ben ez tökéletesen működik, nézzük csak meg, hogy a néhány éve szupercsapatnak számító Golden State Warriors már csak szenvedni tudott a 2020-2021-es szezonban, ahogy a nem sokkal azelőtt még teljesen utolsó Phoenix Suns most a gyűrűért meccselt.

Ez pedig olyasvalami, amit a hosszútávú fogadásaink vagy éppen az erősségek megbecsülése során érdemes figyelembe venni. Hiszen az idei draft alakulása nagyon komolyan befolyásolhatja a jövőbeni szezon fogadásait, amelyekből aztán tényleg van bőségesen. Nézzük csak meg például a bwin vélemények tengerét, mind arról írnak, hogy az NBA vagy akár bármilyen labdarúgó topliga esetén mennyire sok fogadási piac áll rendelkezésünkre. De a draft kiértékeléséhez tudni kell, hogy pontosan hogy is zajlik és mi alapján választhatnak csapatok. Úgyhogy nézzük a draft lebonyolítási rendszerét, amelynek célja, hogy az egyetemi bajnokságok legjobb játékosai csatlakozhassanak az NBA csapatokhoz és segítség a gyenge alakulatokat ismét visszatérni a legjobbak közé.

 

Az NBA draft három fő része és folyamata

Az NBA draft három részből áll: egyrészt a draft lottóból, az edzések folyamatából és a draft napjából. Elsőre tűnik csak bonyolultnak, nagyon gyorsan meg fogjuk érteni a működését, hiszen elég jól ki van építve a folyamat. Szóval egy normál NBA szezon végén 16 csapat jut be a rájátszásba, 14 alakulat viszont már a szabadságot tervezheti. De miközben kitalálják, hogyan pihenjék ki a szezon fáradalmait, részt vesznek a draft lottó folyamatában is. Ennek keretében 14 számozott pingpong labdát egy üvegcsébe kevernek. Ebből a 14 labdából pontosan 1001 négylabdás kombináció hozható ki és mivel kiveszik a 11-12-13-14 kombinációját, pontosan 1000 marad a végére. Ezeket aztán szétosztják a 14 csapat között, értelemszerűen a legtöbbet a normál szezont legrosszabb helyen záró csapatok kapják, szám szerint 140 kombinációt. Ezután megindul a húzás és meghatározzák, hogy melyik csapatok kapják az első választások jogát. Az első három helyet a lottó dönti el, a többi 11 választás jogát a csapatok teljesítményük alapján kapják majd.

Az edzések folyamata igazából akkor indul, amikor az egyetemi bajnokság befejeződik. Azok a játékosok, akik bíznak benne, hogy egy NBA csapat lecsap rájuk, komoly edzésprogramba kezdenek, ami akár 2 hónapig is eltarthat és közel 6 millió forintot is felemészthet. Ezt általában az ügynökök fizetik ki, de sok esetben a játékosok saját maguk szedik össze a pénzt az edzésre. Több helyszínen is zajlanak ilyen edzések, de van aki már specifikusan csatlakozik egy-egy csapat edzéseihez privátban. A legnagyobb ígéretek és a leginkább keresett játékosok, választások sokszor egy hosszú napon játszanak egy edzőközpontban több csapat megfigyelői előtt. Mindenesetre azért általában a csapatok elég egyértelműen megmondják, hogy ki az, aki érdekli őket, így a játékosok tisztában vannak vele, hogy érdemes-e nagyon sok energiát és pénzt fektetniük az edzésekbe. És a lottóhúzás valamint az edzések lebonyolítása után következik a nap, amit mindenki annyira vár. Ez az NBA draft napja. Fontos tudni, hogy 450 aktív NBA-játékos van és évente 60 új játékost draftolnak. A fizetéseik egyébiránt előre meg vannak határozva az NBA és a játékosok közötti alku keretein belül.

A 2021-es draft legnagyobb durranásai

Azt is érdemes tudni, hogy a draft jogokat úgy csereberélik a csapatok, mint ahogy játékosokat igazolnak. Volt például a 2020-2021-es szezonban olyan alakulat, a Houston Rockets, amelyik úgy döntött, hogy a nulláról újjáépíti a csapatát és ezért nagyjából szinte mindenkit elcserélt a keretéből, főleg draft jogokra. Az idei NBA draft július végén kerül majd megrendezésre, de már most lehet nagyjából látni, hogy melyik csapat kit fog választani és egy csapat hányat választhat majd. A tavalyi szezon leggyengébb csapata pont a Houston Rockets volt, amely így elsőként választhat, nagy valószínűség szerint egyébként Cade Cunningham lesz az első választottjuk. Egyébként a houstoni csapat emellett még választhat majd háromszor az első harmincon belül pont az előbb említettek okán. A második helyen a 2021-es drafton a Detroit csapata választ, valószínűleg a USC-ről érkező Evan Mobley-t. Mögöttük jönnek majd azok a csapatok, amelyek az előző szezont elég gyengén zárták, így az

  • Orlando vagy éppen az
  • Oklahoma City és a
  • Golden State Warriors.

Azért érdemes odafigyelni a draftok választásaira, hiszen például 2019-ben Zion Williamson volt az első választott, 2018-ban pedig Deandre Ayton. Mind olyan játékosok, akik ugyan még nem kerültek be a legjobbak közé, de komolyan oda tudták tenni magukat a szezonban, különösen a 2018-as harmadik választott Luka Doncic.

Ha tetszett az írás és további hasonlókat is szeretnénk olvasni, akkor nézzük meg a szerző, Kollár Aladár profilját, ahol böngészhetjük a többi cikkét is itt.

 

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek