HOTDOGGazdaságMi az ipari kenőanyagok feladata?

Mi az ipari kenőanyagok feladata?

A kenőanyagok lényegével a hétköznapi ember is tisztában van. Gondoljunk csak az autóhasználatra és annak rendszeres karbantartására, az olajcserére. Nem csak a háztartások szintjén jutnak azonban fontos szerephez a kenőanyagok, hanem ipari méretekben is. A méregdrágán kialakított gyártósorok sem bírnak végtelen élethosszal, ám az időtálló minőségért legtöbbet a megfelelő kenőanyagok rendszeres alkalmazásával tehetünk.

A folyamatosan használatban levő eszközök idővel kopni kezdenek. A korrózió éppen olyan komoly probléma, mint a magas hőből és a súrlódásból eredő meghibásodások. Ezek ellen a megfelelő készítményekkel hatékonyan tehetünk, megelőzve ezzel az akár termelő folyamatot is befolyásoló problémákat. Ha ugyanis le kell állni a rendszernek akár javítás, akár csere érdekében, annak hátulütőit számokban lehet mérni, hogy a szállítási határidők csúszásáról már ne is szóljunk.

Minden gép típusnak megvannak azok a kritikus területei, melyek fokozott figyelmet érdemelnek. A magas hővel dolgozó gyártósorok esetében kifejezetten olyan készítményekre van szükség, melyek képesek ilyen körülmények között is optimálisan teljesíteni. A fémmegmunkálás tipikusan ilyennek számít, ám esetében nem elhanyagolható az sem, hogy folyamatosan és gyorsan történjen a munkavégzés, maradékanyagok nélkül.

Nem mehetünk el az olyan alkatrészek mellett sem, melyek nehezen hozzáférhetőek, mégis igénylik a megfelelő kenést. Ehhez spray formában elérhető készítmények közül lehet válogatni. Hasonlóképp speciális követelményeket támaszt az előállító ipar akkor is, ha élelmiszerekről van szó. Ilyenkor a higiénia kiemelt jelentőséggel bír. A korszerű ipari kenőanyagok minden korábbinál szélesebb választékban elérhetőek, így azok között mindenki megtalálhatja a tevékenységi körének és egyéni igényeinek megfelelő készítményeket.

Az ipari kenőanyagok fontos szerepet játszanak a műszaki berendezések karbantartásában. Ez utóbbi mellett biztosan nem mehetünk el, hiszen a hosszú élettartam és a gördülékeny működés feltételének számít. A modern gyártósorok megtervezése, kialakítása és üzemeltetése nem kevés anyagi vonzattal jár. Természetes, hogy minden érintett szeretné, ha nem kellene komoly kiadásokkal szembesülnie mindezzel összefüggésben. Minőségi alapanyagokkal speciális igényekhez igazodva gondoskodhatunk arról, hogy az ipari felhasználásban alkalmazott gépek meghibásodástól mentesen üzemeljenek.

 

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek