HOTDOGDIYMilyen ágdarálót vegyek?

Milyen ágdarálót vegyek?

Az ősz beköszöntével elérkezik az idő a kert rendezésére. Ha nagyobb kerttel rendelkezünk, elengedhetetlen egy ágdaráló beszerzése, a mezőgazdaságban pedig szinte alapkövetelmény. Járjunk most utána, hogyan működik egy ilyen kerti gép és milyen szempontokat érdemes előnyben részesíteni a megvásárlása során!

Ágdarálás égetés helyett

Sokak rögtön az ágak, gallyak elégetésére gondolnak akkor, amikor kertrendezésre kerül sor. Ez azonban rendkívüli módon környezetszennyező, bizonyos időszakokban pedig még tilos is.

Ha évközben rendszeresen jelentős mennyiségű kerti hulladék keletkezik, érdemes szert tenni egy minőségi ágdarálóra, amellyel az ágak kezelhető méretűre szabhatók. A végtermékként keletkezett apríték pedig egyáltalán nem haszontalan: megfelelő mulcsozásra például fenyőkéreg helyett, amely technikával megakadályozható a gyomnövények elszaporodása, nedvesen tartható a talaj és még tápanyaggal is szolgálhat a növények számára.

Az ágdarabok felhasználásának másik módja, ha a komposztba tesszük őket. A keletkezett hulladék garantáltan nem megy kárba, hiszen újra felhasználható több formában is.

Így működik az ágdaráló

Egy ágdaráló egész évben, de különösen ősszel hasznos. Egy ágaprító lehet elektromos és benzines. Az elektromos modelleket rendkívül könnyű kezelni és karbantartani is, a nagyobb átmérőjű, méretes ágak esetén azonban előnyösebb egy benzinnel működő, jobb teljesítményű modell.

Egy ágaprító erőteljes motorral rendelkezik. Az ágakat automatikusan húzza be, hogy aztán a benne található éles kések segítségével felaprítsa azokat. Az automatikus behúzó használata nemcsak biztonságos, de időtakarékos is. A kések párosan vannak jelen a gép belsejében, így minden ágdarálót hangos működés jellemez. Emiatt a használat során szem- és fülvédőről sem árt gondoskodni.

Az ágakat a legjobb még frissen, nyers állapotban a darálóba helyezni, annak érdekében azonban, hogy a nedvesség felszívása biztosított legyen, adagoljunk folyamatosan száraz ágakat is. A folyamat végeztével is rakjunk bele száraz ágakat, végül járassuk egy kicsit üresen, hogy eltűnjenek a kések közé szorult aprítékok.

Szempontok a gép vásárlása során

Azt már tudjuk, hogy a legjobb egy automatikus behúzóval rendelkező modell. Emellett a működés formáját, a felaprítandó ágak méretét és a teljesítményt is érdemes szemügyre venni. Természetesen más tulajdonságokkal rendelkező és márkájú gépek alkalmasak otthoni és megint mások mezőgazdasági vagy épp erdészeti, esetleg kommunális használatra.

Minden esetben fontos kritérium az aprítani kívánt ágak átmérője, valamint a teljesítmény. És természetesen az sem elhanyagolható szempont, hogy milyen célra kívánjuk felhasználni a keletkezett ágdarabokat. Figyelmet érdemelnek még a biztonságos működtetés lehetőségei és a karbantartás szükségességének gyakorisága is. Az ágdaráló választásban a Novara weboldala is sokat segíthet. Itt számos minőségi, megbízható darabra bukkanhatunk, amelyek mindegyike jó szolgálatot tehet számos tevékenységi területen.

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek