HOTDOGSzórakozásMikor van Halloween 2022-ben?

Mikor van Halloween 2022-ben?

Többen tisztában vagyunk vele, hogy Halloween általában ősszel van, de a pontos dátumokkal nem mindig vagyunk tisztában, sőt sok esetben nem is ismerjük a Halloween pontos történetét, fontosságát. 2022-ben a Halloween október 31-én lesz, ugyan úgy mint 2021-ben.

A Halloween története

Azt, hogy mikor van Halloween már előzőleg ismertettük, de talán páran nem ismerik ennek az ünnepnek a történetét. Ez az ünnep már több mint 1000 éve létezik és eredetileg vallási ünnepként kezelték. Az évek múltával a vallási vonatkozásai eltűntek és ma már a szórakozásé a főszerep, amely leginkább a gyerekeknek kedvez. Eredetileg egy régi keltai ünnepre, a Samhainra vezethető vissza, amelyet a korabeli naptárak szerint november elsején tartottak. Régebben úgy gondolták, hogy ezen a napon a holtak lelkei újra visszatérnek otthonaikba és ezért az emberek jelmezbe bújtak és máglyát raktak. A máglya meggyújtásával igyekeztek elűzni a szellemeket. Az ünnepség így szorosan kapcsolódott a boszorkányokhoz, a szellemekhez és a koboldokhoz is. Ezeken az ünnepeken jelmezbe bújtak a szellemek elleni álcázásként és különleges lakomákat is rendeztek. A tököket kivájták és azokból lámpásokat készítettek.  I.sz. 7. században a Mindszentek napját IV. Bonifác pápa vezette be, amelyet május 13-án ünnepeltek. Rá egy évre már III. Gergely pápa áthelyezte az ünnepet november elsejére. Valószínűleg a pogány Samhain pótlására. A Mindszentek előestéje, azaz október 31. már Halloween néven vált ismertté. A kelta vidékekről elindult ünnep Írországban, az Egyesült Királyságban és Franciaországban egyre ismertebbé vált. Új-Angliában az ünnepet vallási okokból betiltották, de a déli gyarmatokon mind a mai napig nagyon kedvelik. 1800-tól ezt az ünnepet már a betakarításhoz is hozzákapcsolták, így az őszi fesztiválokat is erre az időpontra tették. A pusztító burgonyaínség idején a menekülők számos hagyományt hoztak magukkal. Maga a Halloween szó szentelt estét jelent és ez volt korábban a Mindszentek estéje. Ezen a napon tulajdonképpen a szentek előtt tisztelgünk, hiszen a hallows szó szentet jelent.

Mi az a Csokit vagy csalunk?

Ezt a szokást a 20. század elején vezették be az Egyesült Államokban és a gyerekek jelmezekbe öltözve járják a házakat ezzel a felkiáltással: Csokit vagy csalunk! A kicsik a szomszédos utcákat és a környező szomszédokat látogatják meg ezen a napon. Vicceket mondanak vagy verseket szavalnak, esetleg énekelnek is csoportosan. A produkciójukért cserébe gyümölcsöt, édességet vagy egyéb finomságot kapnak. Az Egyesült Államokban mára már ez az ünnep hozza a legnagyobb bevételt az édességipar számára.

Mi kötődik még az ünnephez?

Természetesen a tökfaragás. Hogy mikor kell tököt faragni? Halloween estéjére már minden töknek a helyén kell állnia. Sokan bent a lakásokban, házakban helyezik el a faragványokat, de a kertek is kiváló helyet biztosítanak a tökök kihelyezésére. Halloween estéjén a gyerekek nem utcai öltözetbe járják az utcákat, hanem sokszor ijesztő jelmezekbe is bújnak. A háziasszonyok a konyhákban is készülnek az ünnepre különféle ünnepi finomságokkal, mint például a különböző tökös és fűszeres ételekkel és édességekkel.

Kik szoktak részt venni a halloweeni programokon?

Halloween estéje nem csak a gyerekekről szól. Nem számít, hogy hány évesek vagyunk a lényeg, hogy ezen az estén jól szórakozzunk. A lakótelepeken, a családi lakóövezetekben gyakoriak a partik és rendezvények, így legtöbbször mindenki a családjával vagy a szűk baráti körével ünnepli ezt a napot. A felnőttek finom koktélokat fogyasztanak és gyakori, hogy a kertben grilleznek.

Milyen programok voltak régen és milyen programok vannak még ma is Halloween napján?

A halottakkal való kapcsolattartás céljából inkább a jóslás felé kezdtek vonzódni az ünneplők. Mindszentek estéjén tartották az almáért való bobozást, amikor úgy választották ki az almákat, hogy az összes nő udvarlóját jelképezze. Az alma, amelybe a hölgyek beleharaptak jövendőbeli férjüket jelképezte. A 19. században a Halloween a férjszerzést jelentette a hölgyeknek. Egy másik különleges mindszenteki játék a tükörbe nézés. Az emberek tükörbe nézéskor azt remélték, hogy meglátják saját jövőjüket. Régebben szerencsesüti szerűségeket is osztogattak egymásnak. A tejbemártott papírdarabokra írták fel egymásnak az üzeneteket és azt összehajtották, majd belehelyezték egy dióhéjba. A dióhéjakat a tűz fölött melegítették így a tej megbarnult és a papíron misztikus módon jelenítette meg az üzenetet a címzett számára. Manapság jellemzően Amerikában van nagy jelentősége a Halloweennek, de ez a csodával egyenlő, hiszen majdnem nem jutott el Amerikába ez az ünnepség. Mivel a puritánok helytelenítették az ünnepet és annak pogány gyökereit, ezért nem vettek részt az ünnepségeken sem. Az ír és a skót bevándorlóknak köszönheti Amerika, hogy ilyen népszerű manapság náluk a Halloween. Ilyenkor hatalmas nyilvános partikat rendeznek, így emlékezve meg a közelgő aratásról. Énekelnek, táncolnak és kísértettörténeteket mesélnek egymásnak.

Mit tudhatunk a jelmezekről?

A jelmezek is hatalmasat fejlődtek a régi időkhöz képest. Fiatal skót és ír tréfamesterek találták ki azt, hogy különleges jelmezekbe öltözzenek ezzel megijesztetve a szomszédjaikat. Ezek a jelmezek az évek során egyre viccesebbek, rémisztőbbek és ijesztőek lettek. Ma már teljes ágazat nőtte ki magát, a ruhák tervezése és értékesítése kapcsán.

És hogy mikor lesz Halloween még egyszer emlékeztetünk mindenkit a dátumra, október 31. Addig érdemes átgondolni, hogy vajon milyen csínytevéssel örvendeztessük meg szomszédjainkat, illetve elegendő idő van arra is, hogy legelképesztőbb jelmezekre tegyünk szert valamelyik webshopon keresztül.

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek