HOTDOGGazdaságKATA szüneteltetés 2022: hányszor lehet és hogyan kell bejelenteni?

KATA szüneteltetés 2022: hányszor lehet és hogyan kell bejelenteni?

Cikkünkben megnézzük, hogy kata vállalkozás szüneteltetése esetén mire kell nagyon odafigyelnünk. Sok vállalkozó év közben a szüneteltetés mellett dönt eltérő okokból kifolyólag. Gyakorta a vállalkozás nem megy túl jól egy adott időszakban, ezért amíg a vállalkozó talpra áll vagy új üzleti lehetőségek nyílnak meg előtte a szüneteltetést látja az egyetlen kiútnak. Az is elképzelhető, hogy olyan ajánlatot kap, amelynek nem lehet ellenállni és ez nem fér össze a katás vállalkozással. A katás egyéni vállalkozás szüneteltetése azt jelenti, hogy ez alatt az időszak alatt egyáltalán nem lehet folytatni az adott vállalkozói tevékenységünket. Természetesen a szüneteltetéssel érintett időszakra nem kell majd a vállalkozással kapcsolatban felmerülő közterheket, azaz a járulékokat és az adót fizetni.

A kata adózás szüneteltetése – nézzünk egy konkrét példát

Év elején január második hetében úgy döntünk, hogy szüneteltetjük a vállalkozást. Ebben az esetben januárra még be kell fizetni a katát, mert nem hónap elejével kezdjük meg a szüneteltetést. Ha csak egy napot is aktívan töltöttünk a vállalkozásban adott hónapban, akkor a teljes havi kata befizetése vár ránk. Ha nem szeretnénk egy teljes havi katát feleslegesen befizetni, akkor a tervezett szüneteltetési hónap előtti hónap utolsó napjára időzítsük a bejelentést.

Meddig lehet szüneteltetni egy katás vállalkozást?

A kata szüneteltetés szabályai szerint minimum1 hónapra és maximum 3 évre lehet szüneteltetni a katás vállalkozásunkat. Ha letelik a 3 év és mi nem indítottuk el újra a vállalkozást, akkor az automatikusan meg fog szűnni, így nagyon figyeljünk oda a határidőre. A kata kerettel kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy annyiszor 1 millió Forinttal csökken az éves keret ahány hónapig szüneteltettük a katát.

Mi lesz a TB-vel a kata szüneteltetés bejelentése után?

Rossz hírünk van, hiszen a szüneteltetés alatt TB ellátásunk sem lesz. Nekünk kell gondoskodnunk arról, hogy jogosultak legyünk a TB-re, azaz egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnünk. Ezt az igényünket a NAV felé lehet jelezni a megfelelő formanyomtatványon. Ebben a könyvelő is tud majd segíteni. 2022-ben a havi TB 8400 Ft. Ha tört hónapban szüneteltetünk, akkor a TB-t is lehet tört hónapként tovább vinni, ekkor napi 280 Forinttal kell kiszámolni az első tört havi fizetendő TB járulékunkat. A TB-t minden adott hónap 12. napjáig kell megfizetnünk annak érdekében, hogy gond esetén egészségügyi ellátásban részesülhessünk.

Kata adózás szüneteltetése – milyen papírmunka vár ránk?

Első lépésként az Ügyfélkapu Nyilvántartó rendszerébe kell lejelentenünk a szüneteltetést. Fontos, hogy bejelentés után kapjunk egy visszaigazolást a BM Okmányfelügyeleti Főosztálytól, hogy a bejelentésünket megkapták és rögzítették is. Nagyon fontos, hogy ezt a dokumentumot jó helyre mentsük el, hiszen ezzel igazolhatjuk, hogy a bejelentést megtettük. Ha nem érkezik visszaigazolás akkor meg kell nézni, hogy a rendszer nem jelez-e ki hibát. A bejelentés utáni napon fog megkezdődni a szüneteltetés, ezért is írtuk korábban, hogy ezt jó, ha hónap utolsó napjára időzítjük, hogy ne kelljen teljes havi katát fizetni. Ezután a helyi önkormányzat felé is le kell jelentenünk a szüneteltetést egy változás bejelentő formanyomtatványon. Ezt a lépést nagyon fontos megtenni, hiszen a kata szüneteltetés iparűzési adó szempontjából is fontos. Az önkormányzat saját nyilvántartásába is rögzíti a szüneteltetést, hiszen erre az időszakra iparűzési adót sem kell fizetnünk. Ha már fizettünk iparűzési adó előleget, akkor már csak a különbözet megfizetését róhatják ki ránk. Ha nem, akkor sajnos még az iparűzési adó kifizetése ránk vár. Iparűzési adót a naptári év első napjától kell fizetni a szüneteltetés első napjáig.

Egyéni vállalkozás szüneteltetése utáni újraindítás kata esetében, kata szüneteltetése hányszor kezdeményezhető?

Kata vállalkozást szüneteltetni akárhányszor lehetséges az éppen aktuális szabályoknak megfelelően. Ha előző évben pár hónapot szüneteltettünk és a rákövetkező évben is úgy érezzük, hogy pár hónapot kihagynánk, akkor annak nincsen akadálya. Érdekesebb viszont az, hogy miként lehet feléleszteni katás vállalkozásunkat a szüneteltetés után. Újraindításkor megint az Ügyfélkapunál kell kezdeni, akárcsak a szüneteltetés megindításakor. Ha ezzel megvagyunk, akkor mindenképpen nézzük meg a visszaigazolást is, hiszen így lehetünk biztosak abban, hogy rögzítették a vállalkozásunk újraindítását. Az önkormányzatnál már nem kell lejelentenünk a változást, hiszen azt automatikusan látni fogják. Innentől kezdve már nem szükséges fizetni a TB járulékot, mert katásként TB jogviszonnyal rendelkezünk. A szüneteltetést a hónap végére jobb időzíteni, míg az újraindítást a hónap elejére.

Sokakban kérdésként merül fel, hogy szüneteltetés alatt lehet-e például számlát kiállítani?

A válaszunk nem, hiszen a szüneteltetés lényege, hogy ez alatt az idő alatt keresőtevékenységet nem szabad folytatni. A bevétellel azonban más a helyzet, hiszen a szüneteltetés időszaka előtt kiállított számlák ellenértéke még befolyhat.

A katát minden hónapban utólag fizetjük

Szintén sokan úgy tudják, hogy a katát előre fizetjük, de ez tévhit. Minden hónapban utólag kell megfizetnünk a katát a hónap 12. napjáig. Ha újraindítottuk a vállalkozást a hónap első napján, akkor a rákövetkező hónap 12. napjáig szükséges először katát fizetni.

Többen úgy gondolják, hogy a katásoknak felesleges könyvelőt fizetniük, de azért akad pár olyan ügyintézés, amely esetén jobb, ha egy szakértő könyvelő lesz a segítségünkre. Természetesen ezt úgy is kivédhetjük, ha folyamatosan figyeljük a katával kapcsolatban megjelenő jogszabályokat és fizetési határidőket, de igazság szerint sokunknak nincsen erre ideje, mert a vállalkozásunkkal vagyunk elfoglalva. Egy szüneteltetés bejelentése és a vállalkozás újraindítása is ide tartozhat, ha már az Ügyfélkapu alapvető használatával is gondunk van.

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek