HOTDOGEgészségMikor kell fogorvoshoz menni?

Mikor kell fogorvoshoz menni?

A rendszeres fogorvos látogatás nem csupán az esztétikai célokat szolgálhatja, hanem a komolyabb fogászati megbetegedések megelőzését is. Nem lehet elégszer felhívni erre a figyelmet, hiszen a cél nem más, mint a saját fogak épségének megőrzése. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a fogvesztés utáni fogpótlás válik aktuálissá, ezzel pedig nem érdemes túl sokáig várni.

Több olyan eset is van, amikor érdemes minél előbb fogorvoshoz menni. A duzzanat, a fájdalom azonnal felhívja a figyelmet a gyulladásra, s ilyenkor a mai kor embere rendszerint nem is vár túl sokáig. A házilagos gyógymódok és a tulajdonképpen kevés jóval kecsegtető megoldások ideje lejárt. A megfelelő szakember kezei között búcsút lehet mondani a fájdalomnak. Ha a tömés vagy a gyökérkezelés sem segít, akkor húzásra kerülhet sor. Ez akár szájsebészeti beavatkozást is igényelhet, mely kapcsán a leggyakoribb eljárás a bölcsességfog eltávolítása.

A húzást követően meg kell adni az időt a gyógyulásnak, de utána mihamarabb célszerű a pótlással foglalkozni. A fogkorona készítése mellett a leginkább korszerű eljárásnak az implantátum beültetése bizonyul. Ez utóbbin akár teljes fogsor is nyugodhat, kiváltva a kivehető fogsor kényelmetlenségeit. A fogászati implantátum esetében természetesen nélkülözhetetlen, hogy elegendő csont álljon rendelkezésre a műgyökér rögzüléséhez. Ha ez hiányzik, akkor sem kell elkeseredni, ugyanis a csontpótlás ma már többféle módon is lehetséges.

Fontos megemlíteni, hogy a fogorvos felkeresése akkor is aktuális, ha vérzést tapasztalunk fogmosáskor, vagy akár jól láthatóan fogkő jelent meg a fogakon. Ez utóbbi sajnos magában hordozza a fogszuvasodás kockázatát, sőt, az ínygyulladás és a fogágy-betegség is velejárója lehet a dolognak. Helyezzük tehát a hangsúlyt a prevencióra. A fogkő eltávolítása és a fogsor rendszeres átnézetése a legjobb út az egészséges fogsor irányába.

Szintén az ép fogsort célozza a fogszabályozás. Az egymásra dőlt, ferdén álló fogakat nehéz tisztítani, tehát nem csupán esztétikai problémáról van szó ilyenkor. Akár felnőttként is elvégezhető a fogszabályozás, bár kétségtelen, hogy ilyenkor némileg tovább tart, mintha gyermekkorban sor került volna arra.

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek