HOTDOGGazdaságIngatlan vásárlási illeték: hogyan alakul 2022-ben a vagyonszerzési illeték?

Ingatlan vásárlási illeték: hogyan alakul 2022-ben a vagyonszerzési illeték?

Talán nem árulunk el újdonságot, hogy Magyarországon minden megszerzett vagyon után illetéket, adót kell fizetni. Ez a helyzet áll fent akkor is, amikor ingatlant vásárolunk. Az ingatlanpiac újra fellendülőben van és az árak az egekben, de ezek az alapok, amelyekkel mindenképpen tisztában kell lennünk ahhoz, hogy ne érjen bennünket váratlanul egy több százezer forintos vagy akár milliós nagyságrendű csekk megérkezése.

Mit jelent a visszterhes vagyonszerzési illeték ingatlan vásárlása esetén?

Vagyoncsere estén áll fent, amikor két fél szerződést köt egymással és ehhez valamilyen kötelezettségvállalás kapcsolódik. Ez lehet egy ingatlan, egy ingóság vagy egy vagyontárgy is. A lényeg az, hogy az ügylet végére a vagyontárgy gazdát cserél, azaz a tulajdonos megváltozik. Ez a folyamat a vagyonszerzés. Ahogy a neve is sugallja a vásárló lesz az, aki fizeti majd az illetéket. Az illetéket a magyar államnak kell majd befizetni, amelynek segítségével különféle társadalmi feladatokat láthat majd el.

Mikor kell ingatlan vagyonszerzési illetéket fizetni?

Minden olyan esetben ingatlanszerzési illetéket kell fizetni, amely során nem ajándékozás és nem örökösödés történik meg, ezt az 1990. évi XCIII. illetéktörvényben pontosan szabályozzák. Sokan nincsenek tisztában vele, de a következő esetekben biztosan kell illetéket fizetni: ingatlan vásárlás, haszonélvezet átengedése, közterületen álló felépítménnyel kapcsolatos vagyoni értékű jog megszerzése. Vagyoni értékű jogok a következők lehetnek: használati jog, haszonélvezet, földhasználat, vagyonkezelői jog, valamint üzembentartói jog.

Ingatlan vásárlás utáni illeték mértéke

A vagyonszerzési illeték lakás vagy akár ház esetében a következőképpen alakul. Az illeték ingatlan vásárlás esetén a vételárnak a 4%-át képezi. Amikor egy ingatlan felértékelünk, akkor ezt az összeget sem árt számításba venni és a kiadások közé sorolni, hiszen egy több milliós forintot érő ingatlan estén ez egy tetemes összeg lesz. Amennyiben egy 1 milliárd forintos adásvételünk keletkezik, úgy az illeték mértéke lecsökken 2%-ra, de még úgy is szép összeget kap az állam.  Például egy 60 millió Forintos családi ház vásárlása esetén a vagyonszerzési illetékünk 2,4 millió Ft lesz. Láthatjuk, hogy nem egy százezres nagyságrendről beszélünk.

Új lakás vásárlás illeték szempontjából mit jelenthet? Mikor járhat illetékmentesség?

Amennyiben új építésű ingatlant vásárolunk, akkor egészen 15 millió Forintig adómentességet élvezünk, talán ezért is döntenek sokan az új építésű otthon megvásárlása mellett. Ez csak abban az esetben érvényesíthető, ha a teljes ár nem lépti át a 30 millió Forintos álomhatárt. Tehát egy 30 milliós ingatlan esetben csak a 15 millió Forint után kell megfizetni a 4%-os illetéket. Ha túllépi a vételár a 30 milliót, akkor a teljes vételár után kell leróni a 4%-os illetéket. Illetékmentesen tudunk ingatlant vásárolni, ha csere vagy vásárlás során a korábban megszerzett ingatlan értéke magasabb, mint az újonnan megvásárolt ingatlané. Ez csak akkor érvényesíthető, ha 3 éven belül az új lakást egy éven belül megvásárolva kötjük meg a szerződést. Lakás vagyonszerzési illetéket nem kell fizetni abban az esetben sem, ha ajándékozás történik. Ajándékozás házastársak, testvérek, illetve egyenes ági rokonok között lehetséges. Lakás vásárlás illetéket akkor sem kell fizetni, ha a házassági vagyonközösség felbomlik, vagy valaki megözvegyül.  Ugyan ez vonatkozik az építési telek megvásárlására is, azzal a kikötéssel, hogy 4 éven belül ingatlant fogunk építeni a megvásárolt telekre. 2021. január 1 óta új szabály is életbe lépett, így a CSOK segítségével megvásárolt ingatlanok is illetékmentesek.

Ház vásárlás illeték, első lakás vásárlás illeték – mit érdemes tudni még róla és milyen kedvezmények érvényesíthetők?

35 év alatti fiatalok, akik első ingatlanjukat vásárolják meg illeték kedvezményben részesülhetnek. A kedvezmény mértéke 50% és ezt akkor vehetik igénybe, ha 15 milliónál olcsóbb ingatlant vásárolnak. Ma már elvétve találunk olyan ingatlant, amely 15 millió Forintba kerülne, így ezt a kedvezményt nem is nagyon lehet jelenleg igénybe venni. Ingatlancsere esetén sem kell a teljes összeg után adót fizetni, itt csak a különbözetet terhelheti illeték. Itt azonban érdemes résen lenni, mert az eladást követő 3. évben mindenképpen meg kell vásárolni a következő ingatlant, hogy a kedvezményt igénybe vehessük.

Használt lakás vásárlás illetéket lehet vajon részletekben törleszteni?

Természetesen lehet, de ezt a NAV-val kell egyeztetni. Egy kérelmet kell elindítani, amelyet el fognak bírálni. Figyeljünk oda, hogy a kérelmet alaposan támasszuk alá, mert így nagyobb eséllyel lehet pozitív a végkifejlet. Pozitív bírálat esetén 12 havi törlesztést engedélyezhetnek az illeték visszafizetésével kapcsolatban. A törlesztőrészleteket érdemes mindig időben befizetni, mert ha ezt nem tesszük meg akkor azonnal egy összegben követelhetik a fennmaradó összeget, emellett még késedelmi pótlékot is terhelhetnek ránk. Ezzel nem igazán érdemes játszani, mert nagyon sokat veszíthetünk vele.

Láthatjuk, hogy a lakás vásárlás illetékekkel kapcsolatban számtalan dologra kell odafigyelnünk, így amikor vásárlás előtt állunk mindig ellenőrizzük le a legfrissebb rendeleteket, nehogy olyan hibába essünk, amelyet később nem lehet majd orvosolni. Mivel egy ingatlan több millió forintba kerül, így az illetékek is elég magas összegek. Ezt az illetéket biztosan ki kell fizetnünk, így azt tanácsoljuk, hogy ingatlan vásárlásnál legyünk nagyon körültekintőek. Mindenkinek sikeres ingatlan adásvételt kívánunk az elkövetkezendő időszakra!

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek