HOTDOGDIYMiért érdemes fokhagymát fogyasztani és termeszteni?

Miért érdemes fokhagymát fogyasztani és termeszteni?

A fokhagyma, a hagyma (Allium) növénynemzetségbe tarozó évelő növény, mely elő és Dél-Ázsiában őshonos. Intenzív íze miatt elmaradhatatlan hozzávalója az ízletes magyaros fogásoknak, emellett számos egészségre gyakorolt pozitív hatásai is ismert.

A vitaminokban és ásványi sókban is bővelkedő fokhagymát már több ezer éve ismeri és használja az emberiség. B és C-vitamin valamint flavonoid tartalma is jelentős, emellett kénvegyületeket is tartalmaz, melyek a karakteres fokhagyma illatért felelősek.

Áldásos hatásait nyersen, valamint a belőle készült gyógyhatású készítményeket fogyasztva is élvezhetjük. Melyek ezek a pozitív hatások?

A népi gyógyászatban elsősorban a megfázás kezelésére alkalmazták. Mézzel és citrommal együttesen, hatékony ellenszer a megfázás ellen.

Gombaölő és antibakteriális, nyálkaoldó valamint immunerősítő hatása szintén ismert. Kúraszerűen alkalmazva csökkenti a magas vérnyomást és a vér koleszterinszintjét, enyhíti a mellkasi fertőzéseket és tisztítja a szervezetet.

A fokhagyma nem tartozik a legproblémásabb zöldségek közé, ráadásul a betakarított fokhagyma nagyon egyszerűen tárolható, jól szárítható, így érdemes számára helyet szorítani a kertben.

Így termeszthetsz fokhagymát!

Ha szeretnénk fokhagymát termeszteni először érdemes megismerkednünk a fajtáival. A fokhagyma lehet őszi, ezt ősszel duggatjuk és tavaszi, melyet kora tavasszal ültetünk. Számos különféle fokhagymával találkozhatunk az üzletek kínálatában ezek javarészt hagyományos magyar, vagy francia fajták.

Igényei nem tekinthetők speciálisnak, napos, világos esetleg félárnyékos helyen, tápanyagban gazdag, de nem frissen trágyázott talajban szépen fejlődik.

Rendszeres öntözést főként a kihajtáskor igényel, később kevesebb öntözéssel is beéri. Betegségekre és kártevőkre nem kimondottan érzékeny, bár időnként megtámadhatják betegségek és kártevők.

Az ültetéshez egészséges, épp fokhagymagerezdeket válasszunk, és jól előkészített talajba, egymástól 10 cm tőtávolságra, 25 cm-es sortávolságra ültessük el őket 3-6 cm mélységbe. Rendszeresen gyomláljuk az ágyást, és időnként öntözzük meg a növényeket. A felszedés előtti hetekben hagyjuk el az öntözést.

Bízunk benne, hogy meghoztuk a kedved a fokhagyma fogyasztásához és termesztéséhez! Ha szeretnél további zöldségek termesztésével megismerkedni, látogass el a Zoldsegtermesztes.hu weboldalra.

 

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek