HOTDOGGazdaságBlack Friday 2020 - milyen akciók várhatóak a Fekete Pénteken?

Black Friday 2020 – milyen akciók várhatóak a Fekete Pénteken?

A Black Friday-ről mindnyájan hallottunk már, novemberben az akciós újságoktól kezdve a YouTube hirdetéseken át egészen az óriásposzterekig mindig szembejön velünk ez a kifejezés. De azon túl, hogy kedvezményekről, akciókról szól, lehet, hogy semmit nem tudunk róla.

Black Friday vagy Fekete Péntek: mi az eredeti?

A Black Friday kifejezést már legalább 150 évvel ezelőtt is használták az Egyesült Államokban, de ekkor egy pénzügyi válságra utaltak ezzel. A jelenlegi jelentéstartalomra közel 100 évet kellett várni és ez a pennsylvaniai Philadelphiából ered, ahol a hálaadást (amely 1941 óta novemberi negyedik csütörtökjére esik) követő pénteken rengetegen kezdték meg a karácsonyi vásárlást, amely óriási forgalmi dugókkal és egész napos csúcsforgalommal járt (egyes államokban a hálaadás sokaknak munkaszüneti nap, mások érdekes módon épp ekkor betegedtek majd, és sokan a pénteket is kivették szabadnapnak). A Fekete Péntek nem hangzik túl pozitívnak: először kizárólag negatív hangvétellel használták, de 5 évvel később, 1966-ban egy önkormányzati alkalmazott próbálta meg átalakítani a jelentés hangulatát és marketing fogásként tekinteni erre a napra: mint tudjuk, sikerrel járt!

A fekete szó egyébként arra utal, hogy az évben ezen a napon léptek át az üzletek az egész évi, könyvelés szerinti piros színű (veszteséges) működésről a nyereségesre (fekete).

A Fekete péntek Magyarországon

Ha visszagondolunk gyerekkorunkra és nem találjuk a Black Friday emlékeit, valószínűleg nem velünk van a probléma, csak nem vagyunk már tinédzserek: kereskedelmi forgalomban először 2013 novemberében tartották meg ezt a napot. Az utóbbi közel 7 évben ez minden alkalommal sikeresebb volt az eladások szempontjából, mint az azt megelőzőben. Bár a speciális pénteki akció alapvetően elektronikai cikkekről szól, a főbb kategóriáihoz tartoznak a ruházati- és divattermékek, a kozmetikai áruk, a háztartási gépek, a könyvek, a sportfelszerelések, sőt, a játékok is, sőt, egyre több üzlet és üzletlánc dönt úgy, hogy különleges akciókhoz folyamodik.

Az online Fekete Péntek egy évvel később, 2014-ben jelent meg hazánkban, és azóta is nagy népszerűségnek örvend. Ez az idei évben minden bizonnyal hatványozottan így lesz, hiszen esti-éjszakai kijárási tilalom mellett a hosszabb nyitva tartás nemcsak elképzelhetetlen, de törvényellenes is lenne, nem is beszélve a személyes vásárlás rizikójától.

Miért jó a Black Friday a kereskedőknek?

Feltehetjük a kérdést: ha annyira jó, akár 30-40-50-60-70%-os kedvezményeket adni, miért nem teszik ezt a kereskedők egész évben!?

  • Meglepő elsőre hallani, de egyes üzletláncok úgynevezett Black Friday megállapodást kötnek, ezzel pedig ők is nagy kedvezményeket kapnak a gyártóktól, ha eleget adnak el (itt persze felmerül a kérdés, hogy a gyártónak miért éri meg: valószínűleg egy lépéssel a konkurencia előtt maradni mindig jól jön).
  • Nem minden az (azonnali) profitról szól. Még ha a teljes napi folyamatos munka és nagy eladások miatt is veszteséges a nap, akkor is könnyen begyűjtetett az adott áruház sok új, nem utolsósorban elégedett vásárlót. Sok cég úgy számol, hogy a Black Friday negatívum fél éven belül térül csak meg.
  • A Black Friday egy kissé úgy működik, mint egy készletkisöprés: a régebbi modelleket, árukat nagy akciókkal adják el, majd a legújabb termékeket néhány nappal vagy egy-két héttel később, karácsonyhoz közeledve teszik ki a polcokra.

Az akció mindig csak egy napig tart?

A Shopalike webáruházban a Black Friday-es kedvezmények két hétig, november 16-30 között érhetőek el: itt a fő kategóriák a divat, a cipők, a lakberendezés (pl. a home office kényelmesebbé tétele lehet egy jó kis „küldetés”), de például a sport részlegen is nagy kedvezményekbe futhatunk bele. Egyéni sportokhoz rengeteg kiegészítőt találhatunk itt, amelyet rögtön ki is próbálhatunk. Egyes termékek akár 70% kedvezménnyel érhetők el!

Ne feledjük, nem véletlenül indul már a Black Friday-jel a karácsonyi bevásárlási szezon: idén különösen igaz, hogy tovább tarthat a csomagok kiszállítása, így ne várjunk az utolsó pillanatra!

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek