HOTDOGSzórakozásA Google forradalma a videojáték-iparban

A Google forradalma a videojáték-iparban

A számítógépes játékok, konzolok manapság minden korábbinál több háztartásban vannak jelen. Az elmúlt évtizedben elképesztő fejlődésen mentek keresztül a játékok, és napjainkban már olyan élményt nyújtanak, amit például tíz éve még elképzelni sem tudtunk volna. A legújabb játékok megfelelő futtatásához azonban korszerű, és néha igen drága számítógépes háttérre van szükség. Ezt a problémát igyekszik kiküszöbölni a Google, mely új, játékstreamelős platformot mutatott be a Game Developers Conference 2019-en. A Google Stadia várhatóan erős konkurencia lesz, hiszen nem a Google az első olyan cég, amely hasonló területen próbálkozik.

Adatközpontok a Stadia szolgálatában

Miről is van szó a játékstreamelés esetében? A felhasználónak nem kell méregdrága számítógépet vagy  a legújabb konzolt beszereznie ahhoz, hogy tökéletes játékélményben lehessen része. A szolgáltatás lényege az, hogy a játék futtatása nem helyben történik, hanem a Google adatközpontjaiban. Az ottani gépek csak a képet juttatják el a felhasználóhoz. A játék irányítása tehát megmarad, mindössze a technikai háttér létesítését vállalja át a Google, ezzel sok pénzt spórolva a felhasználók számára. Amilyen egyszerűen hangzik azonban, a rendszer kiépítése annyira bonyolult.

Nélkülözhetetlen ugyanis a megfelelő infrastruktúra, aminek gyakorlati megvalósítása a Google esetében nem is olyan nehéz, hiszen világszerte számos adatközponttal rendelkezik. A Stadia indulásakor már 7500-nál is több állomás áll majd rendelkezésre a fejlesztéseknek köszönhetően. Kiemelt jelentőséggel bír a tényleges funkcionálás érdekében az, hogy minél több adatközpont jelen legyen a piacon, hiszen így jó esély van arra, hogy a felhasználó közelében is lesz egy. A játékban kiadott utasításnak ugyanis el kell jutnia az adatközpontba, majd onnan vissza a végeredménynek a játékhoz. Ezek a milliszekumdumok ugyan nem tűnhetnek soknak, de egy kalandjátékban például nem mindegy, mennyire tudunk kicentizni egy ugrást, s ebből a szempontból már igenis lényeges a gyorsaság.

Prémium hardverek

Persze nem csak az adatközpontok megléte a cél, hanem az ott dolgozó hardverek minősége is. A Google külön megállapodást kötött az AMD-vel annak érdekében, hogy kifejezetten a Stadia optimális működéséhez szállítsa a gyártó a processzorokat, grafikus gyorsítókat. Ezek a hardverek még nem elérhetőek a piacon, ugyanis az AMD speciálisan személyre szabja azokat a Google igényeinek megfelelően. A cél a kezdetben a 4K-s felbontás és a 60 képkocka/másodperces képfrissítés, de nem titkolt az sem, hogy a későbbiekben a 8K és a 120 fps elérése a megcélzott eredmény.

A Stadia minden olyan eszközön elérhető lesz, amelyen a Chrome is működik, vagyis tulajdonképpen csak egy tévé, laptop, telefon vagy tablet lesz szükséges hozzá. A játékmenet megosztható közvetlenül a YouTube-ra, de akár a Google Asszisztens segítségével szóbeli utasítások is adhatóak az irányításhoz. A YouTube streamelés során pedig a nézők is elindíthatják a játékot, és akár bekapcsolódhatnak a közvetítőhöz is játszani. A Stadia várhatóan már idén elérhető lesz Európa bizonyos részein és persze az Egyesült Államokban. A várható költségekről egyelőre nincs információ.

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek