HOTDOGSzórakozásDubaj és Emírségek 2022-ben is?

Dubaj és Emírségek 2022-ben is?

Nemcsak az életünk, a home office, az X. hullám, az oltás és oltásszkepticizmus és -ellenesség, és még sok ezer dolog, de az is rettenetesen megváltozott, hogy hogyan utazunk, 2020 márciusa óta. Míg bizonyos desztinációk elérése szinte lehetetlen (Ausztrália, Új-Zéland, Kína, sokáig az Amerikai Egyesült Államok, Izrael stb.), más országok elérése viszonylag egyszerű. Dubaj (Dubai) és az Egyesült Arab Emírségek (sokszor Emirátusok) is ebbe a kategóriába tartozik. Ez a cikk a 2022. január közepi állapotot említi és figyelembe veszi az utazási helyzetet 2020 márciusától. Azonban mindenképp érdemes utazás előtt tájékozódni a konzuli szolgálat hivatalos oldalán, amelyen a leginkább naprakész információk találhatók.

 

Hogyan lehet eljutni Dubajba és az Egyesült Arab Emírségekbe?

 

Ha nem számítjuk az extrém verziókat (saját autóval / motorral / biciklivel Szírián át stb.), akkor két mód van eljutni Dubajba: hajós kirándulás vagy repülős.

 

Tengeri hajós kirándulás

Míg a magyar közönségnek a tengeri hajózás elsősorban a Földközi-tenger térségére korlátozódik, míg egyesek Karib-tengeri utakra mennek, kevesen hajóznak Dubajba. Bár ez érdekes desztinációkon át vezethet, pl. egy két hetes hajóút Róma – Catania – Athén – Szuezi csatorna – Aqaba – Abu Dhabi, Dubaj. Más cégek athéni indulással, Ciprus és Izrael érintésével jutnak el az Emírségekbe. Azonban fontos tudni, hogy ezek 2 hetes hajóutak, amelyekből kb. 7 napon „at sea”, vagyis tengeren töltött idő. A hajókon az élet egyeseknek egy nagyszerű időtöltés, másoknak nagy unalom (van, aki úgy írja le ezeket a hajókat, mint úszó plázákat). Ezeken többek között a kaszinók elég népszerűek, de sokan a fizikai valójukban létező kaszinók helyett az úgynevezett élő kaszinó intézményét választják, amely online érhető el.

 

Repülés

Több különböző cég kínál közvetlen repülőutakat Dubajba. Ezek a WizzAir, amely egyébként nem olyan rég óta Abu-Dzabiba (Abu Dhabi) is indított közvetlen járatot. És ha nem Budapesten élünk, érdemes lehet megnézni az árakat, dátumokat és lehetőségeket Bécsből vagy akár Kolozsvárról is.

A Fly Emirates és a Fly Dubai is indít közvetlen járatokat Dubajba Budapestről. Mivel három cég versenyzik egymással, az árak sem járnak az égben az 5 – 6 óra közötti hosszúságú repülésért.

 

Miért érdemes Dubajba kirándulni?

 

Míg Európába, többek között Budapestre a „régi idők bájai” miatt látogatnak el, és a kulturális programokat keresik fel, Dubajban ezekből kevesebbet találunk: bár érdemes itt is meglátogatni az óváros (Bastakiya) fennmaradt részeit.

Dubai azonban kiemelkedik a városképével: a felhőkarcolók és az ultramodern város a sivatag közepén, ahol néhány évtizede sátrazó, félnomád és nomád népességet találtak az oda látogatók. Semmiképp sem szabad kihagyni a Burdzs Kalifa (Burj Khalifa) épületét, amely 2009 óta a legmagasabb épület a világon, a Burdzs Al Arab, a világ egyetlen hétcsillagos hotelje, a Palm Dzsumeira, a pálmát formázó mesterséges sziget, a Dubai Creek, Dubai Marina, Dubai Fountain, Dubai Miracle Garden, Dubai Frame és persze a bevásárlóközpontok, mint a Dubai Mall, Mall of the Emirates, Dubai Festivity City Mall, Mercato és semmiképp sem feledkezzünk el a város tengerpartjáról.

 

Dubaj mellett érdemes más emírségeket is felkeresni?

 

A válasz egyértelműen igen, legalábbis, ha van rá időnk. Ha két-három napot töltünk Dubaiban, akkor érdemes csak a város látnivalóira koncentrálni, de ha több időnk van, érdemes legalább egy egynapos utat beiktatni Abu Dzabiba. Ez, az Emírségek második legnagyobb városa sokak számára még vonzóbb is Dubajnál, a távolság a két város között mindössze 140 km-es (autóval kevesebb mint 1,5 óra, jól kialakított, biztonságos, nyolcsávos autópályán). Az egyik nagy attrakció Abu Dzabiban a Louvre, a híres francia múzeummal együttműködésben kialakított művészeti kiállításokat felvonultató múzeum.

Akik pedig meglátogatnák a további emírségeket is, az alábbiakat ajánljuk: Fudzsejra (Fujairah), ahol kiváló tengerpartok találhatók, jól lehet búvárkodni és a történelem szerelmesei itt találják a  Fudzsejra erődöt és az Emírségek legrégebbi mecsetjét is.

A Rász el-Haima-i Emírség területét azoknak érdemes felkeresniük, akik elvágynak a nagyváros(ok)ból és szívesen másznának hegyet.

Sardzsa (Sharjah) azoknak lehet érdekes, akik a tradicionális arab életstílust akarják felfedezni maguknak és / vagy olcsóbb árakat keresnek. Fontos tudni, hogy itt az alkohol gyakorlatilag tilos a látogatóknak is.

Umm Al Quwain azoknak lehet érdekes, akik egy kicsit utaznának vissza az időben: Dubaj kb. három évtizede ilyen hangulattal bírt. A madárlesés népszerű itt, ahogy egyesek szerint a legjobb tengerpartokat is itt találjuk.

A jó hír az, hogy a távolságok nem nagyok, az egyes emírségek Dubajtól 40 perc – 2,5 óra távolságra vannak mindössze.

 

Mit kell tudni a COVID helyzetről és belépési követelményekről

 

Mint már említettük, ezek akár napról-napra is változhatnak. Jelenleg (2022. január közepe) oltási kötelezettség nincs, azonban PCR tesztre szükség van Dubajban. Abu Dzabiban szükséges az oltottság igazolása. Fontos, hogy jelenleg le kell tölteni a Covid-19 DXB App nevű telefonos applikációt Dubajban és Al Hosn App-ot Abu Dzabiban, és a beutazáshoz COVID-19 biztosítást is kell kötni.

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek