HOTDOGSzórakozásA mobiltelefon teljesítménye és a 5G kapcsolata játék esetén

A mobiltelefon teljesítménye és a 5G kapcsolata játék esetén

A kérdés az, mennyire számít egy adott készülék teljesítménye, ha mobiljátékokról van szó és amennyiben alkalmas hozzáférni a 5G hálózathoz. A kérdésre a rövid válasz: igen. Hiszen játékok letöltése esetén a kulcsfontosságú a nagyszerű hardver. Ezzel egyidejűleg a hardver mellett számít a 5G is, ha például az okostelefon streameli is a játékot. Számos elképzelés van arra vonatkozóan, hogy a 5G hogyan fogja javítani a játékélményt a mobiltelefonokon.

Szüksége lesz egy csúcskategóriás okostelefonra játékhoz, amikor a 5G szabvánnyá válik?

Az Apple rendelkezik A14 Bionic lapkakészlettel, a Qualcomm bemutatta a Snapdragon 888-at, a Samsung és a Huawei egyaránt kifejlesztette saját erőteljes processzorait és grafikus megoldását. Sok modern játék több mint 1 GB-ot igényel, és az olyan telefonok fejlesztésével, amelyek ma már 16 GB RAM-mal, nyolcmagos CPU-val és 144 Hz-es képernyővel rendelkeznek, az új játékok biztosan még harverigényesebbek lesznek.

Ha a játékok streamingje hamarosan nem válik szabványossá, akkor csúcskategóriás okostelefonokra lesz szüksége a zökkenőmentes játékhoz olyan címek esetén, mint a COD Mobile, a Fortnite, a PUBG, a Modern Combat 5, az Asphalt 9 Legends és a Real Racing. Mindezeket a játékokat alacsonyabb kategóriájú modelleken játszhatja, de nem teljes részletességgel, és természetesen nem 144 Hz-es képfrissítéssel.

Középkategóriás okostelefonokat használhat alkalmi játékokhoz és olyan online játékokhoz, mint a Scrabble Go, a GGPoker vagy a Hearthstone. 3D-s grafikát igénylő címeknél célozzon meg inkább felső középkategóriás és csúcskategóriás okostelefonokra. Megfelelőbbek lesznek.

Mit változtathat meg a 5G?

A fő különbség, amit a 5G ígér, az a sebesség, amely tízszeresen is meghaladhatja a szélessávú vezetékes összeköttetéseket és a jelenleg uralkodó 4G hálózatokat. Ez azt jelenti, hogy másodpercek alatt képes lesz nagyméretű játékokat letölteni. Ezenkívül a letöltés nem fog jelentősen meglátszani az akkumulátor élettartamán sem.

Az 5G-nek van még egy olyan előnye is, mint például egyidejűleg több felhasználó kiszolgálása bármiféle hátrány nélkül, így nem fog akadozni a szolgáltatás a zsúfolt területeken sem. Manapság a legtöbb játékhoz internetkapcsolat szükséges is szükséges, mivel egyre elterjedtebbek a multiplayer játékok mobilon. A 5G lehetővé teszi a zökkenőmentes szerverkapcsolatot és a laggmentes játékélményt.

Egy másik jelentős szempont, amely növelheti mobilon a játék minőséget, az alacsony késleltetés, ami az új 5G hálózatok egyik legkiemelkedőbb jellemzője.

Az online játékoknál a késleltetés az, amikor megnyom egy gombot és maga a parancs vagy akció csak jóval később következik be. A 5G által megígért 1 ms-es késleltetéssel hihetetlen játékélményt élhet meg FPS típusú játékokban, ahol a jel késése miatt nem fogja többé elveszíteni a játékot.

A streaming akár teljesen jelentéktelenné teheti a hardvert

A nagy sebesség és az alacsony késleltetés tökéletes körülményeket teremt a játék streaming szolgáltatásai számára. Jelenleg van pár ilyen ajánlat, például az Nvidia Geforce Now, a Google Stadia, a PS Now és még néhány. Ezekhez a szolgáltatásokhoz a stabil játékmenet érdekében stabil és gyors szélessávú kapcsolat szükséges és a hardver kevésbé fontos. A streaming játékok megoldásának fő előnye, hogy az összes számítást távolról végzik, és a lehető legkevesebb hardverigénybevétellel élvezheti akár a 4K-t is.

Ez okostelefonokon esetén még inkább számít, hiszen elég egy középkategóriájú 5G-s eszközt választani, amikor az összes játékot valamilyen távoli felhőben futtatják. Ha azonban az okostelefont többcélú eszköznek tekinti, akkor azt javasoljuk, hogy vásároljon olyannyira csúcskategóriás készüléket, amennyire csak megengedhet magának.

Az 5G-s internetmegosztás egy másik lehetséges forgatókönyv, amelyben az új gyors hálózatok megváltoztathatják a játékok világát. Vezetékes kapcsolat nélkül lesz játszató a CS: GO, a Call of Duty: Warzone vagy más reakcióintenzív online multiplayer játék laptopján telefonos kapcsolattal az 5G-n keresztül.

Összegezve: a 5G hálózatok egyelőre nem teszik elavulttá a csúcskategóriás okostelefonok hardverét önmagukban. Azonban, mint a fentebb leírtak mutatják a felhőalapú számítások és a 5G által kínált sebesség csökkentheti a mobilok hardverének fontosságát játékok esetében.

 

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek