HOTDOGFilm10 improvizált jelenet kedvenc filmjeidből

10 improvizált jelenet kedvenc filmjeidből

A forgatókönyvek rendszerint minden apróságra kiterjedő instrukciókkal bírnak, és a színészek igyekeznek tartani is magukat azokhoz. Ugyan időnként szükség van a forgatókönyv átírására, vagy csak a helyszínen derül ki, hogy másként mutatna igazán jól egy jelenet, de akadnak olyan helyzetek is, amikor maguk a színészek improvizálnak, és akár véletlenszerű pillanatok is a film végletes változatnának részévé válnak majd. Cikkünkben ez utóbbiakból szemezgetünk most kicsit.

Micsoda nő!

Emlékezetes jelenet a Micsoda nő! című filmben az, amikor Edward rácsapja Vivien kezére a nyakék dobozát. Legyen akármilyen furcsa is, ez nem egy megtervezett pillanat volt. Richard Gere úgy érezte magát a forgatás e jelenetében, hogy megenged magának egy kis humort. Ez pedig olyan jól sikeredett, hogy Julia Robers őszinte nevetése mindmáig a film szerves része maradt.

Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói

Az improvizált jelenetek gyakran egy aktuálisan felmerülő probléma megoldásaként szolgálnak. Így történt ez Az elveszett frigyláda fosztogatói egy jelenetében, amikor Harrison Ford nemes egyszerűséggel lelövi a karddal hadonászó ellenfelét. A tervek szerint egy látványos jelenet került volna itt a filmbe, de a természet közbeszólt. A színész ugyanis ételmérgezéstől szenvedett, és tulajdonképpen sem ereje, sem kedve nem volt egy balhés utcajelenet leforgatásához. Helyette emlékezetes pillanatot kaphatott a filmtörténet e darabja.

Ragyogás

Természetese a horror műfajból sem hiányozhatnak az improvizált jelenetek. A Ragyogásban Jack Nicholson híres „Here’s Johnny” mondatát tulajdonképpen Johnny Carson műsorvezető ihlette. A Stephen King regényéből készült klasszikus egyik jelenetébe Jack Torrance egy baltával igyekszik átvágni magát egy ajtón, felesége felé. A jelenet nem azonnal sikerült tökéletesre, ugyanis három napon át forgattak, és körülbelül 60 ajtó esett áldozatul, míg végül a horror műfaj hátborzongató pillanata megszülethetett.

Good Will Hunging

„A rohadék ellopta a szövegemet”- a Good Will Huntingban szereplő megjegyzés sem szerepet a forgatókönyvben, Robin Williams improvizálta azt, ám mégis tökéletesen passzolt az a helyzethez, és a főszereplők kapcsolatát is kiválóan leírta, így természetesen benne maradt a filmben.

A sötét lovag

Heath Ledger színész tehetségét kiválóan mintapéldázza A sötét lovagban történő alakítása. Amikor a filmben Gordont előléptetik, Joker a cellában elkezd tapsolni spontán. Nolan nem állította le a felvételt, ennek köszönhetően pedig a színészek arcán látható döbbenet teljesen valós volt.

Harry Potter és a Halál ereklyéi 2.

A látványos finálé során a Voldemortot alakító Ralph Fiennes folyamatosan átvariálta sorait, így színésztársaiból természetes reakciókat tudott kicsikarni. Az is teljesen véletlenszerűen lett kiválasztva, hogy mikor mire fókuszál, ezzel összezavarva a statisztákat. Mindennek következtében pedig még inkább félelmetesre sikerült a jelenet.

A bárányok hallgatnak

Anthony Hopkins klasszikusában van egy jelenet, amikor egy furcsa hang Hannibal Lecter szájából. Célja ezzel az volt, hogy megijessze Jodie Fostert a forgatás egy szünetében. Mivel igencsak beváltotta a hang a hozzá fűzött reményeket, így a filmben is helyet kapott az.

A keresztapa

Van egy jelenet a filmben, amikor Don Vito az ölében ülő macskát simogatja. Érdekesség, hogy az állat eredetileg nem is szerepelt a forgatókönyvben, és pontosan nem tudja senki, hogy miként is került Marlon Brando ölébe az. A végeredmény szempontjából mindegy is, ugyanis a filmtörténet egyik hatalmas alakítása követi a jelenetet.

Casablanca

A filmtörténelem egyik híres alkotásában a „Fel a fejjel kölyök” mondat is az improvizáció műve volt.

Good Will Hunting

És hogy még mindig Robin Williamsnél maradjunk, kiváló színészi képességeire szolgál tanúbizonyságként az a bizonyos jelenet, amikor feleségéről beszél McGuire Willnek. Ki gondolta volna, hogy az egészet Robin Williams improvizálta és találta ki?

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek