HOTDOGSzórakozásEurópa legmenőbb hullámvasútjai, képekkel!

Európa legmenőbb hullámvasútjai, képekkel!

A vidámparkok kétségkívül legkedveltebb szenzációinak a hullámvasutak számítanak. Vannak, akik semmi pénzért nem ülnének fel rájuk, mások ki nem hagynának egy-egy újszerű lehetőséget. Európában is számos olyan vidámpark megtalálható, amelyek méltán híresek hullámvasútjaikról. Nézzünk most ezek közül néhányat!

A The Big One az angliai Blackpool városában található meg. Megnyitásakor ez számított Európa legmagasabb és leggyorsabb hullámvasútjának. Mára a sebességi rekordot már sokkal inkább a spanyol Furius Baco tudhatja magáénak, így ha ez utóbbit választanád, akkor 135km/h sebességgel száguldhatsz fel s alá. Blackpool-ban egyébként egy fa hullámvasút is megtalálható, ami elsősorban kora miatt számít különlegesnek. Bár 1950-ben egy tűzesetben megsemmisült, de azért is érdekes, mert hasonló volt az 1926-ban indított fővárosi favázas hullámvasúthoz. Ha pedig ez nem lenne elég, akkor kipróbálhatsz olyan típust is, amely a vízbe érkezik. A területen egyedülálló élményt kínál a németországi Europa Parkban megtalálható, The Poseidon névre hallgató hullámvasút.

Ha a hullámvasutakra gondolunk, akkor mindannyian ülő helyzetben utazókra asszociálunk. Van pedig egy olyan hullámvasút is, ahol álló pozícióban van lehetőség az utazásra. S hogy mi a pláne ebben? Az erőhatások és többek között a gravitáció is egészen másként hatnak az emberre, és a hagyományos élménnyel szemben valami mást, extrábbat kaphatunk ettől a típusú hullámvasúttól. A rajongóknak kötelező kipróbálni, és ne mis kell messzire menni érte, ugyanis Staffordshire-ben várja az érdeklődőket.

Az Eurostar névre hallgató hullámvasút számos német fesztiválon megtalálható, hiszen rendszeresen utazik. Különlegessége az, hogy a világ első kifordított hullámvasútjaként tartható számon. Amilyen izgalmas az adrenalin megszállottjai számára, éppen olyan félelmetes lehet másoknak. Hasonlóan emlékezetes élményt kínál a norvégiai Oslo-ban megtalálható hullámvasút, amely retro érzést ad, mégis modern technológiával társul. Érdekessége az, hogy egy ponton úgy tűnik, teljesen elfogy az út a hullámvasút alól.

Oakwood neve szintén hullámvasútjáról vált híressé, és a walesi település sajátossága már csak magasságánál fogva is európa egyik legjobb vidámparki attrakciója. Európa legmagasabb hullámvasútját a németországi Heide Parkban találhatjuk meg, és jellegéhez hűen a Colossus névre hallgat. A spanyolországi Port Aventura remek választás az adrenalinvadászok számára. A Dragon Kahn ugyanis nyolcszor fordul át egyetlen út alatt, ami szó szerint szédítő élményt jelent. Kifordított hullámvasúttal egyébként az angliai Staffordshire-ben is találkozhatunk, ráadásul speciális effektek is járulnak az élményhez. A szabadesés élménye is megtapasztalható segítségével.

Választék tehát akad bőven, már csak a bátorságot kell összeszedni ahhoz, hogy az európai utazás során valamelyik őrült csúszdát kipróbáljuk. A tapasztalatok azt mutatják, hogy elsősorban a fiatalok rajonganak az elképesztő magasság és száguldás iránt. Tériszonyosok és hányósok számára viszont inkább másfajta szórakozás ajánlott.

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek