Ezek a vastagbélrák legkorábbi tünetei

0
366

Általánosságban minden betegségről elmondható, hogy minél korábban diagnosztizálásra kerül, annál nagyobb esély van a páciens teljes gyógyulására. Ehhez azonban rendkívül fontos, hogy felismerjük a kezdeti tüneteket, illetve ne halogassuk túl sokáig az orvosi kivizsgálást, hiszen a szűrővizsgálatok elvégzése bizonyos kor felett egyébként is rendszeresen javasolt.

Tökéletesen igazak a fentiek a vastagbélrákra – illetve más egyéb daganatos betegségekre is -, ezáltal minél előbb derül fény a problémára, annál előbb lehet elkezdeni a kapcsolódó kezeléseket, és annál kisebb valószínűséggel fordulhat elő szövődmény vagy visszafordíthatatlan elváltozás.

A betegség kapcsán az 50 év feletti nőknek és férfiaknak ezért javasolt minden évben legalább egyszer a vastagbéltükrözés, ami mellett természetesen a korai tünetek ismerete, illetve felismerése is lényeges. Az alábbiakban ezt a témát járjuk körül alaposabban!

A vastagbélrák első tünetei

A legtöbb daganattípushoz hasonlóan a vastagbélrák sokáig nem produkál olyam tüneteket, melyek súlyosabb betegségre utalnának, éppen ezért felismerése gyakran nehéz, de ha tartósan az alábbiakat tapasztaljuk, érdemes mielőbb orvoshoz fordulni.

Friss vér a székletben

Mivel az aranyeres panaszok is gyakran okozhatnak véres székletet, ezért sokan hajlamosak erre következtetni, ha ilyesmit tapasztalnak. Csakhogy az aranyeres panaszokhoz jellemzően gyulladt csomók, fájdalom és diszkomfort érzet párosul, a vastagbélrák esetén azonban ezek rendszerint elmaradnak.

A felismerést nehezíti, hogy a vérzés kezdetben csekély mértékű, sokszor nem is állandó, emiatt rengetegen észre sem veszik, csak későn, amikor már a székletet rendszeresen feketére színezi, esetleg nagy mennyiségű vér távozik vele együtt. Emiatt gyakran előfordul, hogy a páciensnél vérszegénység alakul ki, ami szintén korai tünet lehet a fáradtsággal, gyengeséggel és sápadtsággal együtt.

Nyálka a székletben

Az emberi széklet minden esetben tartalmaz bizonyos mennyiségű bélváladékot, azaz nyálkát, ami teljesen normális jelenség, stresszes időszakban, gyomorpanaszok esetén, sőt tartós aranyér mellett is növekedhet a mértéke. Ha viszont a váladékozás feltűnően nagy mennyiségű, és ezzel együtt székletünk állaga is változik, feltétlenül forduljunk orvoshoz.

Diszkomfort érzés a végbélben

A végbélben növekvő tumor kezdetben ugyan teljesen észrevehetetlen, de amennyiben már elért egy bizonyos méretet, akkor rengeteg kellemetlenséget okozhat. Ilyen például a gyakori vagy állandó diszkomfort érzés a végbélben, ami még székletürítés után is megmarad.

Székletürítési zavarok

Szintén a növekvő tumor által előidézett probléma a székletürítési zavar, hiszen a daganat megnehezíti a székletürítést, köznyelven szorulást okoz a betegnél. Emiatt felborul a szokásos rendszer, ami az ellenkezőjére is fordulhat, ezáltal rengetegen vannak, akiknél a vastagbélrák ok nélküli és tartós hasmenést idéz elő.

Hasi panaszok

Ezen a téren már tulajdonképpen egyfajta halmozott problémáról beszélünk, hiszen a székletürítési zavarok hatására különféle hasi zavarok jelentkezhetnek. Állandó vagy gyakori hasfájás, hascsikarás, szinte folyamatos puffadás, szélgörcsök és egyéb hasi fájdalmak keseríthetik meg a mindennapjainkat.

A vastagbélrák kialakulására hajlamosító tényezők

Mint minden daganattípusnak, úgy természetesen a vastagbélráknak is vannak úgynevezett hajlamosító tényezői, melyek jelentős mértékben megnövelhetik a kialakulás kockázatát. Lássuk, hogy melyek ezek!

Táplálkozási problémák

A bélrendszeri betegségek többsége a helytelen táplálkozáshoz köthető, így amennyiben nem eszünk rendszeresen, vagy nem fogyasztunk megfelelő tápanyagokat, akkor az rendkívül nagy kockázati tényező lehet. Akárcsak az, ha folyamatosan túlesszük magunkat, azaz sokkal több kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, mint amennyire valójában szüksége van.

Ezen felül kockázati tényezőt jelent a téma kapcsán, ha túl kevés zöldséget és gyümölcsöt, azaz kevés rostanyagot fogyasztunk, ezzel szemben rengeteg szénhidrátot és zsírt kap a szervezetünk. Lényeges továbbá a sok folyadék, hiszen ez serkenti a bélmozgást és tisztítja is a beleket, ezen felül segíti annak tisztulását.

Életmódbeli problémák

A helytelen életmód is hozzájárulhat ahhoz, hogy növeljük a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. A testmozgás hiánya, a dohányzás, a rendszeres alkoholfogyasztás vagy a túlsúly például a statisztikák szerint jelentős mértékben meg tudja növelni a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

Végbélpolip

A végbélpolipot sok esetben nevezik a vastagbélrák előszobájának is. Nem véletlenül, ez a nyálkahártyából kitüremkedő szövetburjánzás ugyanis a fokozottan veszélyeztetett pácienseknél van jelen, így ha korábban volt ilyen problémánk, akkor feltétlenül figyeljünk oda az életmódunkra, hiszen hajlamosabbak vagyunk a daganatos elváltozásra.

Életkor

Természetesen az életkor is növeli a vastagbélrák kialakulásának esélyét, ami természetesen nem jelenti azt, hogy fiatalabb korban nem fordulhat elő. Általánosságban azonban nőknél és férfiaknál egyaránt az 50 év feletti életkor már hajlamosító tényezőnek tekinthető, így rendszeres szűrés javasolt.

Genetika

A genetika a statisztikák és a kutatások alapján jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy kinél jelentkezhet nagyobb valószínűséggel vastagbélrák. Amennyiben tehát a családban már volt korábban hasonló betegség, főleg közeli rokonoknál, szülőknél, testvéreknél vagy gyermekeknél, akkor a kialakulás kockázata akár kétszer-háromszor nagyobbra emelkedhet.

Korábban diagnosztizált daganatos betegség

A statisztikák szerint sokkal nagyobb az esélye a vastagbélrák kialakulására azoknak a személyeknek, akiket korábban már diagnosztizáltak valamilyen daganatos betegséggel. A leggyakoribb rizikófaktort ezen a téren a méh-, a méhnyak-, és a mellrák jelenti, így aki átesett már korábban ilyen betegségen, annak évi egy szűrővizsgálat kortól függetlenül is javasolt.

Bélbetegségek

Természetesen a különféle bélbetegségek is minden esetben hajlamosító tényezőknek tekinthetők a vastagbélrák kialakulása kapcsán, különösen akkor, ha évekig elhúzódó problémákról van szó, mint amilyen például a Crohn-betegség vagy a Colitis Ulcerosa.

Hajlamosító tényezők nélkül is kialakulhat

Lényeges azonban kiemelni zárszóként, hogy a vastagbélrák a legtöbb daganatos elváltozással egyetemben akkor is kialakulhat, ha nincs semmilyen hajlamosító tényező, tehát makulátlan életmódot folytatunk, nincs egyéb betegségünk és a családban sem volt még jellemző korábban ez a probléma.

Ezért nagyon lényeges, hogy felismerjük a fentiekben ismertetett tüneteket, és bár minden hasmenéssel vagy székrekedéssel járó időszakban nyilván nem kell orvoshoz fordulni, de a rendszeres szűrővizsgálatot, így legalább évente egy végbéltükrözést a saját nyugalmunk érdekében is fontos lehet beütemezni.