Melyek voltak a Xiaomi legnépszerűbb okostelefonjai 2020-ban?

0
262

Noha 2021-ben várhatóan minden eddiginél magasabb babérokra tör a kínai telefongyártás nagyágyújának tekinthető Xiaomi – akik az ár-érték arány tekintetében még mindig a legjobbak között találhatók –, azonban sokan csak most jutnak el addig, hogy szemezgessenek egy kicsit a cégóriás tavalyi kínálatából.

 

Ez nem meglepő, hiszen sokak számára még friss a felismerés, miszerint ma már egyáltalán nem kell tartani a Xiaomi által gyártott termékektől, mind a biztonság, mind a minőség, mind az elérhetőség tekintetében a legjobbak között tarthatjuk számon a céget, akik az elmúlt hónapokban be is bizonyították ezt.

 

Merthogy a járványhelyzet ellenére kifejezetten eredményes, készülékmegjelenésekben gazdag 2020-as esztendőt zárt az ázsiai óriás, akik minden kategóriában igyekeztek jelen lenni, és minden igényt megpróbáltak kielégíteni, aminek meg is lett az eredménye.

 

A harmadik negyedévben ugyanis a kínaiak a harmadik legnagyobb telefongyártóvá léptek elő, amivel sikeresen letaszították a dobogóról az Apple-t is. Lássuk, hogy mely készülékek vállaltak oroszlánrészt ebben a sikerben!

 

Belépő kategória: Xiaomi Redmi 9A

 

Miután a Xiaomi minden szegmenst és igényt szeretne kiszolgálni, ezért már a belépő szinten elérhető a gyártó kínálatában egy igazi nagyágyú, konkrétan a Redmi 9A okostelefon, melyet egy kisebb keresetből élő is könnyedén meg tud vásárolni magának – hiszen már 40 ezer forint alatt elérhető itthon –, cserébe viszont mégis kifejezetten nagy tudást tarthat a kezében.

 

Sőt, a termékdizájn terén is azt érezteti a Xiaomi, hogy itt nem egy olcsó készülékről van szó, hiszen a vékony kávák, a csepp alakú notch vagy a minden téren modern összhatás határozottan az élmezőnyhöz sorolja a terméket. Ezt a hatást pedig a hardver is nyomatékosítja, elegendő csak a MediaTek Helio H25-ös lapkakészlet mellett kiemelni azt, hogy 2-3, de akár 6GB RAM-mal is elérhető az eszköz – ami már bőven középkategóriás tudás –, méghozzá 32GB belső tárhely társaságában.

 

A készülékről fontos kiemelni még, hogy egyáltalán nem kicsi, egy 6,53 hüvelykes IPS LCD kijelző található benne, mely 720×1600 képpont megjelenítésére képes, vagyis egyedül a színes műanyaghátlap és az ujjlenyomat-olvasó hiánya érzékelteti először, hogy a termék nem a százezer forint feletti kategóriát képviseli.

 

Szoftveres fronton a Xiaomi Redmi 9A gyárilag Android 10 operációs rendszert kapott, méghozzá MIUI 12 kezelőfelülettel kiegészülve, miközben az akkumulátor terén egy 5000 mAh-s elem gondoskodik a kielégítő üzemidő biztosításáról. Hogy mi a helyzet a kamerákkal? Ha nem is professzionális szintűek, de vannak: szelfizéshez egy 5 megapixeles egységet rejtettek el benne, míg a hátlapra egy 13 megapixeles fényképezőgép került kiváló szoftveres támogatással megtámogatva.

 

Xiaomi Poco X3

 

Amennyiben nagyobb tudású okostelefont szeretnénk, a Xiaomi 2020-as középkategóriás felhozatalából határozottan kiemelkedik a Poco X3. A népszerűség oka leginkább az, hogy a készülék bőven 100 ezer forint alatti árkategóriában kínál a felhasználók számára 100 ezer forint feletti tudást, vagyis ár-érték arányát tekintve jelenleg az egyik legjobb a piacon.

 

Mi sem bizonyítja ezt jobban más, minthogy a Poco X3 esetében nincsenek kávák, nincs még csepp alakú szenzorsáv sem, a 6,67 hüvelykes, egyébként Gorilla Glass 5-védelmet kapott kijelzőn – mely 1080×2400 képpontos felbontásra képes – egy stílusos kameralyukban helyezték el az előlapi fényképezőgépet. Utóbbi egy HDR-, sőt panorámamód támogatással felvértezett 20 megapixeles szenzor, ami kifejezetten magas minőségben képes önarcképeket készíteni használójáról.

 

Természetesen a hátlapon elhelyezett kamerarendszert sem nevezhetnénk éppen gyengének! A Poco X3 esetében egy 64 megapixeles fényképezőgép köré építettek fel mindent, amihez egy 13 megapixeles széles látószögű, valamint egy 2 megapixeles makró- és egy ugyanilyen tudású mélységérzékelő szenzor is társult. Sok gyártónál a felsőkategóriás okostelefonok sem tartalmaznak ilyen szisztémát, a Xiaomi esetében viszont már a középkategóriában megjelenik!

 

Talán nem meglepő ezek után, hogy a belső hardverek terén is kimagasló tudással rendelkezik az eszköz. Az egész alapját a Snapdragon 732G adja, amihez 6-8GB RAM és 64-128GB belső tárhely társult. Az akkumulátor egy 33W-os gyorstöltéssel ellátott, 6000 mAh-s teljesítményre képes alkatrész lett, míg szoftveresen gyárilag Android 10 operációs rendszerrel, illetve MIUI 12 kezelőfelülettel érkezik a termék.

 

Xiaomi Mi 10T Pro

 

Noha ezen a téren is igyekszik elérhető – pontosabban az átlaghoz mérten elérhetőbb – árkategóriát kalkulálni a Xiaomi, de portfóliójukból természetesen a prémium okostelefonok sem hiányozhatnak. A 2020-as esztendőben például a Mi 10T Pro az egyik legkeresettebb eszköz volt a kínálatukban, ami azért nem meglepő, mert 200 ezer forint körül kínáltak olyan hardvert, amit más gyártók ennek a duplájára áraztak be.

 

Ennek fényében a Xiaomi Mi 10T Pro kívül-belül a tavalyi év csúcskategóriás termékei közé sorolható, minden tekintetben a maximumot hozta ki belőle a gyártó. A 6,67 hüvelykes, 1080×2400 képpontos teljesítményre képes kijelző például Gorilla Glass 5 védelmet kapott – akárcsak az üveghátlap –, miközben a bal felső sarokba csúsztatott kameralyukban egy 20 megapixeles szelfikamerát rejtettek el.

 

Az igazi érdekesség azonban a hátlapon van, hiszen egy kimagaslóan ütőképes rendszert alkalmazott itt a Xiaomi. A központi egység például egy 108 megapixeles, Samsung által gyártott fényképezőgép lett, amit egy 13 megapixeles széles látószöggel- és egy 5 megapixeles teljesítményű makrókamerával egészítettek ki. Egy ilyen megoldás már minden helyzetben, még rossz fényviszonyok között is professzionális módon képes megörökíteni életünk legnagyobb pillanatait.

 

Azért természetesen a készülékházon belül is érdemes szétnézni egy kicsit! A 7nm-es Snapdragon 865 ugyanis nem véletlenül lett a tavalyi év csúcskategóriás lapkája, teljesítménye itt is a csúcson van, méghozzá 8GB RAM és 128/256GB belső tárhely mellett. Akkumulátorból egy 5000 mAh-s Li-Po típus található benne, amihez 33W-os gyorstöltés csatlakozik. Fontosabb tulajdonságai közé sorolható még a hátlapi ujjlenyomat-olvasó, az 5G-támogatás, valamint a gyárilag telepített Android 10 operációs rendszer, ami természetesen már 11-es verzióra frissíthető.