HOTDOGSzórakozásA hosszú élet titka a világ legidősebb emberei szerint

A hosszú élet titka a világ legidősebb emberei szerint

Japán az egyik olyan ország, ahol a lakosság várható élettartama a legmagasabb. Vannak, akik a stressz elkerülésében látják a titkot, mások az étkezési szokásokra és az életmódra hívják fel a figyelmet. Tény, hogy mindez együttesen befolyásolja a szervezet általános állapotát, de van még valami, ami a japánok szerint elengedhetetlen a hosszú, kiegyensúlyozott és boldog élethez. Nem más ez, mint az ikiqai.

Élj értékes életet!

Ha szó szerint szeretnénk lefordítani az ikiqai kifejezést, akkor az élet értékeivel és értelmével azonosíthatnánk azt. Egyfajta örömöt jelent, amely fakad abból, hogy milyen elfoglaltságokkal töltöd meg mindennapjaid, hogyan éled meg az élet apró csodáit, egyáltalán észreveszed-e azokat. Arról is szól tulajdonképpen mindez, hogy miként kapcsolódunk embertársainkhoz, örömet okozunk-e, és be tudjuk-e fogadni a pozitív visszajelzéseket. Szerepet játszik benne a választott szakma, valamint az, hogy hivatásként tudunk-e tekinteni arra, és persze nem mindegy, hogy helyet kapnak-e olyan elfoglaltságunk életünkben, amelyeket szívesen csinálunk, vagy akár a világnak is szüksége van a munkánkra.

A japán szemlélet szerint, ha megtaláljuk helyünket a világban, az boldogságot szül. Ahelyett tehát, hogy a mindennapokba hajszolnánk a boldogságot, inkább törekedjünk az élet értelmének meglelésére, s ha ez megvan, akkor a boldogság is jön magától. Fontos, hogy ne a sokak által választott nyertes-vesztes felfogásban gondolkodjunk, inkább a negatívumokra is egyfajta tanítóértékként tekintsünk.

Étel a „kék zónákban”

Persze nem mindegy az sem, hogy a lelki táplálékon túl milyen materiális dolgokat veszünk magunkhoz. Okinawa szigete „kék zónaként” számon tartható, ahol kiemelkedően sok a százéven felüli emberek száma. Az ikiaqai szemlélet mellett az elfogyasztott alapanyagok is jelentősen befolyásolják, mennyire sikerül egészségesnek maradni. S hogy mi kerül a tányérra a „kék zónákban”? A tapasztalatok rendszerint azonosak ezekkel kapcsolatban. Az emberek az ilyen helyeken rendszerint félvegetáriánus étkezési szokásokat követnek. A gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek nagy szerepet játszanak az étkezésben. A tengeri halak és a barna rizs Okinawán alapvető tápláléknak számítanak. Az ottani emberek véleménye megegyezik abban, hogy az étkezést akkor kell abbahagyni, amikor körülbelül 80 százalékos telítettséget érezni.  

Az állati eredetű alapanyagok bevitelének csökkentése kiváló irányelv lehet, de a súlyfelesleg megelőzése sem elhanyagolható cél. Az elhízás ugyanis rengeteg egészségügyi kockázattal jár együtt, ami megelőzhető lenne a tudatos, mértékletes táplálkozással. A feldolgozott élelmiszerek helyett a nyersen fogyasztott zöldségek és gyümölcsök arányát mindenképpen emelni kellene, és az olyan alapanyagokat is beiktatni az étrendbe, mint például a rákellenes hatásáról is ismert avokádó, a magas fehérjetartalmú quinoa, vagy például az értékes összetevőkkel bíró olajfajták.

A stressz életünkből való kiiktatása szinte lehetetlen. Felmerülhet a kérdés, hogy miként bírhatnak a japánok olyan hosszú élettel, amikor köztudottan nagyon sokat dolgoznak. A titok talán éppen a korábban már említett ikiqai megtalálásában rejlik. Ha ugyanis látod, mit miért teszel az életben, és olyan dolgokkal foglalkozol, amelyek közel állnak hozzád, akkor a teherbírás is sokszorosára nőhet a belső motivációnak köszönhetően.

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek