Tippek nyárigumi választáshoz

0
699

A gépjármű állapota alapvetően határozza meg azt, hogy mennyire biztonságban sikerül az utakra gurulni. A rendszeres szervizelés mellett a gumik is befolyásolják azt, hogy miként reagál az autó, és elkerülhetőek-e a balesetveszélyes szituációk. Nem lehet elégszer hangsúlyozni az évszaknak megfelelő gumihasználatot, ugyanis a téli és a nyári gumik egészen más jellemzőkkel bírnak. Cikkünkben annak igyekszünk utánajárni, hogy hogyan érdemes nyárigumit választani, és miként találhatjuk meg a minden szempontból megfelelőt.

Az abroncs a kapcsolat a gépjármű és az aszfalt között. Míg télen a jeges, havas útszakaszokkal kell megküzdeni, addig nyáron a forró aszfalt és az időnkénti hatalmas esőzések jelentik a kihívást. Kiemelt jelentőséggel bír, hogy a megfelelő profilmélységgel bíró, minőségi gumi kerüljön az autóra, amely biztosítja a tapadást, az úttartást, és az aquaplaning elleni védelemről is gondoskodik. De mégis miben különbözik egymástól a téli és a nyári gumi? Miért nem érdemes a téli abroncsot választani a meleg hónapokban is?

Eltérő anyag és felület

A téli és a nyári gumi nem csak nevükben különböznek, hanem jellemzőiket illetően is. A téli gumi keményebb keverékből készül és mély bordák, sűrű lamellák is társulnak hozzá. Ezekre a nyári abroncs esetében tulajdonképpen nincs szükség. Ellenben a megfelelő profilmélység mellett biztosan nem mehetünk el. A nyári gumi esetében a kritikus 1,6 mm felé közeledve már mindenképpen ajánlott gondoskodni a cseréről. Tudta, hogy a kopott nyári gumikkal nedves utakon akár meg is négyszereződhet a féktávolság? Egyértelmű tehát, hogy a közlekedés biztonságának érdekében az évszaknak megfelelő gumi kiváló profilmélységére is hangsúlyt kell helyezni.

Vannak, akik úgy gondolják, a kissé már kopott téli abroncs még kifejezetten jó szolgálatot tehet a nyári hónapokban, és így egy szezon cseréjét akár meg is lehet úszni. A helyzet azonban az, hogy a téli gumi nem úgy teljesít a forró aszfalton, ahogyan azt a biztonságos közlekedés megkövetelné. Nagyobb lesz a menetzaj, többet is fogyaszt majd az autó, de a tapadás is kárát látja a helytelen gumihasználatnak.

A megfelelő gumiméret kiválasztása

Gumivásárlás alkalmával a legfontosabb az, hogy a megfelelő mérettel bíró darabokra essen a választás. Ezzel nehéz mellélőni, ugyanis az abroncs oldalfalán a szélesség és a magasság feltüntetésre kerülnek, így pontosan tudhatjuk, hogy milyen méretre van szükség. Ami azonban már jobban feladja a leckét, az nem más, mint a márka kérdése.

Hívd segítségül az ADAC tesztjeit!

A márkák minden korábbinál szélesebb választékban elérhetőek. Kezdő és haladó autósok számára is problémás lehet a választás. Ha azt se tudja, hogy hogyan kezdjen neki a nyárigumi kereséshez, akkor javasoljuk a Gumidirekt nyári gumi keresőjét. Hasznos lehet az ADAC által minden évben elvégzett nyári gumi teszt is, mely kapcsán a legismertebb márkákat veszik a szakemberek górcső alá. A többféle szempont szerint összehasonlított márkák egy listán végzik annak alapján, hogy mennyire jól teljesítenek például nedves és száraz körülmények között. Persze a lista csak egyfajta támpont, hiszen saját preferenciáit is érdemes fókuszba helyeznie.

Nyári gumit használtan?

A gumi árak sokak számára egyszerre nagy kiadásnak bizonyulnak, ezért napjaink vásárlója szívesen nézelődik a használt gumik piacán is. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy ezek mennyire váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. A profilmélységre mindenképpen érdemes odafigyelni, hiszen ezen múlik a tényleges használhatóság. Megbízható forrásból használtan is hozzá lehet jutni megfelelő gumikhoz, ezzel jó néhány ezer forintot spórolva.

Nem minden a megfelelő gumi!

Fontos tisztában lenni azzal, hogy az évszaknak megfelelő gumihasználat csak egy szeletkéje a biztonságos közlekedésnek. Hasonlóképpen figyelmet érdemel az olajcsere, a légszűrő és a vezérlés cseréje, vagy a gépjármű által mutatott visszajelzések. Ha bármi problémára felhívja a figyelmet a rendszer, akkor nem érdemes túl sokáig várni a javítással, hiszen hamar komolyabb károk is keletkezhetnek. A rendszeres szervizelés és a javítások időben történő elvégzése hozzájárulnak ahhoz, hogy kifogástalan állapotban szolgálja az autó a kényelmet és a biztonságos közlekedést.