Teljes munkaruha szett – Szükséges, vagy nem szükséges a vendéglátásban?

0
151
Teljes férfi munkaruházat

Ahol a legtöbb átlagember találkozik munkaruhával, az valószínűleg a vendéglátás. A felszolgálók kötényei, esetleg logózott pólója vagy ingje kiváló megjelenést biztosít, miközben a céget is népszerűsíti. A vendéglátás azonban nem merül ki a felszolgáló ruhájában, hanem számtalan más munkatársnak is szüksége van munkaruházatra.

A felszolgáló, a hostess és a szakács munkaruha

A felszolgálók esetén egyre elterjedtebb, hogy nem a munkaruha szett az, amit igényelnek a munkáltatók. Inkább egy logózott egyenpólót biztosítanak, és megszabják, hogy a nadrág vagy szoknya milyen színű legyen. Sok helyen még ezt sem szabják meg, ellenben a munkaruha szett tartozéka a kötény. Az, hogy ki melyiket biztosítja, azt a vendéglátó egység dönti el, de mindhárom variáció gyakori. Ami viszont biztosan kötelező, az a szakács munkaruha szett.

A szakács munkaruha egy szakács dzsekiből, kötényből, nadrágból és séfsapkából áll. Mindezek együttesen kell, hogy meghatározzák a szakács munkaruházatát. Bár sokszor úgy tűnhet, hogy egy hostessnek nem érdemes munkaruhát biztosítani, pedig igenis érdemes, hiszen a hostess is a cég arca. Legalább egy egyenpólót érdemes biztosítani a hostessek számára is, amely szintén a cég arculatát tükrözi.

A vendéglátás másik oldala – a szolgáltatóipar

A szolgáltatóipar szintén biztosít vendéglátást, gondoljunk csak egy hotelre. A hotelben helyet kapnak az olyan szolgáltatások, mint a masszázs, étterem, spa és wellness részleg, és az itt dolgozóknak elengedhetetlen egy munkaruha szett. Emellett érdemes megemlíteni a szobalányokat is, akik a takarítást végzik, és a méltán népszerű szobalány ruha már a halloween-ek elmaradhatatlan kellékei is. De a vendéglátó munkaruha fontos alappillére lehet a takarító ruha is – egy jó takarító nélkül mit sem ér a vendéglátás!

Milyen szakmában szükséges a teljes munkaruha szett?

A teljes munkaruha szett alapvetően az igazán higiénikus környezetben elvárást. Ilyen például az egészségügy, ipari terület, vagy, ha tűzvédelmi vagy láthatósági előírásoknak kell megfelelnie a munkavállalónak. Ezek közül egyik sem kifejezetten jellemző magára a vendéglátásra, de mégis, az alapvető szakmákban elvárás, hiszen a higiéniai szabályokat kötelező betartani!

  • Szakács munkaruha szett: nadrág, szakácskabát, séfsapka, és a cipőről, gumikesztyűről, esetleg hajhálóról se feledkezzünk meg!
  • Kozmetikus, masszázs, természetgyógyász, ha ezek a szálloda részét képezik. A szálloda arculatát ugyanis köteles ebben az esetben követni a szálloda!
  • Ha nagyon magas minőségű az étterem, például ötcsillagos szálloda része vagy Michelin csillagos az étterem, akkor előírás az egyen munkaruha szett a felszolgálók számára. Alacsonyabb besorolásnál elegendő az egyenpóló, de a magas minőségnél elvárás, hogy a felszolgálók megjelenése is kifogástalan legyen. Ilyen az egyen ing/blúz, nyakkendő, nadrág, cipő és még a kötény is akár!
  • A kiskukták, mosogatók esetén is a higiénia miatt elvárás a munkaruha: szakács dzseki, nadrág és akár a kukta sapka is megfelelő és szükséges.

Mindezek mellett kiemelt fontosságú a törölközők, törlőkendők, különböző asztalterítők, abroszok egységes megjelenése! Sok vendéglátó egység ezeket az elején elfelejti, pedig jelentősen hozzájárul a kifinomult megjelenéshez. Ha pedig mindez egyezik a felszolgálók munkaruhájával, az biztosan mély nyomot hagy a vendégekben. A minőségen pedig nem éri meg spórolni, mert a rossz minőség sokkal drágább lesz a végén, hiszen folytonosan javításra vagy cserére szorul. Érdemes olyan céggel szerződni, akik az ipari mosást, szállítást is vállalják, így biztos, hogy mindig kéznél egy új, friss és tiszta adag munkaruha szett az összes dolgozó számára!