HOTDOGGasztroEttél már „szuperkaját”, azaz superfood-ot? Tudod hogy mi az?

Ettél már „szuperkaját”, azaz superfood-ot? Tudod hogy mi az?

A superfood kifejezés ma már nem újdonság, ugyanis lépten-nyomon szembejön velünk. Az egészséges táplálkozás alappillérének számító szuperélelmiszerek kiemelt mennyiségben tartalmazzák a szervezet számára szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. Gazdagok olyan élelmi rostokban, antioxidánsokban, amelyek a szervezet optimális működéséhez nélkülözhetetlenek. Az ilyen tápláló ételek fogyasztása könnyedén beépíthető a mindennapi étrendbe, közülük sok pedig meglepően olcsón elérhető.

Egészséges gabonafélék

Az egészséges életmódot követők gyakran beleesnek abba a hibába, hogy a mindenféle extrát kínáló, előre csomagolt és elkészített ételekben keresik a megváltás forrását, holott a legegyszerűbb alapanyagok között is bőségesen megtalálhatóak olyanok, melyek joggal érdemlik ki a superfood megnevezést. Vegyük csak azokat a gabonaféléket, melyek az életmódváltók körében nagy népszerűségnek örvendenek! Bár a barnarizs sokaknak nem tartozik a kedvencei közé, mégis érdemes beiktatni az étrendbe, éppen úgy, mint a kölest, a bulgurt vagy a hajdinát. A quinioa rendkívül magas fehérjetartalommal rendelkezik, így a súlycsökkentő étrend szerves részeként biztosan megállja a helyét. A reggelire tökéletes zabpehely szintén a superfood-ok csoportját erősíti. Ezek a gabonafélék egyébként nem csak a bennük megtalálható lassú felszívódású szénhidrátok miatt kedveltek, hanem a magnézium, szelén, kálium és cink apropóján is.

Superfood-ok  a kertben

Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a szuperélelmiszerek között számos zöldség is helyet kapott. Elsősorban magas antioxidáns tartalmuk, valamint az immunrendszert erősítő hatás miatt tartozik ide a cékla, a sütőtök, és a ma már hazánkban is megfizethető áron elérhető édesburgonya. Remek köretek készíthetőek belőlük, és a vegánok nagy kedvenceinek is számítanak. Hasonlóképpen népszerű superfood a brokkoli, a karfiol, a fodros kel, a lilakáposzta és a spárga is. A bélműködést elősegítő, magas B-vitamin tartalommal rendelkező zöldbab, csicseriborsó és vöröslencse mellett a mungo babot is megéri beiktatni az étkezésekbe.

S ha már természetes alapanyagoknál járunk, akkor persze nem mehetünk el a gyümölcsök mellett sem. A már-már klasszikusnak számító citrusfélék mellett az idegrendszerre jótékony hatással bíró avokádó is rendkívül hasznos a szervezet számára. Rengeteg kálium van benne, antioxidánsai, rostjai és folsav tartalma pedig hozzájárulnak a szervezet egészségéhez, és rákellenes hatást is tulajdonítanak nekik.

Gyömbértea és friss csírák

A napi salátamennyiséget magvakkal bolondíthatod meg, de ne feledkezz meg a fokhagyma, kurkuma, gyömbér jótékony hatásairól sem. Ez utóbbiból remek teát készíthetsz, élvezve a superfood jótékony, energetizáló hatását. A csíráztatás sem véletlen örvend nagy népszerűségnek, ugyanis például a retekcsíra, a brokkoli csíra esszenciális aminosavakban gazdagok és méltán nyerték el a superfood megnevezést. A magas ásványi anyag és vitamintartalom miatt az algák fogyasztása is javasolt, ezekhez por vagy tabletta formában is hozzájuthatunk. Ha kedveled a halféléket, akkor a makréla, a szardínia és a vadlazac javasoltak omega-zsírsavaik miatt.

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek