HOTDOGEgészségMi az a shiatsu masszázs és mi a várható hatása?

Mi az a shiatsu masszázs és mi a várható hatása?

Hallottál már a shiatsu masszázsról? A távol-keleti gyógymódok minden korábbinál nagyobb népszerűségnek örvendenek hazánkban. Számos olyan terület létezik, melyek kapcsán eredményesen alkalmazható a módszer. Az egykori ősi japán masszázst a modern mesterek nagymértékben továbbfejlesztették, újragondolták. Így ma már a hagyományos keleti felfogás a modern tudományos ismeretekkel karöltve szolgálja a megoldás mellett döntők testi és lelki egészségét.

Energetikai egység a pácienssel

Az emberi test komplex egészként működik. A testi megbetegedések hatással vannak a lélek és a szellem működésére, mint ahogyan ez utóbbiak is képesek arra, hogy testi tüneteket produkáljanak. A shiatsu masszázs során a kezelő nem csak a testet kezeli, hanem egyfajta egységet hoz létre a lélek és a szellem között is. A kezelés lényege az, hogy energetikailag azonosul a pácienssel a szakember, és így indulnak be a szervezet öngyógyító mechanizmusai. A tapasztalatok tehát azt mutatják, hogy nem a gyógyító gyógyít, hanem tulajdonképpen abban nyújt segítséget, hogy a szervezetben természeténél fogva jelen levő gyógyító folyamatok elvégezzék dolgukat.

Fókuszban a kiváltó okok feltérképezése

Egyre többen látják be, hogy nem elég a betegségek, fájdalmak tüneti kezelése. Sokkal fontosabb, hogy feltérképezzük a háttérben megbújó okokat, és tulajdonképpen gyökerénél fogva kezeljük a kialakult állapotot. A shiatsu kezelés figyelmes, lágy és messze áll tőle mindenféle tolakodás. A páciens és a kezelő között közös energiaáramlás jön létre, melynek köszönhetően nem csak a test kerül bevonásra a kezelésbe. A szakemberek úgy vélik, hogy a testi betegségek hátterében lelki okok húzódnak meg, és a test nyelve az, hogy betegséggel jelez. Az energia megfelelő áramlása egyfajta egyensúlyi állapotot hoz létre, ez az egészség. Ha bármilyen irányba elbillen az áramlás, akkor a kezelés célja ennek az egyensúlyi helyzetnek a megteremtése.

Érintés az egészség szolgálatában

A shiatsu masszázs Budapesten is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ez pedig hatékonyságának és újszerű, mégis tradicionális jellegének köszönhető. A módszer az akupunktúrás pontok és az azokat összekötő energetikai pályák kezelésében játszik fontos szerepet. A gyógyító folyamat érintéseken, ujjnyomásokon keresztül valósul meg. A shiatsu masszázs többféle technikával dolgozik, terápiás hatása pedig tényleges eredményeket produkál. A masszázs során a páciens a földön fekszik, laza ruhában, és a környezet szintén nem elhanyagolható szerepet tölt be abban, mennyire sikerül az ellazulás és a kezelővel történő együttműködés.

Kiknek ajánlott a shiatsu kezelés?

A kezelés kifejezetten az olyan tünetek esetében bizonyul hasznosnak, melyek a mai kor emberét érintik. A civilizációs megbetegedések gyakran járnak együtt a nyak, a váll, a hát és a derék fájdalmával. Az egészségtelen életmód maga után vonhatja a zsibbadásokat, a fejfájást, valamint a magas vérnyomást. Az emésztési problémák, a menstruációs szabálytalanságok mellett a modern kor komoly betegsége, a szorongás esetén is érdemes a módszer mellett letenni a voksot.

A mozgáshiány minden korábbinál többeket érint, már csak a munkavégzésből adódóan is. Ilyenkor szintén jelentkezhetnek a különféle mozgásszervi fájdalmak. Az életmódváltás és a rendszeres mozgás mellett javasolt olyan mellékhatások nélküli segítséget is igénybe venni, mint a shiatsu masszázs.

Operációk, sérülések után segíti a felépülési szakaszt, de krónikus tünetek esetén is eredmények érezhetőek már 5 kezelést követően. A shiatsu masszázs kiemelt szerepet tölt be a megelőzésben, és bár az orvosi diagnózist nem helyettesítheti, de kiegészítő kezelésként is remek választásnak bizonyul.

A shiatsu egy modern egészségmegőrző és gyógyító módszer, amely a keleti gyógyászat évezredes hagyományára támaszkodik. Az akupunktúrához és a masszázshoz hasonlít. Meghatározott életszemlélet, emberkép, egészség- és betegségkép tartozik hozzá. Európában nagyon népszerű, mert egy sajátos hiányt pótol: megtalálhatjuk szemléletében azokat a megközelítéseket, amelyek európai kultúránkból kiszorultak.

 

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek