HOTDOGTudományPlasztikai műtétek: útmutató kezdőknek egy plasztikai sebész szemével

Plasztikai műtétek: útmutató kezdőknek egy plasztikai sebész szemével

A vonzó külső mindig is kiemelt szereppel bírt. Társadalmi és kulturális berendezkedéstől függetlenül fontos az emberek számára az, hogy milyen megjelenéssel bírnak, mennyire elégedettek külsejükkel. Ez utóbbi a magabiztosságra és így az életminőségre is hatással van. Nem véletlen, hogy a szépségipar egyre nagyobb szeletet szakít magának mindennapjainkban. Vannak azonban olyan területek, melyeken egy krém vagy az egészséges táplálkozás sem tudnak segíteni. Ilyenkor kerülnek szóba a plasztikai beavatkozások, melyek a korszerű orvostudomány eredményeit állítják a szépség szolgálatába.

Hazánkban is gombamód szaporodnak azok a magánklinikák, amelyek várják a szépülni vágyókat. A tapasztalatok szerint a választáskor az árak kevésbé, a megbízhatóság és a jó hír viszont annál inkább szerepet játszik. Persze nem mindegy az sem, hogy mennyire vagyunk tisztában a választani kívánt beavatkozással, a felépüléshez szükséges idővel. A plasztikai műtét tipikusan olyan beavatkozás, ami előtt jobb, ha tájékozódunk – állítja Dr. Falus György plasztikai sebész.

Még mindig a mellplasztika a legnépszerűbb beavatkozás!

A mellplasztika töretlen népszerűségnek örvend az elmúlt évtizedekben. Sokan már húszas éveik elején a mellnagyobbítás mellett döntenek, mások hosszú éveket vívódnak, míg végül szike alá fekszenek. A feszes, telt keblek a nőiesség szimbólumainak számítanak, és gyakran a magabiztosság, valamint a nőiség megélése múlnak a kosárméreten. Az intenzíven sportolók és a gyermekvállaláson átesettek is gyakran választják ezt a módját annak, hogy elérjék a kívánt méreteket, vagy éppen a szoptatás hátulütőit igazítsák ki.

A mellnagyobbítás az igazi befutó, hiszen celebjeink és Insta-sztárjaink is gyakran implantátumoknak köszönhetik idomaikat. A nagy mell trend lett, és ennek megfelelően sokan keresik fel a plasztikai sebészeket ilyen kérésekkel. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy az extrém méretek iránt egyre kevesebben érdeklődnek és a testalkathoz passzoló implantátum inkább számít favoritnak. A mellfelvarrással kombinált implantátum beültetés már inkább a negyvenhez közel népszerű, hiszen tényleges létjogosultsága ettől az életkortól szokott lenni. A plasztikai sebész kiválasztásakor érdemes az akár a weboldalán elérhető előtte-utána képeket megnézni, így már kaphatunk egyfajta képet arról, hogy milyen munkát végez a szakember, és mennyire várhatunk tőle esztétikus végeredményt.

Egészséges életmód nélkül nem megy!

Míg a keblek esetében a kívánt formák és méretek sokszor tényleg csak sebész segítségével valósíthatóak meg, addig a test egyéb területei, a nők számára gyakran problémát okozó comb, has és fenék egészséges életmóddal alakíthatóak. Persze ha ez teljes mértékben így lenne, akkor nem állnának sorba a kerekebb popsira, laposabb hasra vágyók a klinikákon. Alapvetően azonban fontos megemlíteni, hogy a zsírleszívás, vagy például a fenékimplantátum nem helyettesítheti az egészséges táplálkozással és a rendszeres testmozgással elérhető eredményeket. A fogyás utáni hasplasztika is csak ideig-óráig adja majd a várt eredményt, ha időközben elhanyagoljuk a mozgást, aminek egyébként a mérleg mutatatta értéket köszönhetjük aktuálisan.

A plasztikai műtétek során gyakran alkalmazott zsírleszívás sem a fogyókúra alternatívája, hanem sokkal inkább egy eszköz, melynek köszönhetően a testszobrászat valósulhat meg. Sokan ismerjük azt a jelenséget, amikor az utolsó néhány centi sehogyan sem akar lemenni a deréktájékról vagy a combról. Ilyenkor tud segítséget nyújtani a zsírleszívás, melynek előnyeit akkor is kihasználhatjuk, ha például a saját zsírral történő mellnagyobbítást választanánk.

Reális célok, esztétikus végeredmény

A megfelelő szakember által végzett plasztikai beavatkozás a páciens alkatának megfelelő végeredményt produkál. Ez azonban már az előzetes tájékoztatás alkalmával kiemelt jelentőséggel bír. Az irreális célkitűzések soha nem hozzák a vártakat, ezért fontos, hogy a plasztikai sebész és az érdeklődő között egyfajta kölcsönös kommunikáció történjen. Az elérni kívántak ismerete nélkülözhetetlen, de ugyanakkor az orvos oldaláról is figyelmet érdemel a téma, hiszen etikusan és a szakmai elveket betartva csak olyan beavatkozás javasolható, amely nem csap át az extrémitások irányába. Bár plasztikai beavatkozásnál aligha beszélhetünk természetes szépségről, ám a cél mégis az, hogy a természetességet fókuszba helyezzük a kezelési terv felállításakor. A testalkathoz és adottságokhoz passzoló megoldások megtalálásával, a páciensek is elégedettek szoktak lenni.

Nem mindegy, mi a kiváltó ok

A plasztikai eljárás szempontjából korántsem mindegy, hogy mit szeretnénk elérni, de nem ez az egyetlen terület, amit szem előtt kell tartani. Ha egy jó adottságokkal rendelkező, csinos hölgy szeretne szike alá feküdni, akinek tulajdonképpen az esztétikumot tekintve semmi szüksége rá, akkor orvosi kötelesség felhívni a figyelmét minderre. A tapasztalatok azt mutatják, hogy gyakran a sérült önbizalom, a korábbi, kudarccal végződött párkapcsolat a felelős azért, hogy a nők plasztikai sebészhez fordulnak. Persze szép számmal vannak olyanok, akiknek tényleges problémájuk van a méretekkel, formákkal. Kizárólag a plasztikai beavatkozástól várni a boldogságot, igen nagy mellélövés lenne, éppen ezért nem csak páciensként kell a másikra tekinteni, hanem emberként is, akit talán nem a megfelelő motivációk hajtanak a műtét irányába.

Plasztikai beavatkozás iránt érdeklődve részletes tájékoztatást kaphatunk arról, hogy milyen eljárások közül választhatunk, mi felelne meg leginkább egyéni céljainknak, mire számítsunk a műtét napján, valamint hogyan zajlik majd a felépülés időszaka. Ez utóbbi kapcsán különösen fontos, hogy a szakember minden utasítását kövessük, hiszen azzal a gyógyulást gyorsíthatjuk fel és tehetjük zökkenőmentesség. Gyakran előfordul, hogy leszorító ruhaneműt kell viselni a beavatkozást követő hetekben, ez a szövetek letapadását és mellplasztika esetében például az implantátum megfelelő helyen rögzülését is szolgálja.

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek