HOTDOGTudományA LED világítás előnyei és hátrányai

A LED világítás előnyei és hátrányai

A LED izzók népszerűek, hiszen elérhető áron takarékos fényforrást nyújtanak. Rengeteg a választék az egészen alacsony fogyasztású, kisméretű izzóktól a reflektorokig. A LED megjelenése óta nagyon sokat változott és fejlődött, aminek köszönhetően mára egy igazán kiforrott technológia lett.

A LED izzók előnyei

Kevesebb energia

Lényegesen kevesebb energiát fogyaszt, mint a hagyományos izzók. Ha csak a legkisebb energiafelvételű 60W-os hagyományos izzót nézzük, akkor is rengeteget spórolhatunk lámpatestenkét, de ha az általában használt 100 Wattosat, akkor még többet takaríthatunk meg.

Hosszú élettartam

A másik nagy előnye az energiatakarékos izzóknak, hogy éveken keresztül működnek. A hagyományos izzók nagyon hamar megadták magukat és állandóan vehettük az újakat.

Bírja a kapcsolgatást

Az energiatakarékos kompakt fénycsövek egyik nagy hátránya, hogy nem szeretik, ha fel-le kapcsolgatják őket. Jelentősen lerövidül az élettartamuk, ha sokat kapcsolgatjuk és egy lakásban sajnos ez elkerülhetetlen. De még sok olyan üzleti helyiség is van, ahol nem kell egész nap égetni a világítást (mosdó, kisebb tároló… stb). A LED esetében ilyen probléma nincs.

Nem vibrál

Vannak olyan fényforrások, amik szinte észrevétlenül (vagy néha nagyon is észrevehetően), de állandóan vibrálnak. Lehet, hogy ezt nem mindig látod, de a szemedet irritálja. Sőt az is könnyen elképzelhető, hogy ez a frekvencia az agyadnak sem tesz jót. Biztosan Te is tapasztaltad már, hogy egy ilyen helyiségből való távozás után nagyon fáj a fejed és a szemed. Ezeknek a kellemetlen tüneteknek lehet az oka ez a vibrálás.

Többféle színhőmérsékletből lehet választani

A természetes fény hiánya nincs jó hatással az emberi szervezetre. Ezt sokan tapasztalhatják azok közül, akik egész nap egy fénycsövekkel ellátott vibráló irodában dolgoznak. A ledekkel ezen is változtatni lehet, mivel a megfelelő színhőmérséklet kiválasztásával a szervezet számára imitálni lehet a természetes fényeket. A megfelelő fénnyel hatást lehet gyakorolni az emberek hangulatára vagy a koncentráció képességére. A melegebb árnyalatok pihentetőbben hatnak ránk, míg munkahelyeken a hidegebb fehér árnyalatokat érdemes használni, ugyanis segítik a koncentrálást.

Nincs felfűtési idő

Vannak olyan fényforrások, melyek nem tudnak az első másodperctől 100%-os hatékonysággal működni. Ez a LED-re nem igaz, mert bekapcsolástól kezdve azonnal az elvárt fényerősséget biztosítja.

Nem forrósodik fel

A hagyományos izzók a világítás mellett hőt is termelnek, ami sajnos energiaveszteséggel jár. A LED izzók nem melegszenek fel (legalábbis a normál és nem power ledeknél vagy ipari ledeknél) és még a kezünket sem égethetik meg. 

A LED izzók hátrányai

Ennyi pozitív tulajdonság után felmerülhet a kérdés, vannak e negatív tulajdonságai a technológiának. Korábban az egyik ilyen tényező a magasabb ár volt, de a ledes izzók dinamikus fejlődése következtében megfizethetővé váltak. Az ilyen izzók hosszútávú befektetést jelentenek, egyrészt sokkal ritkábban szorulnak majd cserére, másrészt a villanyszámlán azonnal érezhető kedvező hatást váltanak ki💡

Érdekességek a LED világítással kapcsolatban

  • Nem tartalmaz higanyt vagy más környezetszennyező anyagot.
  • Elterjedését követő 20 évben közel 265 millió dollárt takarított meg az USA.
  • Rövidítése a Light Emitting Diode angol szavak rövidítéséből származik. 
  • Hivatalos magyar neve a dióda. 
  • Élettartama 30x annyi lehet, mint a hagyományos izzóké. 
  • Rohamos terjedése annak tudható be, hogy manapság már 90%-os energiafelhasználással képesek működni.
  • John W. Star szabadalmaztatta a szénszálas izzót.
  • A LED termékek fényhasznosítása már 100-160 lm/W között van, de léteznek már 200 lm/W értékűek is.
  • Ajánlott beszerzési források: Media Markt, LEDfényforrások, Lumenet
KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek