HOTDOGAutóPest megyei autópálya matrica 2022: a matrica érvényességi határa és az új...

Pest megyei autópálya matrica 2022: a matrica érvényességi határa és az új árak!

A Pest megyei autopalya matrica ára 2022-től némiképpen emelkedett. Az éves e-matrica árak a következőképpen alakulnak, ha Pest megyei matrica vásárlás előtt állunk:

D1M kategória – 5 450 Ft

D1 kategória – 5 450 Ft

D2 kategória – 10 900 Ft

B2 kategória – 21 800 Ft

U kategória – 5 450 Ft

Az éves Pest megyei autopalyamatrica vásárlása előtt érdemes egy pillantást vetni a díj nélkül is igénybe vehető utakra

2022-ben a következő ingyenesen igénybe vehető útszakaszokkal várják az autósokat:

M0:

 • M5 autópálya és az 1-es főút közötti szakasz
 • M3-as autópálya és az M4 út közötti szakasz
 • Megyeri híd (ez pontosan a 11-es és a 2-es számú főút közötti szakaszt érinti)

Egyéb szakaszok:

 • M31 autópálya
 • a repülőtér ás Vecsés között az M4 autóút közötti szakasz
 • az M44 autóút
 • az M60 autópálya Pécset elkerülő szakasza (az 5826 és az 58 utak közötti rész)
 • M8 autópálya
 • M9-es út (51 és 6 főút közötti szakasza, valamint a 61-es út Kaposvárt elkerülő szakasza)
 • M85- autópálya Sopron-keleti csomópontja és a Sopron-Pihenőkereszt / Sopron-Balf közötti szakasz
 • M30 autópálya Tornyosnémeti határátkelő és Miskolc közötti határátkelő szakasza.

A díjmentes közlekedés a személygépjárművek számára érhető el.

Nem érdemes Pest megyei éves matrica nélkül közlekedni, hiszen pótdíjat fizethetünk

A Pest megyei autopalyamatrica megvásárlása fontos lehet, ha sokat közlekedünk az utakon, mert ha nem rendelkezünk matricával pótdíjat fizethetünk. Nézzük miként alakulnak ezek a pótdíjak:

D1/D2 kategória 16 220 Ft az alap pótdíj, ha 60 napon belül befizetjük a pótdíjat, ha 60 napon túl fizetjük be, akkor már 64 850 Ft. B2 kategória 72 950 FT az alap pótdíj, ha 60 napon túl fizetjük be, akkor már 291 770 Ft. Láthatjuk a két összeg közötti eltérést, amely igen nagy, így érdemes odafigyelni a pótdíjak időben történő befizetésére.

Hogyan ellenőrzik a matricák érvényességét?

A Pest megyei éves matrica érvényességét a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. felügyeli az utakra telepített kamerák, valamint mobil díjellenőrzésre szolgáló egységek segítségével. Ezen felül mobil megállításos egységek is segíthetik az ellenőrzést. Magyarországon jelenleg összesen 1380 kilométer hosszú díjköteles úthálózat van, így ezeket teljes egészében ők felügyelik.

Mikor kell megvásárolni az éves Pest megye matricát?

Az éves Pest megyei matrica megvásárlása akkor a legoptimálisabb, ha az útra való felhajtás előtt vásároljuk még meg, amennyiben ezt elfelejtjük, akkor is még van 60 perc türelmi időnk, amíg a matrica utánpótlásáról gondoskodhatunk.

Meddig tudunk közlekedni a matricákkal?

A Pest megyei matrica m5, Pest megyei matrica m1, Pest megye matrica m7, valamint a többi út tekintetében is a megyehatárt követő első lehajtóig érvényes. Ma már számtalan helyen találhatunk az interneten erre vonatkozóan térképeket, ahol különféle színekkel jelzik az egyes megyehatárokat. Mi azt javasoljuk, hogy még utazás előtt alaposan tanulmányozzuk át, hogy útközben mikor lehet majd szükségünk új megye matricára. Ha nem rendelkezünk ilyen matricával akkora annak beszerzéséről érdemes még utazás előtt gondoskodni.

Pest megyei autópálya matrica határok

A következők a Pest megyei autópálya matrica határai:

M3 – Hatvan

M2 – Vác észak

M1 – Bicske

M7 – Martonvásár

M6 – Ráckeresztúr

M5 – Lajosmizse

M4 – Szolnok észak

E matrica Pest megye – kinek érdemes megvásárolnia?

Mindazoknak érdemes élnie a matrica vásárlás lehetőségével, akik gyakorta közlekednek Pest megyén belül a különböző városok között. Emellett azt is fontos kiemelni, hogy leginkább az autópályákon való közlekedést értjük, hiszen ezekre az útszakaszokra kell megvásárolni a matricát. Ha már év elején tudjuk, hogy az év nagy részében igénybe fogjuk venni a Pest megyei fizetős szakaszokat, akkor sokkal jobb, ha már eleve éves matricát vásárolunk, hiszen sokkal olcsóbb, mint ha alkalmanként tennénk meg mindezt.

Az éves matricán kívül még milyen matricákat lehet vásárolni?

Amennyiben nem szeretnénk egy teljes évre matricát vásárolni, úgy 10 napos és havi matricák megvásárlására is lehetőségünk nyílik. A megyei matricák – ahogy nevük is sugallja – mindig csak az adott megyére érvényesek, míg az országos matricák Magyarország egész területére szólnak. Az éves matricák mindig az adott évre vonatkoznak függetlenül attól, hogy azt mikor váltottuk ki, azaz minden rákövetkező év január 31-ig tudunk velük közlekedni.

Hogyan lehet és hol megvásárolni az autópálya matricákat

Matricákat online, a benzinkutakon és még telefonról is lehet vásárolni. A benzinkutakon és az online oldalakon bankkártyával vagy átutalással lehet kiegyenlíteni a Pest megyei matrica árát. Ha telefonról sms-ben vásároljuk meg, akkor a havi telefonszámlával fog érkezni a matrica vásárlásunk. Amennyiben sikeres volt a vásárlásunk, úgy egy sms értesítést fogunk kapni vagy emailben értesítenek. A matrica jogosultságát tartalmazó visszaigazolást érdemes megőrizni, hiszen ezzel tudjuk igazolni, hogy az adott matricát megvásároltuk. Ha nem kapunk visszaigazolást, akkor gond lehet a vásárlással, hiszen annak hiányában még nem rendelkezünk érvényes matricával, hiába történt meg a matrica ellenértékének a kiegyenlítése.

Láthatjuk, hogy igen egyszerű a matrica beszerzése és számos segítséget kapunk a felhasználásukkal kapcsolatban is. Figyeljünk oda év közben, hogy mindig rendelkezzünk érvényes matricával az adott szakaszra, ellenkező esetben pótdíjat kell fizetni, ami sajnos nem a legolcsóbb mulatságok közé tartozik. Ha a pótdíjat elfelejtjük befizetni 60 napon belül, akkor még magasabb összeggel kell számolnunk. Ha több gépjárművel is rendelkezünk, akkor érdemes egyszerre megváltani a szükséges éves matricákat, így nem kell nyomon követnünk, hogy melyik autóra van érvényes matrica és melyiken nincsen.

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek