HOTDOGGazdaságMikor lesznek ledolgozandó napok, azaz szombati munkanapok 2022-ben?

Mikor lesznek ledolgozandó napok, azaz szombati munkanapok 2022-ben?

Nagyon jó hír 2022-re, hogy csak 2 ledolgozandó napokkal kell számolnunk. A ledolgozandó munkaszüneti napok 2022-ben nem fog annyira megterhelni senkit, hiszen sokkal kevesebb mint amivel általában számolnunk kell. A munkaszüneti napok száma összesen 13 és ebből a pár napból mindösszesen 6 nap esik munkanapokra, míg 7 nap hétvégére. Húsvét és pünkösd, ebben az évben vasárnapra esik, ez eleve munkaszüneti napnak számít. A szombati munkanapok száma kettő, de ezért mindenkinek járni fog kettő pihenőnap. 2022-ben a hosszú hétvégék száma 5, amelyet, ha jól osztunk be akár hosszabb szabadságot is ki tudunk venni pihenésképpen.

Mit is jelent pontosan a munkaszüneti nap

Ahogy a neve is sejteti, olyan nap, amelyen egyáltalán nem kell dolgozni. Pontos definíciója szerint az állam által elrendelt ünnepnap. Ezeket a napokat a 2012. évi I. törvény pontosan szabályozza és meghatározza. Ezek az ünnepnapok vagy fix napra esnek, mint például a március 15. vagy évente teljesen változó napra, ilyen például a húsvéthétfő is. A 2022. évi munkaszüneti napokról, a munkarendről, azaz a ledolgozós szombatokról mindig előző év október 31-ig dönt a foglalkoztatási miniszter. Így szerencsére a ledolgozandó ünnepnapok már év elejére tisztázódnak így az éves szabadságokkal is sokkal könnyebb tervezni.

Milyen napokra esnek a munkaszüneti napok 2022-ben?

Január 1. egy szombati napra esik, amely munkaszüneti nap.

Március 14. hétfői napra esik, ez is egy pihenőnap lesz. Március 15. keddi nap munkaszüneti nap, ezen a napon ünnepeljük az 1848-as forradalmat.

Április 15. nagypéntek, szintén munkaszüneti nap, április 17. vasárnap húsvét vasárnap, munkaszüneti nap. Április 18. még mindig húsvét, húsvét hétfő és munkaszüneti nap.

Május 1. a munka ünnepek, munkaszüneti nap.

Június 5. pünkösd vasárnap és június 6. pünkösd hétfő, munkaszüneti napok.

Legközelebb augusztus 20-án számolhatunk egy munkaszüneti nappal, amely az államalapítás ünnepe.

Két hónapot kell várnunk a következő munkaszüneti napra, amely október 23. vasárnap az 1956-os forradalom ünnepe.

Még októberben 31-én is kapunk egy munkaszüneti napot, ez egy extra pihenőnap lesz. Rákövetkező nap november 1. mindszentek, ekkor szintén nem kell dolgoznunk.

Már csak a karácsonyi időszak maradt hátra. December 25. és 26. vasárnap és hétfőre esik, munkaszüneti napok.

Miért különlegesek a ledolgozós szombatok 2022-ben?

Talán mindenki előtt tiszta, hogy általában a hétvége áll rendelkezésünkre a pihenésre, a szombat és a vasárnap, ez az általános munkarend szerinti pihenés. Ettől eltérő pihenőnapok is léteznek, de nem az általános munkarend szerint. Sok esetben, ha egy munkaszüneti nap csütörtökre vagy esetleg keddi napra esik, akkor a foglalkoztatási miniszter ezeket a pihenéseket meghosszabbíthatja számunkra. Ekkor ezeket a napokat le kell dolgozni, így áthelyezett munkanapokról beszélünk. Ebben az évben március 26. és október 15. lesznek ledolgozós hétvégék 2022-ben. Ezeken a napokon a március 14. és az október 15. kerül ledolgozásra.

Mikorra érdemes időzíteni a hosszú hétvégéket?

2022-ben a ledolgozós napokat figyelembe véve összesen 3 négynapos hétvége vár ránk. Az első húsvétra, a második március 15-re, míg a harmadik mindszentekre esik. Dátum szerint március 12-15., április 15-18. és október 29 – november 1. Ezek lesznek azok a hétvégék, amelyeket pár nap szabadsággal megtoldva akár 1,5-2 hetes szabadságot is ki tudunk venni anélkül, hogy a rendes alapszabadságunk számát túlságosan megterhelnénk. Azért nézzük meg, hogy mi a helyzet a háromnapos hétvégékkel, hiszen azokat is kellemesen eltölthetjük akár egy pár napos wellness pihenéssel is. Összesen kettő háromnapos hétvégénk lesz, ez június 4-6. és december 24-26.

Nézzük meg, hogy miként tudjuk ebben az évben jól beosztani a szabadságunkat a ledolgozandó munkaszüneti napok 2022-t figyelembe véve

Leginkább a 4 napos hosszú hétvégékkel érdemes számolni. Húsvétkor például 8 szabadnapot kivéve egy 2 hetes hosszú pihenésünk lehet. Március 14. és 15. hétfő és keddre esik, így itt 4 szabadnapot kivéve összesen 8 napos pihenésre utazhatunk el családtagjainkkal vagy barátainkkal. Mindszentek idején kevesen indulnak útra, de ha itt is kiveszünk 4 nap szabadságot, akkor december 24-től egészen január 1-ig csak a családunkkal lehetünk és kipihenhetjük az év fáradalmait. Ez szintén egy több mint 1 hetes pihenő lehet. Láthatjuk, hogy azért van pihenési lehetőségünk ebben az évben is, de azért a múlt év jobban bővelkedett pihenőnapokban. Nagyon sokan SZÉP Kártya segítségével ezeket a hosszú hétvégéket igen jól ki tudják használni. Mivel pontosan tudjuk, hogy mikorra esnek ezek a pihenőnapok, így érdemes már év elején elgondolkodni azon, hogy hova menjünk pihenni. A különféle kupon oldalak folyamatosan kínálják jobbnál jobb akciós ajánlataikat, amelyekre még év elején érdemes lecsapni, ha megfizethető pihenést szeretnénk 2022-ben. Ugyan sokszor korlátozzák a kuponok felhasználhatóságát, de némi felár ellenében még így is nagyon jól járhatunk. Ezeket a munkaszüneti napokkal egybekötött szabadságokat mindenképpen érdemes kihasználni, hiszen így értékes időt tölthetünk el szeretteinkkel vagy barátainkkal.

Fontos, hogy a kisgyermekes családok az iskolai szünetekkel is előre tervezzenek

A saját pihenőnapjaink mellett kisgyermekes szülőként érdemes már jó előre tervezni a gyerekek iskolai szüneteivel, így sokkal több szabadidőt tud a család együtt eltölteni. A nyári szünet sajnos nem esik egybe a pünkösdi időszakkal, de karácsonykor lehetőség nyílik egy hegyvidéki közös pihenésre vagy igény szerint egy síelésre is. Év végén tudjuk úgy is időzíteni a hosszabb szabadságot, hogy a kicsikkel értékes időt tölthessünk együtt. A ledolgozós szombatok 2022-ben persze némiképpen bekavarnak az éves szabadságokba, de szerencsére tényleg csak kettő ilyen hétvégével kell majd számolnunk.

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek