HOTDOGGazdaságNyugdíj emelés 2022: így változik az öregségi nyugdíj!

Nyugdíj emelés 2022: így változik az öregségi nyugdíj!

Nyugdíj emelés 2022-ben két alkalommal is volt, egyszer év elején amikor 5 % emelést kaptak a nyugdíjasok és egyszer májusban amikor 3,9 százalékot emeltek a nyugdíjakon. Az első félévre vonatkozó korrekciókat a júliusi nyugdíjjal kapják meg a nyugdíjasok. Ugyan most történt egy emelés, de elképzelhető, hogy év végén is ad az állam egy újabb emelést.

Miért adják az emelést?

A nyugdíjemelés 2022 ben ugyan úgy jár a nyugdíjasoknak minden évben, hiszen az államnak követnie kell az inflációt és annak változása esetén korrigálnia kell a nyugdíjakat. Az Ukrajnában zajló háború miatt az infláció elszabadult Magyarországon az elmúlt hónapokban, ezért az állam nyugdíjkorrekciót hajtott végre. 2021-ben kétszer emeltek nyugdíjat, egyszer a nyári időszakban 0,6%-ot majd év végén november környékén 1,2%-ot. Az idei nyugdíjemelésnek minden nyugdíjas örülni fog, hiszen az árak is elszabadultak, így sokan sajnos már kevesebb terméket tudtak megvásárolni, mint az áremelkedés előtt.

2022. évi átlagos nyugdíj és az emelés

2022-ben az öregségi átlagnyugdíj 165 000 Forint volt az 5 százalékos emeléssel együtt. Ha egy átlagnyugdíjast veszünk alapul, akkor júliusban a 3,9%-os korrekció miatt a 165 000 Forintos nyugdíj mellé további 38 610 Forintot fog megkapni a fél évre visszamenőleg, így összesen júliusban 203 610 Forintot visz neki a postás, vagy ennyit utalnak a bankszámlájára. Az átlagnyugdíjasok július hónaptól már 172 000 Forint nyugdíjat fognak kapni minden hónapban. Mivel a nyugdíjak százalékos emeléséről van szó, ezért sajnos a kisnyugdíjasok kevés emelést fognak kapni, de akiknek magasabb a nyugdíjuk azok most is jobban járnak. Emiatt a kisnyugdíjasok megint hátrányba kerülnek tehetősebb társaikkal szemben. Például egy 50 000 Forintos nyugdíj emelése 1950 Ft havonta. Összesen így 13 650 Forint a 6 havi emelés, amit kivisz a postás.

Mit tehetünk, ha már most úgy érezzük, hogy a jelenlegi átlagnyugdíj kevésnek bizonyulna nyugdíjas éveinkre?

Mindenképpen időben érdemes elkezdeni a takarékoskodást, ha már most úgy ítéljük meg, hogy ennyi nyugdíj nem lesz megfelelő arra, hogy jelenlegi életszínvonalunkat tartani tudjuk. Sokakat ér csalódás akkor, amikor megkapják a nyugdíjukkal kapcsolatos végzést, hiszen az összeg sok esetben köszönőviszonyban sincs az aktív korú keresetükkel. Ma Magyarországon 3 féle takarékoskodási forma érhető el azok számára, akik be szeretnék biztosítani nyugdíjas éveiket.

Önkéntes magánnyugdíj pénztár

Hazánkban több magánnyugdíjpénztár is lehetőséget kínál a takarékoskodásra.  A nyugdíjpénztárak már évtizedek óta elérhetővé teszik a megtakarítási lehetőségeket és többen élnek is vele. A szerencsésebbeknek munkaadójuk rendezte havonta a cafeteria segítségével, ami ma már nem életszerű, hiszen nagyon megemelkedett az adótartama. Pár évvel ezelőtt eltörölték a magánnyugdíjpénztári tagságot és az ott felhalmozott pénz az államhoz vándorolt. Azok az aktív dolgozók, akik itt gyűjtötték a nyugdíjas évekre valót, most újabb kihívások elé néznek. Számukra is az önkéntes pénztár nyújthat megoldást. A nyugdíjpénztárak jellemzően magyar állampapírokba fektetik be a megtakarításokat. Ez a megtakarítás már igen alacsony havi összegtől elindítható. A nyugdíjpénztárak pár százalékos költség mellett (általában maximum 2,5 százalék) végzik tevékenységüket, amelyet a befizetett havi megtakarításból vonnak le. A nyugdíjpénztárak honlapján pontosan tájékozódhatunk a megtakarításról. A megtakarítók saját maguk választhatják meg a portfóliójukat. Választáskor alacsony kockázatú megtakarítástól a magasabb kockázatú megtakarításig válogathatunk a portfóliók között. Még a legmagasabb kockázatú portfolió esetén is igaz, hogy csak magyar államkötvényekbe, magyar cégek értékpapírjaiba és részvényeibe fektetnek be a pénztárak. Minden pénztár más és más hozamot produkál, ezért még a számla megkötése előtt érdemes alaposan körülnézni és értékelni az egyes pénztárak éveit hozam szempontjából. Általánosságban elmondható, hogy körülbelül 6 százalékos éves hozamot lehet elérni ezzel a megtakarítási formával.

Nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosítást szintén több biztosító, illetve bank termékei között megtalálhatjuk, így széles a választék. A biztosítóknál a megtakarítást minden esetben befektetési alapkezelők menedzselik, így pénzünk nagyon jó helyen lesz. Mivel többféle termék áll rendelkezésre, így szakember segítsége nélkül nem érdemes választani, mert elveszhetünk a sokféle ajánlat között. Ma Magyarországon közel 100 fajta biztosítás közül lehet választani. A biztosításoknak is van költsége, amely jellemzően 1 és 3 százalék közé tehető. Nyugdíjbiztosítást 10 évnél rövidebb időtartamra nem érdemes kötni, hiszen akkor nem váltja be a hozzá fűzött reményeket és nem lesz túl magas a megtakarítás sem. A biztosítási módozatok között hatalmas különbségek vannak árban, konstrukcióban, futamidőben és a különféle választható kiegészítő biztosítások terén is. Olyan konstrukciót kell választani, amely hosszú távon fog számunkra megfelelő hasznot hozni. A biztosítók garantáltan 5-6 százalékos hozamot produkálnak egy-egy megkötött biztosítás esetében.

NYESZ számla

A harmadik és egyben utolsó nyugdíj előtakarékossági forma a NYESZ számla, azaz a nyugdíj előtakarékossági számla. Ennek a számlának egyáltalán nincsen rendszeres díja, így bármikor bármennyit befizethetünk saját megtakarítási számlánkra. A speciális értékpapírszámla nagyban hasonlít a tartós befektetési számlához. A hazai nagybankok többségénél lehetőség van a számla megnyitására, Így érdemes akár saját bankunknál is érdeklődni. Az alacsony költségű számlára befizetett pénz esetében nekünk kell a döntés meghoznunk, hogy éppen melyik értékpapírba fektessék be a pénzünket. Ezt a lehetőséget azoknak ajánljuk, akik valamelyest eligazodnak az értékpapírok világában.

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek