HOTDOGKiemeltHogyan zajlik egy napelem rendszer telepítése?

Hogyan zajlik egy napelem rendszer telepítése?

Az ingatlanok energiaellátása kiemelt szereppel bír napjainkban. A válság nemcsak gazdasági téren érinti a lakosságot, hanem az energia területe is kritikusnak számít. A gázfüggőség és az elektromos áram szintén megnövekedett ára magával hozza a háztartások egyre nehezebb helyzetét, innentől kezdve pedig nem kérdés, hogy aki csak teheti, alternatíva után néz. A tűzifa alkalmazása nem mindenki számára lehetséges, és az ökológiai lábnyom tekintetében sem mindegy, milyen módon biztosítjuk az otthon fűtését.

 

Az elektromos energia fűtési célra történő alkalmazása iránt sokan érdeklődnek, de ennek egyetlen kifizetődő módja a napelemes rendszer kiépítése lehet. Hogyan történik ez? A napelem rendszer telepítés elengedhetetlen lépése az alapos helyszíni felmérés. Ha tehát már sikerült megfelelő céget találni, akkor elsőként ez lesz az elvégzendő feladat. Az ingatlan elhelyezkedése, tájolása, a tető teherbíró képessége, az ingatlan kora egyaránt befolyásolják azt, hogy lehetséges-e napelemet a tetőre helyezni, milyen megoldás, kialakítás bizonyul majd a leginkább megfelelőnek.

 

Kevesen tudják, hogy a napelemeken túl az un. inverterre is szükség lesz. Ez alakítja át a Nap energiájából származó feszültséget váltóárammá. Ez az eszköz felügyeli a panelek működését, információkat küld azok teljesítményéről. Az inverter teljesítményét minden esetben a panelek számához szükséges megválasztani. Amennyiben a jövőben bővítést tervezünk, akkor ezt már a kiépítés alkalmával érdemes szem előtt tartani.

 

Az energia létkérdéssé vált. Amit korábban a történelemkönyvekben olvashattunk csak, az manapság a szemünk előtt válik valósággá. Európa országai szintén az energiaválsággal küzdenek, hazánkban azonban mégis úgy tűnik, mintha nagyobb lenne a baj. A háztartások energiaellátása kapcsán mindenképpen hosszútávon éri meg gondolkodni. A vonatkozó támogatások kihasználása, a felhasznált energiaforrások összetételének átalakítása egyaránt befolyásolhatják azt, hogy mennyiből jöhetünk ki.

 

A legtöbben egyelőre az idei tél átvészelését tűzik ki célként, ez pedig nem túlságosan vonzó jövőképet vetít előre. A tapasztalatok azt mutatják, hogy most aki csak teheti, a hőszigetelésre, a fűtési és energiaellátási alternatívákra fókuszál, ezzel is csökkentve a jövőben várható anyagi terheket. Ennél jobb megoldás jelenleg aligha létezik.

 

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek