HOTDOGGazdaságHogyan változnak a munkavállalót terhelő járulékok 2022-ben?

Hogyan változnak a munkavállalót terhelő járulékok 2022-ben?

2022. január elsejével pár változás lépett életbe a munkaadói járulék és a munkáltatói járulék tekintetében is. A minimálbér már 200 000 Forint, a garantált bérminimum új összege pedig 260 000 Forint. A munkáltatók adóinak csökkentésével a többlet terheket szeretné a kormány kompenzálni. Szó mi szó, ezzel a változtatással a munkavállalói járulékoktól eltekintve mi munkavállalók szintén jól jártunk.

Mely járulékok csökkentek?

A munkáltató által fizetendő járulékok közül a szociális hozzájárulási adó mértékét 13%-ra módosították, amely 2021-ben még 15,5 százalék volt. A szakképzési hozzájárulást 2022-től teljesen eltörölték. Ezzel a két módosítással a munkáltatót terhelő járulékok 4 százalékponttal csökkentek. Azok a vállalkozások, amelyek a duális képzések és az oktatás területén tevékenykednek a szociális hozzájárulásból tudják érvényesíteni a kedvezményeiket. Mivel módosult az adók, így az szja összevont adóalapra vonatkozó szabályokat is módosították. A szochó összegét magánszemélyek esetében a jövedelmük 89 százalékából állapítják meg, ez képezi majd a jövedelem alapját Eddig 87 százalékból állapították meg. Az állam a kisvállalkozások terén is hajtott végre változtatásokat.

Mi a helyzet a kisvállalatokkal, vállalkozókkal?

A kisvállalati adó kulcsát 11 százalékról 10 százalékra csökkentett, az ekho-t pedig 13 százalékra csökkentette 15,5 százalékról. A kisvállalkozók ellátási alapja ebben a formában már 108 000 Forint lesz a tavalyi 102 000 Forinthoz képest. Ha magasabb tételes adó alapján adózunk, akkor az 2022-től 179 000 Forint, ami tavaly még csak 170 000 Forint volt. A kkv-k 2022-ben is fizethetik a maximum 1 százalékos helyi iparűzési adót, így ebben az évben ez is egy elég nagy kedvezménynek számíthat tekintve az egyéb más kiadást. Minden önkormányzat az év végén, december 2-án fennálló adómértéket kell, hogy tartsa, azaz nem emelhet adót és nem szüntethet meg mentességet. 2022-re szintén jó hír, hogy az önkormányzatok semmilyen új adónemet vagy települési adót nem vezethetnek be, így úgy tűnik, hogy ez az év nyugodt lesz ebből a szempontból.

Milyen egyéb újdonságokra számíthatunk 2022-ben?

2022-től nagyon megváltozik az átalányadózás, amely könnyebb és sokkal olcsóbb is lesz. Ezt az adózási formát azok választhatják, akiknek a bevétele a minimálbér maximum tízszeresét éri el, illetve azok a kiskereskedelmi tevékenységet folytatók, akiknek a bevétele a minimálbér ötvenszeresét nem haladja meg. Ha egy egyéni vállalkozást veszünk alapul, akkor a változtatás annyit tesz ki, hogy az éves minimálbér feléig egyáltalán nem kell majd személyi jövedelemadót fizetniük. Ezek a vállalkozások emellett bátran élhetnek a családi adókedvezmény lehetőségével is. Változtak a költséghányadok az átalányadó szerinti adózásnál. Egyéni vállalkozóknál 40 százalék, kisker és a törvényben meghatározott tételes tevékenységeket folytatók, valamint a kisker tevékenységet folytató egyéni vállalkozók esetében 80 százalék, míg a teljes adóév alatt kisker tevékenységet folytatók esetében 90 százalék és a mezőgazdasági őstermelőknél pedig szintén 90 százalék a költséghányad.

Mi a helyzet a kriptovaluták piacán?

Akik a kriptovalutákból szerzik bevételeiket, azok 2022-ben kedvezményt kapnak, hiszen az adóterhet 15 százalékra csökkentették a tavalyi 30,5 százalékhoz képest. Ha valaki kriptoeszközzel kereskedik, akkor az már nem képezi az összevont adóalap részét, hanem külön adózó jövedelemként kezelik és szochót viszont nem kell a bevétel után fizetni. Ez arra az esetre vonatkozik, ha a kriptoeszközt egy másik kriptoeszközre cserélik. Ha jövedelmünk származik belőle, akkor ellenőrzött tőkepiaci ügyletként kezelik, azaz akkor kell utána adót fizetni, ha a nyereség meghaladja az tárgyévi adóévben realizált veszteségeket és a különféle költségek összegét. A 25 év alatti fiatalok is jól járnak 2022-től, hiszen életbe lépett a személyiadó kedvezmény, amely azt jelenti, hogyha a bér az előző év júliusi átlagkeresete alatt marad, akkor eltekintenek a személyi jövedelemadó megfizetésétől. Egészen addig jár, amíg a fiatal be nem tölti a 25. életévét. Ha az átlagkeresetet meghaladó a fiatal jövedelme, akkor a különbözet után szükséges megfizetni a személyi jövedelemadót. Idén 2022-ben sokkal nagyobb ellenőrzésre számíthatnak a határon elnyúló e-kereskedelmet. Már nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettség terheli azokat, akik ilyen típusú kereskedelemmel foglalkoznak. A cégeknek negyedévenként elektronikus formában kell benyújtaniuk a szükséges adatokat, ha a határértéke eléri a kifizetések összege.

Kik járnak még jól 2022-ben?

Az energiaellátók és a tőzsdék biztosan. Az energiaellátók az elkövetkezendő 5 évben az adózás előtti eredményükből levonhatják a veszteségeiket, ezt a bevezetett veszteség elhatárolás intézménye teszi lehetővé számukra. A pénzügyi szervezetek különadójában megszüntették a tőzsdék és a tőkealap kezelők adókötelezettségét, így 2022-ben őket sem fogja annyi kifizetni való terhelni. A nonprofit gazdasági társaságok, közérdekű nyugdíjas szövetkezetek, a szociális szövetkezetek és az iskolaszövetkezetek számára a csoportos társasági adóalanyiság lehetősége megszűnik. Azok, akik már ilyen szövetkezetek tagjai csak év végéig gyakorolhatják tagságukat. 2022-ben nem lesznek nyugodtak a székhelyszolgáltatók sem, hiszen kizárólag azok folytathatják ezt a tevékenységet, akik bejelentkeznek a kijelölt felügyeleti szervhez. Erről a 2017. évi LIII. törvény rendelkezik. Ha az adózók egy olyan székhelyszolgáltatónál vannak bejelentve, aki nem jelentkezett be a felügyeleti szervhez, akkor erről értesíti a NAV és felkéri, hogy jelentkezzen be egy másik székhelyszolgáltatóhoz. Erre minden vállalkozásnak érdemes lesz odafigyelnie és utána járnia, hogy a székhelyszolgáltatója vajon elintézte-e a bejelentkezést.

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek