Milyen változás várható a cafeteriákban 2022-ben?

0
159

A cafeteria terén évről évre történik valamilyen változás, amit az igazat bevallva nekünk munkavállalóknak egyre nehezebb követnünk. Cikkünkben a 2021 és a 2022-es évekre vonatkozó változások próbáljuk meg összefoglalni, hogy mindenki lássa milyen változások következtek be az előző évhez viszonyítva.

Cafeteria változás

Kezdjük talán a korlátokkal. 2021-ben az együttes korlát összege 450 000 Forint volt, viszont az adóteher 2021-ben 30,5% volt, míg 2022-ben már csak 28 %. Az egyes zsebekkel kapcsolatos korlátokra most 2022-ben egyáltalán nem kell figyelnünk, hiszen a Kormány a 784/2021 Kormányrendeletben ezt is szabályozta, azaz a különböző alszámlákra 2022-ben semmilyen korlát nem vonatkozik. 2022. február 1 és 2022. május 31. között a vendéglátás alszámlára lehetett utalni 150 000 Forintot, amelyet a munkavállalók élelmiszerre költhettek el. Dohányra és alkoholra ez az összeg nem elkölthető!

A további juttatások terén is voltak a cafeteria 2022-ben változások

Az adóteher 2021-ben 35,99 % volt, míg ez 2022-re 33,04%-ra változott, ám a kategóriák terén volt némi változás. 2021-ben a Szép Kártya korláton felüli rész, önkéntes pénztárak, ajándékutalványok, ajándéktárgy és mobil volt. Míg 2022-ben a kockázati biztosítás is megérkezett, mint adható elem. Kockázati biztosításra akkor adható, ha az legalább 2 főre szól. A korláton felüli rész semmiben sem változott, hiszen bármennyit lehet adni. Nem jó hír viszont, hogy a célzott önsegélyezési juttatás adóterhe megnőtt 25,035 százalékról 33,19%-ra. Ez a cafeteria a szülési-, a munkanélküliségi-, a betegségi segély, a gyógyszer- és lakáshitel támogatásra fordítható. Adómentesen adható továbbra is a bölcsődei és óvodai költségek, a sport- és kulturális rendezvényre szóló belépő, a munkásszállás, a távmunkát végző munkavállalók igazolás nélkül adható térítése. Megmaradtak a sajátos szabályok is, így a pénztári juttatások és a lakáshitel. Pénztári juttatások esetén az adóteher megnőtt 41,6%-ra. Ami nagyon nagy változást jelent összegszerűen az a munkabér munkáltatói és munkavállalói terhe, ami összesen 58,8% 2022-ben a tavalyi 75,94%-hoz képest. Ez azért hatalmas adóteher különbség, így cafeteriat adni 2022-ben sokkal jobban megéri, mint eddig valaha.

Cafeteria kinek jár

Azt, hogy kinek jár cafeteria maga a munkáltató szabályozhatja. A jogosultságra vonatkozó szabályokat betartva ő maga szabadon szabályozhatja, hogy mely munkavállalójának kínálja fel ezt a lehetőséget. Általában a próbaidő letelte után szokták felajánlani a munkáltatóknak a cafeteriát, de ez egy teljesen másik időpontban is adható. Cafeteriával kapcsolatban előnyös, ha a cég rendelkezik az ezzel kapcsolatos belső szabályozással, így az egyes munkavállalók esetében mindig azonosan járhat el.

Cafeteria igénylés

Cafeteria igényléshez a munkavállalónak egy adatlapot kell kitöltenie és szerződést kell kötnie a SZÉP Kártyát vezető pénzintézettel. Ebben a szerződéskötésben a munkaadó nem vesz részt, ez teljesen egyénileg történik.

Mi is tulajdonképpen az a SZÉP-Kártya?

A Széchenyi Pihenő Kártya egy készpénzt helyettesítő eszköz, amely a bankkártyához nagyon hasonlít. Pihenéshez köthető termékek és szolgáltatások igénybevételére jogosítja a kártya tulajdonosát. Ehhez a kártyához összesen 3 alszámla tartozik. A szálláshely, a szabadidő és a vendéglátás alszámla. Az egyes zsebekben sok esetben a munkavállaló osztja be, hogy mekkora összeget szeretne igénybe venni a munkáltató által meghatározott éves keretből. A munkavállalónak szerződést kell kötnie a SZÉP Kártyát vezető számlavezető banknál, hiszen csak így tudják a munkavállalók felhasználni a kártyákra feltöltött összegeket. A szerződés megkötéséhez a munkaadó minden segítséget és dokumentumot biztosít. A kártyatulajdonos a kártyájára év közben bármikor megkaphatja az egyenleget, ez lehet egy rendszeres vagy akár egy alkalmi kiutalás is.

Mitől ilyen népszerű a cafeteria ma Magyarországon?

A cafeteria rendszer az elmúlt években is nagy sikert tudhatott be és úgy tűnik, hogy ez a siker töretlen. Minden munkaadó igyekszik cafeteriát biztosítani a munkavállalóknak, hiszen sok munkahelyen így ismerik el dolgozóikat. Mivel a kártya teljesen ingyenes és a rendszerhez való csatlakozás is, így nagyon sok cég él ezzel a lehetőséggel és jutalmazza meg dolgozóit évről évre. A cégek adminisztrációs feladatait sem érinti, hiszen a szerződéskötés a bank és a munkavállaló között történik meg. A munkaadó egyetlen feladata, hogy a kiválasztott zsebekbe a megfelelő összeget eljuttassa. Sok család a cafeteria terhére oldja meg az éves nyaralást, vagy viszi el a kicsiket a tavaszi és az őszi szünetben egy-egy megérdemelt pihenésre. Minden azon múlik, hogy melyik zsebre mekkora összeg kerül feltöltésre. A SZÉP Kártyát elfogadó vendéglátóhelyek is szép számmal csatlakoznak mind a mai napig, hiszen évről évre látható, hogy a SZÉP Kártyákon felhalmozott összegeket szívesen költik el belföldi utazásra a munkavállalók. A vendéglátás zsebben található összegekkel az éttermek is jól járnak, hiszen gyakorta nagy családi összejöveteleket fedeznek ebből a zsebből a munkavállalók. A SZÉP Kártyát ma már nem csak a nagyobb szállodák, hanem a panziók és a vidéki kisebb falvakban lévő fogadók is elfogadják. A SZÉP Kártya évről évre fellendíti a forgalmat a magyarországi szálláshelyek tekintetében, ezért egy percig sem szabad késlekedni és csatlakozni kell a már több ezer elfogadóhely közé. Ma már az interneten is léteznek kifejezetten olyan oldalak, amelyek csak azoknak a szálláshelyeknek a kínálatát jelenítik meg, amelyek elfogadják a SZÉP Kártyát. Természetesen egyéb online oldalakon is belefuthatunk ilyen ajánlatokba, de ott célszerű a szűrő feltételek között beállítani a SZÉP Kártya elfogadás lehetőségét. Bízunk benne, hogy cikkünkkel sikerült segítséget nyújtanunk a cafeteria különleges szabályaival kapcsolatban.