HOTDOGGazdaságFalusi csok 2022: milyen feltételek vannak, mekkora összeg vehető fel?

Falusi csok 2022: milyen feltételek vannak, mekkora összeg vehető fel?

A falusi csok hitel felvételének lehetőségét 2016-ban vezették be. A családi otthonteremtési támogatás építésre és vásárlásra is igényelhető. Vásárlást esetén használt, valamint új ingatlanra is érvényesíthető a vidéki csok. A falusi csok felújítás, valamint bővítés esetén is segíthet azoknak a családoknak, ahol már nevelnek gyermekeket és azoknak is, akik még csak most tervezik a gyermekvállalást. Ma már a neten találhatunk kalkulátort is, amely segíthet az eligazodásban és abban, hogy mi vajon mekkora értékű csok-ot kaphatunk.

A falusi csok feltételei, azaz ki és milyen módon igényelheti a csok-ot?

Csok igénylést azok nyújthatnak be, akiknek gyermeke még nem töltötte be a 25. életévét. Csak azok a házaspárok számíthatnak a csok-ra, akik közül az egyik fél 40 évesnél fiatalabb. Mivel a csok-ot a gyermekvállaláshoz kötik, így lássuk ennek részleteit: 4 év, ha egy gyermek, 8 év, ha kettő gyermek és 10 év, ha 3 vagy több gyermek vállalása történik meg. Ezek az évek jelentik azt, hogy mennyi időnk van teljesíteni a vállalásunkat. 2021-ben a járványügyi helyzet miatt azok jártak jól, akik már igényelték a csok-ot és éppen lejárt volna nekik a határidő, hiszen meghosszabbították egészen 2022. június 30-ig. Falusi csok esetében igazolni kell 180 napos tb jogviszonyt, amelyet maximum 30 napra szakítottunk meg. Ha a falusi csok 3 gyerekre kerül felvételre, akkor már 2 éves tb jogviszony igazolást kérnek a hitelfelvételhez. Amennyiben egy meglévő ingatlantulajdonra szeretnénk igénybe venni a csok-ot, akkor számoljunk azzal, hogy az egyik félnek tulajdonosként kell szerepelnie az adott ingatlan tulajdoni lapján. További feltétel, hogy abban az ingatlanban, amelyre a csokot felvettük 10 évig bent is kell élni, azaz nem elidegeníthető, nem adható el.

Idén igyekezniük kell azoknak, akik a falusi csok felhasználása mellett döntenek

A jelenlegi szabályozások szerint már csak pár hónap maradt hátra a falusi csok igénybevételére hiszen 2022. június 30-ig kell benyújtani a kérelmeket. Azt, hogy a csok kérelmezés időpontját meghosszabbítják-e esetleg június 30. után azt sajnos még nem lehet tudni. A falusi csokot azok is felvehetik, akik esetleg korábban már igénybe vették a normál csok-ot. Csok igényléskor a következőknek kell teljesülnie: adásvételi szerződés megkötése 180 napon belül, használatbavételi engedély kiadása, hatósági bizonyítvány kiállítása, amely a felépítés megtörténtét igazolja. Valljuk be őszintén, elég sok kitétele van a csok-nak, így, ha azt érezzük elvesztünk a rengeteg szabály között, akkor inkább kérjük szakember tanácsát.

Falusi csok folyósítása a következőkre kérhető

A kormányhivatal honlapján pontosan elérhető azoknak a településeknek a listája, amelyek esetén felvehető a csok. Tanya, birtokközpont vagy preferált kistelepülés jöhet szóba a falusi csok esetében. Felvehető ingatlan bővítéséhez, korszerűsítéséhez, vásárlásához, valamint felvehető a már meglévő ingatlan bővítéséhez, valamint korszerűsítéséhez is. Az első esetben a vételár maximum 20 százalékkal haladhatja meg a bank által megállapított forgalmi értéket, míg a második esetben már csak az előző esetben kiszámított vételár feléért vehető fel a csok.

Mégis mekkora összegből gazdálkodhatunk, azaz mekkora a falusi csok összege?

1 gyermek után vásárlás és bővítés esetén 600 000 Forint, meglévő ingatlannál 300 000 Forint. 2 gyermek vállalása esetén 2,6 millió és 1,3 millió Forint, míg 3 vagy annál több gyermek esetén 10 millió vagy 5 millió Forint. Láthatjuk, hogy ezek az összegek a mai ingatlanárak mellett eltörpülnek, így érdemes megtakarítással rendelkezni és azt is felhasználva elindítani az otthon keresést, felújítást.

Fontos a minimális hasznos alapterület

Mint a hagyományos csok esetében, úgy a falusi csoknál is vannak alapterülettel kapcsolatos kikötések. 1 gyermek esetén minimum 40 négyzetméter, 2 gyermeknél minimum 50 négyzetméter, míg 3 gyermek esetén 60 négyzetméter és 4 vagy több gyermek esetén 70 négyzetméter minimális alapterületre vehető fel a csok. Nézzük a további kikötéseket is. Olyan lakásra vagy házra lehet igényelni, amely minimum egy 12 négyzetméteres lakószobával rendelkezik, valamint van főzőhelyisége (minimum 4 m2), esetleg bővítéssel ugyan, de fog rendelkezni fürdővel és WC-vel. Korszerűsítés esetén összesen 3 év áll rendelkezésünkre, hogy igazoljuk egy helyszíni szemle során, hogy teljesítettük a csok alapvető feltételeit.

Sokan nem tudják pontosan mit jelent a bővítés a csok-nál

Bővítésnek minősül, ha a már meglévő lakóépületet még egy szobával kibővítjük, ez lehet egy tetőtér-beépítés, emeletráépítés. A csok jogosultaknak az adott lakóépületben kell élniük, ez is egy nagyon fontos kritérium és folyamatosan ellenőrzik is.

Mit jelent a korszerűsítés?

Gáz-, víz- csatorna-, elektromos – közmű bevezetése / fürdő vagy WC építése, kialakítása / központi fűtés kiépítés (megújuló energiaforrásra is vonatkozik) / épület szigetelése / külső nyílászárók cseréje energiatakarékos modellekre / tető csere, szigetelés vagy felújítás / kémény építése, vagy annak korszerűsítése / belső tér felújítása, mint például a burkolás vagy egy fürdőhelyiség felújítása stb. / melléképületek felújítása, esetleg kerítés építése (max. a korszerűsítés költségeinek 30 százalékáig) / helyreállítási munkálatok elvégzése, szintén maximum a korszerűsítés költségeinek 20 százalékáig.  Láthatjuk, hogy a falusi csok nagyon sok esetben nyújthat segítséget, így akik élnek vele minden bizonnyal hatalmas segítségként élik meg még ha pár százezer forintról is van szó. A jelenlegi építőanyag árak mellett nagy valószínűséggel bármilyen kis segítség jól jöhet. Ugyan a folyósítás készültségi foknak megfelelően és utólag kerül kiutalásra, de minden bizonnyal sokat fog így is lendíteni a családi költségvetésen. Beruházás esetén minimum a csok 70 százalékáról kell számlát benyújtani, így a teljes felújítás alatt érdemes a számlákat gyűjtögetni.

 

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek