HOTDOGGazdaságMekkora 2022-ben az özvegyi nyugdíj összege és meddig jár?

Mekkora 2022-ben az özvegyi nyugdíj összege és meddig jár?

Az özvegyi nyugdíj összege sajnos sokaknál nagy kérdés, főleg most a pandémia idején, amikor nagyon sok hozzátartozót veszíthettünk el. Az özvegyi élet nehézségeit némiképpen enyhíti az özvegyi nyugdíj magállapítása. Az özvegyi nyugdíjat azok is igénybe vehetik, akik már nyugdíjban részesülnek és azok is, akik még nem. Az özvegyi nyugdíj az elhunyt, valamint az eltűntnek nyilvánított személyek után is járhat. Az eltűnt személyek esetében bírósági végzésre is szükség van. Az özvegyi nyugdíj folyósításának igen szigorú feltételei vannak, amelyek mindegyikének meg kell felelni ahhoz, hogy a folyósítás elinduljon. Magának az összegnek a megállapítása során is vannak fontos tényezők, ilyen az életkor, a ledolgozott évek, de az együttéléssel kapcsolatban is vannak kritériumok. Talán kevesen tudják, de ezt a nyugdíjtípust visszamenőleg is lehet igényelni. Ezt visszamenőlegesen 6 hónapra állapíthatják meg, de ha rendelkezünk bírósági végzéssel, akkor ettől eltérhetnek a javunkra. Az özvegyi nyugdíjat nemcsak házastárs, hanem élettárs után is igénybe lehet venni.

Mik a különleges feltételei az özvegyi nyugdíjnak?

Özvegyi nyugdíj annak jár, aki az elhunyttal minimum 1 éve kapcsolatban élt és született egy közös gyerek, aki már minimum 10 évet együtt töltött az elhunyttal megszakítás nélkül. Mikor nem járhat a nyugdíj? Ha az élettársi kapcsolat alatt már folyósítottak számára baleseti vagy özvegyi nyugdíjat. Akkor sem jár, ha a házasságkötéskor az özvegy betöltötte a rá vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt. Akkor lehet özvegyi nyugdíjat igényelni ez utóbbi esetében, ha egy korábbi együttélésből már van egy gyermeke, illetve a házasságkötéstől számítva már eltelt 5 év. Megszakítás ebben az esetben sem lehetséges. Ha elvált házastárs az elhunyt, akkor csak úgy vehető igénybe a nyugdíj, ha tartásdíjban részesült az özvegy, de ebben az esetben a nyugdíj összege nem haladhatja meg a tartásdíj összegét. Az elhunyttal kapcsolatban is vannak szabályok a folyósítás szempontjából. Az özvegyi nyugdíjat akkor adják meg, ha az elhunyt: – már nyugellátásban részesült vagy 22 éves kora előtt hunyt el de az iskolai tanulmányait már befejezte 180 napja, tehát összesen minimum 2 év szolgálati idővel rendelkezett, 22 és 25 éves kora között hunyt el és 4 év jogviszonnyal rendelkezett, 25-30 éves kora között hunyt el és 6 év jogviszonnyal rendelkezett, 30-35 éves kora között hunyt el és 8 év jogviszonnyal rendelkezett, 35-40 éves kora között hunyt el és 10 év jogviszonnyal rendelkezett valamint 45 életévét betöltötte és már 15 éves jogviszonnyal rendelkezett.

Özvegyi nyugdíj mértéke

A nyugdíjat minden évben százalékosan megemelik, de mi a helyzet az özvegyi nyugdíjjal? Ahogy az öregségi nyugdíj, úgy az özvegyi nyugdíj emelése is bekövetkezett 2022-ben, melynek mértéke 5 százalék. Mivel itt is egy nyugdíj típusú ellátásról van szó, ezért az érdekeltek számíthatnak a 13. nyugdíjra is. Az özvegyi nyugdíj az elhunyt házastárs vagy élettárs öregségi nyugdíjának a 60%-a lesz.

Hogyan lehet beadni az igénylést?

Az özvegyi nyugdíj igénylést a fővárosi és megyei kormányhivatal járási hivatalában lehet intézni. Itt fogadják be a kérelmet és itt is állapítják meg azt. Az ügyintézés teljesen díjmentes és maximum 45 nap áll a hivatal rendelkezésére ahhoz, hogy meghozza döntését, amelyet indoklással együtt küld meg.

Hány féle özvegyi nyugdíj létezik? Mikor mennyi a nyugdíj?

Alapesetben az ideiglenes özvegyi nyugdíjat kezdik el folyósítani, majd ezután feléled az özvegyi nyugdíj és még kétszer lehet igénylést benyújtani. Ideiglenes özvegyi nyugdíjat kapnak az özvegyek a házastárs halálát követő 1 éven át, akkor, ha 1,5 évnél fiatalabb a gyermek és egészen 18 hónapos koráig folyósítják, illetve akkor is, ha tartósan fogyatékos a kicsi és ekkor a 3. életévig folyósítják az özvegyi nyugdíjat. Mi történik, amikor letelik az ideiglenes nyugdíj? Ezután először feléled az özvegyi nyugdíj. Azok igényelhetik, akik már a házastárs halálának időpontjában betöltötték a nyugdíjkorhatárt, akiknek az egészségügyi állapota maximum 50 százalékos, akik 2 gyermeket vagy tartósan fogyatékos gyermeket nevelnek, akiknek bármelyik itt felsorolt feltétel bekövetkezik a házastárs halálát követő 10 évben, vagy ha az özvegy betölti a házastárs halálától számított 10 éven belül a nyugdíjkorhatárt. Feléledéskor szintén az elhunyt házastárs nyugdíjának a 60 százaléka jár. Ha más ellátást is kap az államtól az özvegy, akkor csak 30 százalék. Második feléledés akkor következhet be, ha megszűnik az özvegyi nyugdíj, de nem új házasságkötés miatt, ha az özvegyi nyugdíj igénybevételétől számítva eltelik 15 év, ha a házastárs 1993.02.28. után eltelik 10 év és betölti az özvegy a nyugdíjkorhatárt vagy egészségi állapota 50 százalékosra romlik.

Meddig jár az özvegyi nyugdíj?

Hogy az özvegyi nyugdíj meddig jár az 2022-ben sem változott. Akkor szűnik meg, ha az özvegy új házasságot köt a nyugdíjkorhatára betöltése előtt, illetve azonos neműek közötti élettársi kapcsolatot jegyeztet be. Az egészségi állapotát felülvizsgálhatják és ha nem éri el az előzőek szerint az 50 százalékot, akkor is megszüntetik az özvegyi nyugdíj folyósítását. Itt is 60 % a nyugdíj mértéke és ugyan úgy lecsökkenhet 30 százalékra, ha más ellátást is kap az özvegy.

Az özvegyi nyugdíj igénylése elsőre egy kicsit bonyolultnak tűnhet, de a hivatalokban szívesen segítenek az érintetteknek eligazodni a témában. Nem érdemes otthon ülni és azon gondolkodni, hogy vajon jár-e az özvegyi nyugdíj, hanem el kell menni személyesen és érdeklődni, hogy jelenlegi helyzetben igényelhető-e az ellátás. Ne feledjük el, hogy az első özvegyi nyugdíj után az még kétszer feléledhet, így érdemes időről időre átgondolni, hogy adott élethelyzetünkben éppen hol tartunk, ami az özvegyi nyugdíjunkat illeti.

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek