HOTDOGGazdaságCsaládi pótlék 2022: meddig jár, mekkora összeg és mikor utalják?

Családi pótlék 2022: meddig jár, mekkora összeg és mikor utalják?

A családi potlék nagyon sok család részére igen fontos bevételi forrást jelent. Ugyan nem túl nagy összeg, mégis sokszor ez a kevéske összeg is kisegíthet egy-egy családot. A magyar állampolgárságú szülőknek nyújtja az állam ezt a támogatást a gyermekek után. Ma már leginkább iskoláztatási ellátás és nevelési ellátás néven ismerhetjük. Az állam pár évvel ezelőtt a régi családi pótlékot ketté választotta, így alakultak ki ezek az új megnevezések. A nevelési ellátás az iskolás kor előtt, míg az iskoláztatási ellátás a tanköteles kor alatt jár a gyermekek után. Maga a jogcím bennünket annyira nem fog érinteni, mert nem kellett erről nyilatkozni sem, az állam egyszerűen családi pótlék címen folyósítja az ellátást minden hónapban az előre meghatározott napokon, jellemzően a hónap első napjaiban.

Családi pótlék összege

2022-ben sem változott a családi pótlék összege, így jelenleg is 12 200 Forint jár egy gyermek után. Maximálisan a gyermekek számától függően 25 900 Forint a legmagasabb folyósítás havi szinten, ez az emelt családi pótlék összege. Az összeg függ a gyermekek számától és attól, hogy párban vagy egyedülállóként illet-e meg minket az ellátás. Tartósan beteg gyermek esetében is változik az összeg, amely havonta folyósításra kerül. A havi kifizetések a következőképpen alakulnak:

  • 1 gyermek után 12 200 Forint
  • 2 gyermek után egyedülállóként 13 700 Forint, ha nem akkor 13 300 Ft
  • 3 vagy több gyermek után 16 000 Forint gyermekenként, egyedülállóként 17 000 Forint gyermekenként
  • súlyosan fogyatékos gyermek esetében 23 300 Forint, egyedülállóként 25 900 Forint.

Mikor várhatók a családi potlék utalása 2022-ben?

2022. február 2. (szerda)

2022. március 2. (szerda)

2022. április 4. (hétfő)

2022. május 3. (kedd)

2022. június 2. (csütörtök)

2022. július 4. (hétfő)

2022. augusztus 2. (kedd)

2022. augusztus 23. (kedd)

2022. október 4. (kedd)

2022. november 3. (csütörtök)

2022. december 2. (péntek)

Láthatjuk, hogy a támogatások jellemzően a hónap első napjaiban érkeznek meg, amely sok családnak nyújt segítséget a hónap vége és a hónap eleje között. A fizetések általában 5-e után érkeznek meg a bankszámlákra, így erre a pár napra is segítséget jelenthet a családi pótlék összege. A családi pótlékot legtöbb esetben utalják, így 1-2 napon belül mindenképpen a számlán kell lennie, ha azonban postai úton érkezik akkor 4-6 nap múlva várható a megérkezése. Ha elseje pont hétvégére esik, akkor mindenképpen érdemes még egy napot hozzászámolni, mire megérkezhet az összeg. A dátumoknál látható, hogy augusztusban kettő családi pótlék utalása is várható, ez a beiskolázás miatt alakul így. Figyeljünk oda, hogy szeptemberben ne várjuk az utalást vagy a postást, mert azt a családi pótlékot már augusztusban ki fogják fizetni részünkre.

A családi pótlék meddig jár hány éves korig?

A családi pótlékot a tankötelezettség utolsó napjáig folyósítják, azaz 16 éves korig, de ha a gyermek továbbra is tanköteles marad, akkor egészen 20 éves koráig. Az sni-s gyermekek szülei részére egészen a gyermek 23 éves koráig jár a családi pótlék. Tehát, hogy meddig jár a családi pótlék az a gyermek korától és a tankötelezettségétől, valamint egészségi állapotától függ.

Hogyan juthatunk hozzá a családi pótlékhoz?

A családi pótlék igénybevételéhez egy igénylőlapot kell kitölteni. Az igénylést a lakóhely vagy esetleg tartózkodási hely szerint illetékes Kormányablaknál lehet benyújtani, illetve a kérelmező a munkahelyén keresztül is igényelheti. Minden esetben elég, ha egy másolatot nyújtunk be az igénylőlapból. Súlyosan fogyatékos gyermekek esetében a szakorvosi vizsgálatok papírjait is mellékelni kell, hiszen csak ekkor tudják érvényesíteni a magasabb összegű családi pótlékot a szülők. Itt figyeljünk oda, hogy csak eredeti vizsgálati papírt tudnak befogadni! A kérelmező nyomtatványon a legelső pontban lehet bejelölni, hogy milyen jogcímen szeretnénk igénybe venni a családi pótlékot. Ez lehet, vér szerinti szülő, szülő élettársa, nevelőszülő, örökbe fogadó szülő, gyám, ideiglenes felügyeletet gyakorló szülő. A nyomtatványon kell jelezni azt is, hogy postán vagy banki átutalással szeretnénk megkapni a családi pótlékot. Ha az átutalást választjuk, akkor valószínűleg napokkal előbb hozzájutunk a pénzhez, mint ha postai úton kérjük. Banki utalásnál meg kell adni a bankszámlaszámot, postai utaláshoz viszont a címet. Ha a jogosultság dátuma eltérne az igényléstől, akkor visszamenőleg maximum 2 hónapra tudjuk benyújtani az igénylést. Ha ennél később kaptunk észbe, akkor a 2 hónapot megelőző időszakra semmilyen módon nem kaphatunk családi pótlékot. Mint mindenhol itt is jelezni kell, ha változás történik. Ez lehet egy bankszámlaszám vagy egy lakcím változás is. Ha nem teszünk eleget a bejelentési kötelezettségünknek akkor elképzelhető, hogy rossz címre fogják kiutalni a családi pótlékot ez esetben mi leszünk a hibásak és a családi pótlék nem lesz kifizethető.

A családi pótlék nagyon sok családnak jelent megkönnyebbülést a hónap eleje körül, de érdemes mindenre odafigyelni, hogy biztosan megkapjuk időben a családi pótlékot. Ne felejtsük el a bejelentését, ne felejtsük el azt sem, ha bármi változás történik és minden egyes alkalommal nézzük meg a bankszámlánkat hónap elején, hogy a pótlék összege beérkezett-e. Ha eltérést tapasztalunk, akkor a lakóhely szerint illetékes Kormányablaknál tudunk érdeklődni ennek okairól. A családi pótlék összege, mint már írtuk 2008 óta nem változott, így bizonyára sok család várja már, hogy mikor készülnek az emelésre. A mai árak mellett egy bő 50%-os emelés bizonyára minden családnak nagy könnyebbséget jelentene.

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek