HOTDOGDIYHome Office rendszer

Home Office rendszer

Tudta ön, hogy életünk során körülbelül tíz és fél évet töltünk munkával. Egy irodai dolgozó, napi 200 e- mailt olvas el átlagosan. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 15 -ször kell ellenőriznie naponta az e-maileket, ami 2 és fél óra egy nap. A munkahelyre való közlekedés átlagosan számítva, naponta 56 percet vesz igénybe.
A munka legtöbbünk számára az életünk igen fontos részét képezi. Akár fizikai, akár szellemi munkát végzünk, rendkívül nagy odafigyelést, erőnlétet felkészültséget igényel szükségünk van arra is, hogy egy-egy fárasztó munkanap után, amikor hazatérünk otthonunkba, tudjunk relaxálni, kikapcsolódni, pihenni, hogy másnap, újult erővel, frissen kezdjünk bele az aznapi teendőknek.

A karrier, a munkában való sikerek, sokak számára a legfontosabbak az életükben, akár még a családalapítás fontossága is háttérbe szorul. Igyekezzünk egyensúlyt kialakítani a munka és a hobbi, vagy családi tevékenységek között, hogy ne szakadjunk el teljesen a szeretteinktől, barátainktól, azért, mert minden gondolatunkat és minden időnket a munkánk foglalja el.
Egyre több a munkamániás ember, aki a munkaidő leteltével sem tud elszakadni a munkahelyi feladatoktól, gondoktól, folyamatosan dolgozik az agya, és így nem tud kikapcsolódni és pihenni, ami pedig feltétlenül szükséges ahhoz, hogy produktív munkateljesítményt nyújthassunk. A túl sok munka, akár a megélhetés biztosítása, akár munkamánia miatt, stresszhez, elhízáshoz, párkapcsolati és családi gondokhoz vezethet, ezért törekedjünk arra, hogy töltsünk elegendő időt pihenéssel, sporttal, olvasással, kikapcsolódással, valami olyan tevékenységgel, ami nem kapcsolódik a munkánkhoz.

Sajnos nem mindenkinek adatik meg, hogy egy jó hangulatú, kellemes légkörű munkahelyen dolgozhasson, és bizony a feszültség, a kudarctól való félelem, a nyomás, amely a munkavégzés során ránk nehezedik, komoly lelki és fizikai károkat okozhat, depresszióhoz és komoly betegségekhez is vezethet.
A munka nemcsak a megélhetésünk szempontjából fontos, szükség van arra is, hogy minden nap valamilyen értelmes tevékenységeket végrehajthassunk, valamint fontosnak és értékesnek érezzük magunkat. A fizikai munka testünk erőnlétét, a szellemi munka pedig az agyműködést és a kreativitást fejleszti. Munkahelyünkön kapcsolatokat építhetünk, és baráti közösséget is kialakíthatunk.
A mindennapos munkába járás rendkívül sok időt vesz igénybe közlekedéstől függően, ráadásul ki vagyunk téve az időjárás viszontagságainak is. Vannak napok, amikor fáradtan, rosszkedvűen, fejfájással ébredünk, olyankor még nehezebb rászánni magunkat, hogy felöltözzünk, megmosakodjunk és munkába induljunk. Az éjszakai pihenés minőségét javíthatjuk, ha gondoskodunk otthonunk, hálószobánk falainak, mennyezetének és ablakfelületeinek akusztikai kezeléséről, az erre a a célra kifejlesztett akusztikai termékek beszerzésével. A zajcsökkentő panelek, szőnyegek, sötétítő függönyök, a kívülről érkező lármát és zavaró hangokat tompítják, ezáltal nyugodtabb, békésebb, harmonikusabb légkört tudunk kialakítani otthonunkban. A Home Office rendszer nem újkeletű, a koronavírus járvány miatt azonban egyre nagyobb szerepet kap a munkavégzés terén, az irodában, számítógép segítségével elvégezhető munkák esetében. Akár otthon a nappaliban, vagy a saját dolgozó szobánkban is el tudjuk végezni a napi munkát.

A Home Office rendszernek szintén vannak előnyei és hátrányai. Az előnyei közé sorolható, hogy reggel például kicsit tovább lehet pihenni, nem kell olyan korán felkelni, hogy elérjük a tömegközlekedési eszközöket vagy végigverekedjük magunkat a forgalmas városon keresztül.

Nyugodtabban tudunk saját otthonunkban, saját konyhánkban reggelizni és kávézni. Természetesen azért a home office rendszerben végzett munkának is megvannak a nehézségei. Például, ha az otthoni körülmények miatt nem tudunk teljesen a munkára koncentrálni, mert a gyerekek körülöttünk zajonganak, hangoskodnak.
Ha zajos forgalmas környéken élünk, vagy a szomszédok hangoskodnak, az is megnehezíti a koncentrációt. Nem mindegy, hogy az otthoni irodánk hol helyezkedik el. Próbáljuk meg a lehetőségeinkhez képest a lehető legelszeparáltabb, legnyugodtabb helyiségbe telepíteni íróasztalunkat,és a számítógépünket, hogy minél kevesebb tényező zavarja a napi munkavégzést. Ha azonban ez nem lehetséges, és úgy érezzük, hogy a lármától nem vagyunk képesek megfelelő munkateljesítményt nyújtani, ráadásul idegesek, feszültek leszünk, megfájdul a fejünk, akkor el kell gondolkodni azon, hogy az adott szobában milyen lehetőségeink vannak a zajcsillapításra. Ha például forgalmas, utcára néző ablakkal rendelkezünk, mindenképpen érdemes zajgátló függönyöket elhelyezni az ablakok elé. Ha vékonyak a falak és a szomszédból mindenféle nem kívánatos hang áthallatszik, a falakat gipszkartonnal fedhetjük be. De ha még hatékonyabb megoldást szeretnénk, akkor hangelnyelő akusztikus paneleket érdemes beszerezni. Az akusztikus panelek bármilyen stílusú helyiséghez remekül illeszkednek, többféle színüknek és dizájnuknak köszönhetően, akár fényképes, egyedi printelt paneleket is rendelhetünk, ami még személyesebbé teheti az otthoni irodánkat.
Ha például home office munkavégzés közben, online meetingen veszünk részt akkor mindenképpen ajánljuk jó minőségű , mikrofonos fejhallgató alkalmazását, így ki tudjuk zárni a külső zajokat, és egyszerűbb, tisztább, érthetőbb kommunikációt tudunk kialakítani a kollégákkal.

Ha mobiltelefon, vagy számítógép, laptop segítségével egyeztetünk a kollégákkal, akkor bizony nem árt jó minőségű hangszórókat is csatlakoztatni az eszközökhöz, amennyiben nem fejhallgatót használunk, hogy tisztán és érthetően halljuk az információkat. Minél kisebb szobában végezzük a napi irodai munkánkat, annál kedvezőtlenebb lehet az akusztika, ezért mindenképpen érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen módszerekkel tudjuk a hangzást korrigálni és a kellemetlen zajokat kiszűrni vagy legalább tompítani.
Habár a koronavírus mindannyiunk életét megnehezíti, a modern technológia lehetővé teszi, hogy így online módon is végezhetjük munkánkat, fenntartjuk a kapcsolatot a kollégákkal, ügyfelekkel és barátokkal. És bár valóban nem hasonlítható a személyes találkozásokhoz, és megbeszélésekhez, azért ez egy rendkívüli lehetőség arra, hogy ne kelljen teljesen megszakítani a munkát és az emberi kapcsolatokat. Ez azért is kiemelkedő fontosságú, mert akik olyan munkahelyeken dolgoznak, ahol Home Office rendszerben nem lehet elvégezni a fizikai vagy egyéb más jellegű munkákat, sajnos sokan elveszítik az állásukat és munkanélkülivé válnak.
A Covid 19 következtében nagyon sok diák kényszerül online oktatásban tanulni, számukra is meg kell próbálni biztosítani a nyugodt, csendes környezetet, amíg a tanórák zajlanak. A Home Office rendszer egy nagyszerű találmány, ami ezekben a nehéz időkben is megélhetést és elfoglaltságot jelent sok millió ember számára a világon.

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek