HOTDOGGazdaságÍgy legyél maximálisan hatékony a home office-ban!

Így legyél maximálisan hatékony a home office-ban!

Az elmúlt évek kirívó eseményeinek köszönhetően ma már tényleg hazavisszük a munkát – pontosabban mondva, otthonról is dolgozhatunk könnyedén. A munkahelyek ugyanis a kötelező home office során ráébredtek, hogy nem is olyan rossz, ha megengedik azt, hogy akár pár napot, akár egy teljes hetet az otthon kényelméből dolgozzanak a munkavállalók. Ilyenkor a lakást is át kell egy kicsit variálni ahhoz, hogy a munkahelyi feladatokat valóban kényelmesen és stabil hatékonysággal elvégezhessük. Akár régóta dolgozunk, akár pályakezdőként csöppentünk bele az otthoni irodai munkavégzés világába, ebben a cikkben hasznos javaslatokat gyűjtöttünk össze, amikkel megtarthatjuk vagy növelhetjük teljesítményünket!

Rendezkedjünk be!

Habár többségünknek van a saját otthonában kialakított számítógépes sarka, azért az nem a mindennapi munkavégzésre lett berendezve. A nyolc órán keresztüli üldögéléshez mindenképpen érdemes a megfelelő széket és íróasztalt kiválasztani. Persze, ezt mondani könnyebb lehet – milyen szempontokat érdemes figyelembe venni?

  • Fontos végiggondolni, hogy jobban szeretünk-e állni, mint ülni, esetleg szívesen váltogatnánk a kettőt? Akkor az asztal esetében válasszunk ennek megfelelően! Remek, szekrényekkel egybeépített sarokasztalok, vagy a falhoz könnyen hozzáilleszthető számítógépes területek alakíthatóak ki. Ha pedig a meetingekhez a lakásnak egy rendezettebb vagy napfényesebb részét akarunk kihasználni, akkor akár gurulólábas asztalok közül is választhatunk!
  • Amikor kiválasztjuk az asztalt, akkor vegyük figyelembe, hogy a monitor is a megfelelő magasságban legyen. Válasszunk külön állványt, hogy ne egy instabil könyvtoronyra kelljen felhelyezni a képernyőt!
  • Habár a laptoppal könnyebb a lakáson belül mozogni, ne feledjük: jobb egy kényelmes és rendezett asztalnál dolgozni, mint az ágyon vagy a kanapén görnyedve. Minimalizáljuk az itt töltött időt, hogy még produktívabb legyünk a feladataink elvégzése során!
Otthoni iroda
A fotó forrása: New Africa / Shutterstock.com

Üljünk jól, dolgozzunk jobban

Az sem mindegy, hogy milyen ülőalkalmatosságon végezzük a feladatainkat. Lényeges szempont, hogy gerincbántalom esetén gyakran változassunk pozíciónkon. A puffok nagyon kellemesek, viszont ezekre csak legfelejbb napi 1-1,5 órát érdemes ülni, ha koncentrálva dolgozunk. Helyettük inkább javasolt egy stabil, valóban kényelmes, a gerincet megfelelően támasztó széket választani.

Ha már elsőre a legjobb választást keressük az egész napi ülőmunkához, akkor a gamer fotelek lesznek a befutók: ezek a székek úgy lettek kialakítva, hogy a profi játékosok teljes kényelemben tudjanak játszani, miközben a hátuk és a derekuk nincsen kitéve terhelésnek. Ezek igazi befektetések, hiszen az egészségi állapotot segítenek megőrizni, amit helyreállítani később sokkal nagyobb anyagi megterheléssel jár, mint preventíven megelőzni a panaszokat.

Ha igazán gördülékenyen akarunk otthon dolgozni, akkor érdemes gurulós széket választani, amivel könnyen helyet változtathatunk a lakáson belül, ugyanakkor egyszerű vele felállni és leülni.

Home office
A fotó forrása: New Africa / Shutterstock.com

Keretezz az egészségért

Egy jó munkaállomás elengedhetetlen a home office-hoz – de azt sem szabad elfelejteni, hogy ez a terület könnyen leválasztható legyen a lakás többi részéről. Ha nem lehetséges egy külön szobában kialakítani a házi irodát, akkor azt jelöljük szekrényekkel vagy növényekkel. Amikor a munka végeztével felállunk, utána töltsük egy másik környezetben az átmeneti időt az otthoni teendők előtt: akár csak menjünk el tíz percet sétálni, vagy legyünk hosszabban egy másik szobában, ahol pihentető tevékenységeket folytatunk. Amennyiben betartjuk ezeket az elhatárolódásokat, úgy sokkal egyszerűbb lesz mind fizikailag, mind mentálisan kilépni az otthoni munkavégzésből.

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek