HOTDOGSzórakozásMikor van gyereknap 2022-ben?

Mikor van gyereknap 2022-ben?

2022-ben a gyereknap május 29-én lesz. Bizonyára sokan emlékszünk még azokra az időszakokra amikor szüleink köszöntöttek bennünket gyermeknap alkalmából. Azok a napok, amikor nem volt iskola kincsnek számítottak és mindannyian nagyon vártuk. Igazából minden vakációt nagyon vártunk.

Nemzetközi gyermeknap Magyarországon

Azt, hogy pontosan mikor lesz gyereknap Magyarországon, már évekre előre tudhatjuk, hiszen pontosan május utolsó vasárnapjára esik. A gyerekek számára ez egy különleges alkalom, hiszen ez egy csak nekik fenntartott ünnep. Ezen a jeles napon a szülők, a nagyszülők és a tanárok is ünneplik a gyerekeket. Ez az a nap, amikor mindenki érezteti a gyerekekkel, hogy szeretik őket és ez a nap csak róluk szól. Magyarországon 1931 óta tartják a gyerekeknek szóló ünnepet, ami eredetileg Gyermekhétnek indult. 1950-ben vezették be az egynapos ünnepet és nevezték át Gyereknapnak. Ennek a napnak az a legfontosabb célja, hogy felhívja a figyelmet a gyermekjogra, annak szükségességére és arra, hogy a szülők ezen a napon csak a kicsikkel foglalkozzanak. Gyereknapon sokszor az egész család összegyűlik és együtt ünneplik a családban lévő gyerekeket.

Ismerkedjünk meg a gyereknap történetével

Dr. Charles Leonard 1857-ben Massachusettsben egy különleges prédikáció keretében köszöntötte a gyerekeket. Az első ország, amely hivatalosan is megünnepelte a gyerekeket, Törökország volt. 1920-ban tartották meg az első gyereknapot. 1930 körül Mustafa Atatürk nyilvánította hivatalosan is ünnepnappá a jeles eseményt. 1950-ben már más országok is átvették ezt a szokást és mára már közel 50 ország tart gyereknapi ünnepséget. Nem minden országban májusban ünneplik, így, ha egy távoli országba készülünk gyereknapon akkor érdemes előtte tájékozódni. Gyereknapon odafigyelnek a gyerekekre, az egészségükre és a jólétükre is, így a különféle programok is e-köré szerveződnek. Nagyon sok szülő ezen a napon túlzásba esik és egész nap kényeztetik gyerekeiket. A gyereknapokon mindenki vidám és ezt a hangulatot a médiába, a sport területén, a szórakoztatóiparban és az üzleti életben is tapasztalhatjuk. Magyarországon nagyon sok cég szervez a munkavállalók gyermekeinek színes programokat, hiszen számukra is fontos a sokszínűség, és az, hogy a családtagokra is odafigyeljenek.

Gyereknapi programok

Ezen a vasárnapon a gyereknapi rendezvények sokasága várja az érdeklődőket. Sok helyen ingyenes gyereknapi programokat szerveznek, ezzel is megkönnyítve a családok életét, illetve gondolnak azokra a szülőkre is, akik nem tudják megfinanszírozni ezt a különleges napot. A fővárosban és a nagyobb városokban gyereknapi foglalkozásokat tartanak és különleges rendezvényekkel készülnek. Rengeteg múzeumban különleges foglalkozásokkal várják a családokat, ilyen például egy történelmi vagy egy tudományos program. A szülők többsége ragaszkodik a jól bevált állatkerti látogatáshoz és nap végén a család sokszor egy étterembe gyűlik össze. Rossz idő esetén a játszóházak telnek meg gyerekekkel és a szülőkkel. Minden gyereknek más és más az érdeklődési köre, de egy biztos, hogy ezen a napon a családok együtt szórakoznak. A fővárosban kiemelt gyereknapi helyszín a Városliget, amely egész hétvégén várja a gyerekeket és a szülőket. Itt annyi program van, hogy még végig járni is sok, nemhogy részt venni rajtuk. Azok a családok, akik inkább a kulturális szórakozást részesítik előnyben nagy valószínűséggel a Bábszínház vagy valamelyik múzeum meglátogatása mellett döntenek.

Gyereknap alkalmából sok család az utazás mellett dönt

Gyereknapon a magyarországi szállodák többsége is különleges programokkal készül a gyerekeknek és a szülőknek egyaránt. Azok a szállodák, ahol van belső wellness és még játszóház is biztosan nagy érdeklődésre számíthatnak. A vidéki szálláshelyek közül pedig azok remélhetnek nagy látogatottságot, ahol a gyerekek a régi nép játékokat tudják kipróbálni és esetleg állatsimogató is elérhető a helyszínen vagy annak környékén. Visegrádra is sokan ellátogatnak ezen a hétvégén és a kicsikkel együtt részt vesznek egy izgalmas lovagi tornán. Magyarország szinte összes megyéjébe elérhetők olyan szállásajánlatok, amelyek egész hétvégére tökéletes kikapcsolódást ígérnek a kicsiknek és szülőknek. Amennyiben már év elején eldöntjük, hogy a májusi gyereknapot egy szálláshelyen töltjük távol otthonunktól akkor érdemes a kuponokat nézegetni, hiszen sokkal olcsóbban is lecsaphatunk egy szállásra, mint ha később kezdjük el keresgélni a szállást. A felhőtlen kikapcsolódás akkor garantált, ha a szállodákban igénybe vesszük az ellátást is, hiszen ilyenkor nem nekünk kell gondoskodnunk az étkezésekről, hanem mindent leszervez helyben a szálloda.

Nézzünk pár konkrét vidéki helyszínt

Balatonfüreden a városi gyereknap idén a Kovászna parkban kerül megrendezésre. Pécsen az Állatkert várja a kicsiket különleges programmal. Piliscsabán gyereknap alkalmából az Iszkiri zenekar ad koncertet és természetesen nem maradhat el a kézműveskedés, az ugrálóvár és az arcfestés sem. A siklósi várban csak úgy mint 2021-ben idén is biztosan lesz bűvészkedés, koncert, légvár körhinta. Keszthelyen a Balaton parton a Zenepavilonban rendezik meg idén májusban a gyereknapot. Játszóházzal, előadásokkal, táncházzal és kézműves foglalkozásokkal várják a kisebbeket. A fővárosban érdemes a Millenáris Park mellett dönteni, ahol számtalan izgalmas programmal, felhőtlen szórakozással várják a családokat. Színpadi előadások, tombola és zenei programok biztosan lesznek a kínálatban.

Bízunk benne, hogy idén gyereknapon kifejezetten jó idő lesz, ami kedvez majd a kültéri kikapcsolódásnak és a tervezett utazásoknak. Ezen a napon bízunk benne, hogy minden gyermek és szülő jól fogja magát érezni, legyen bárhol is az országban. Mindenkinek jó szórakozást és kellemes kikapcsolódást kívánunk!

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek