HOTDOGGazdaságÍgy válasszunk fűnyírót…

Így válasszunk fűnyírót…

A pázsit egészségének egyik alapvető feltétele a rendszeresen elvégzett nyírás. A fűnyírásnak köszönhetően távol tarthatjuk a különböző kártevőket, csökkenthetjük a gyomok megjelenésének valószínűségét, nem mellesleg meghosszabbíthatjuk a fű optimális fejlődési szakaszát.

Ha még nincs saját fűnyírónk, vagy újat kell vásárolnunk, az esetben számos kérdés merülhet fel a kiválasztással kapcsolatban. Mindenképpen érdemes tudatos döntést hozni, illetve megismerni a különböző típusok alapvető tulajdonságait.

Elsőként azt kell eldöntenünk, hogy milyen típusú, illetve milyen meghajtással rendelkező változatra van szükségünk. A kereskedelmi kínálatban elektromos, benzines, akkumulátoros és kézi eszközök is szerepelnek, de nem feledkezhetünk meg a robotfűnyírókról sem. Ebben a cikkben a klasszikus gépekkel foglalkozunk.

Az elektromos fűnyírók népszerűsége évtizedek óta töretlen. Ezeket kisebb és közepes területek nyírására tervezték. A legfőbb hátrányukat az áramvezető kábel jelenti, amit mindig magunkkal kell vonszolni, és természetesen áramforrást is kell biztosítanunk a munkához. Az elektromos fűnyírókra tiszta, környezetbarát, csendes megoldásként tekintünk, amelyek önsúlya relatív alacsony, így a velük végzett munka kényelmes.

Előfordul, hogy az elektromos változat egyszerűen nem elég hatékony, mert nagyobb teljesítményre és nyomatékra van szükség. Ilyenkor a benzinmotoros gépek kínálnak megoldást. Az ilyen készülékek képesek megbirkózni a sűrűbb aljnövényzettel is, sőt, nagy területen, dimbes-dombos terepeken is dolgozhatunk gyorsan és akadálymentesen. A hátrányukat elsősorban a benzin és a motorolaj használata jelenti, ami értelemszerűen nagyobb zajszinttel, koszosabb munkavégzéssel és kipufogógázzal jár együtt.

Meg kell említeni a harmadik típushoz tartozó gépeket, az akkumulátoros fűnyírókat. Ezek előnyét a mobilitás és a kényelmes és tiszta használat adja, hiszen nincs benzin- és olajhasználat. Ugyanakkor tisztában kell lenni azzal, hogy ezek a gépek kisebb teljesítményre és nyomatékra képesek, illetve az akkumulátorok üzemideje véges rendelkezésre állást jelent. Az előretörésüket a robotfűnyírók elterjedése gátolta meg, amelyek tulajdonképpen okosfunkciókkal ellátott önműködő akkumulátoros fűnyírók.

A kiválasztás során különböző tulajdonságokat is figyelembe kell venni. Meghatározó jelentőséggel bír a vágási szélesség, ami a munkavégzés hatékonyságát is meghatározza. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy a vágási szélességnek összhangban kell legyen a motorteljesítménnyel, illetve a nyomatékkal. Noha csábítónak tűnhet, hogy a lehető legnagyobb vágási szélességet válasszuk, ez nem feltétlenül jó ötlet; a nagyméretű gépekkel nehézkesebb a manőverezés, ezért a kis alapterületű kertek esetében ez az adottság inkább hátrány lehet, mint előny.

A legtöbb készülék rendelkezik fűgyűjtő kosárral, de találkozunk olyan változatokkal, amelyek kizárólag oldalsó kidobót használnak. A pázsit esetében elegánsabb megoldást jelent a levágott fű kosárba gyűjtése.

Meg kell említeni azokat a készülékeket is, amelyek mulcsozásra alkalmasak. Az ilyen fűnyírók a levágott füvet apró darabra vágják, majd trágyaként visszajuttatják a talajra. A mulcsozás nagy előnye, hogy segít a nedvességmegtartásban, de tudni kell, hogy túl gyakori esetben filcréteget képes a talajon, ami a gyep oxigénellátását képes gátolni.

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek